Ministrul Educaţiei nu susţine vaccinarea obligatorie

Vaccinarea obligatorie a principalilor actori din sistemul de învăţământ este propusă/discutată/hulită/respinsă tot mai intens. Nici la nivelul autorităţilor nu există o „unanimitate” în ceea ce priveşte părerile. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu a susţinut şi nu susţine vaccinarea obligatorie: „Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susţinută de mine în calitate de ministru al Educaţiei. Nu este susţinută nici acum. Îndemnul la vaccinare este cu totul altceva, dar nu vaccinare obligatorie”.

În opinia sa, testarea este un element necesar pentru asigurarea protecţiei sanitare în şcoli şi universităţi, astfel încât cursurile să poată să se desfăşoare cât mai mult cu prezenţă fizică. Cîmpeanu a afirmat că funcţionarea şcolilor şi universităţilor este reglementată de către ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii: „Hotărârea CNSU nu reglementează funcţionarea şcolilor şi universităţilor. Funcţionarea şcolilor şi universităţilor este reglementată de către ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii. Hotărârea CNSU reglementează o serie de activităţi care pot fi permise în anumite condiţii, precizate de CNSU. (…) Reglementează o serie de activităţi, nu şi cele din domeniul învăţământului. Cele din domeniul învăţământului sunt reglementate de ordinul comun de ministru. În momentul în care vom fi nevoiţi să adoptăm alte decizii, vă asigurăm că ele vor face obiectul consultării cu cei implicaţi direct şi apoi anunţate public. Acum nu este cazul”. Pe de altă partre, cazurile de infectare cu noul coronavirus raportate în prezent nu sunt generate de începerea şcolii cu prezenţă fizică, a declarat Sorin Cîmpeanu: „Cazurile de infectare raportate acum nu sunt generate de şcoală. Ştiţi foarte bine că există o perioadă de incubaţie. Sunt infectările rezultate în urma altor activităţi, nu în şcoală. Peste două săptămâni vom putea să avem şi o concluzie relevantă cu privire la influenţa mobilităţii generată de deschiderea şcolii cu prezenţă fizică asupra ratei de infectare”. Ministrul a spus că, începând de săptămâna viitoare, centralizarea cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus se va face miercuri.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Ministrul Educaţiei nu susţine vaccinarea obligatorie”

  1. Ioan

    Cînd se ve extinde în Europa interzicerea dreptului profesorilor de a-i îmbolnăvi pe alții prin suspendarea din activitate, ce-o să mai zicăcă susținea/nu susținea Cîmpanu?

Leave a Comment