La Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”: atelier şcolar dotat de Michelin cu echipamente pentru învăţământul dual din Sălaj

Atelierul din cadrul Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazul”, parte din sistemul de învățământ dual lansat de ”Michelin” în anul 2018, a fost dotat cu alte 30 de echipamente noi. Investiția s-a finalizat luni – 13 ianuarie și astfel, ”Michelin”, prin Fundația Corporativă ”Michelin”, a finalizat o nouă etapă de dotare a atelierului, oferind elevilor echipamentele necesare pentru formarea ca mecanici de echipamente hidraulice și pneumatice și electromecanici utilaje și instalații industriale. În această etapă de dezvoltare a proiectului, au fost aduse peste 30 de echipamente, cum ar fi: o freză, un compresor, dulapuri metalice, o mașină de găurit, două pistoale pneumatice, o mașină de înșurubat, un laptop și un videoproiector etc. Acestea se adaugă celorlalte 35 de echipamente aduse în atelier la începutul anului 2019. ”Programul de investiții în dezvoltarea învățământului  dual demarat de Michelin în Zalău urmează îndeaproape calendarul setat la început de drum și vizează să răspundă nevoilor din programele școlare ale fiecărui an.  Acum, elevii au la dispoziție și mai multe echipamente care să-i ajute să deprindă în detaliu meseria de mecanic și electromecanic. Suntem de părere că forma de învățământ dual este foarte utilă și răspunde nevoii din ce în ce mai mari de specialiști în diferite domenii tehnice”, a declarat Cristian Lazăr, manager resurse umane Michelin Zalău Anvelope.

Bursă lunară pentru elevii din învățământul dual

În anul 2018, 14 elevi au făcut parte din proiectul de formare în parteneriat dual pentru calificarea profesională mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, iar în anul 2019 s-au alăturat programului 21 de noi elevi, o parte dintre aceștia pentru o nouă calificare profesională, cea de electromecanic utilaje și instalații industriale. Toți elevii au ocazia de a face practică atât în atelierul nou dotat și amenajat, dar și în cadrul fabricii de la Zalău. Totodată, fiecare dintre elevi primește o bursă lunară de 400 de lei și le este asigurată masa de prânz în timpul stagiilor de practică.  Renovarea și echiparea atelierului dedicat proiectului de învătământ dual lansat în 2018 a fost proiectată în trei etape: reabilitarea atelierului cu sprijinul Primăriei Zalău; pregătirea spațiului pentru noile echipamente și achiziționarea echipamentelor, pornind de la materiale de bază până la echipamente complexe. Proiectul de sprijin pentru o formare tehnică și profesională în județul Sălaj a fost inițiat cu expertiza tehnică internațională mobilizată de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – București, în anul 2018 în cadrul unui ”Acord de cooperare multilateral”, 21 de parteneri, fiind reprezentate instituții publice locale și centrale, mediul de afaceri local și unități școlare în vederea realizării unor acțiuni pentru dezvoltarea formărilor profesionale tehnice inițiale și continue în sectorul industrial în unitățile școlare din județul Sălaj participante în rețeaua pilot în cadrul proiectului amintit. Scopul acestuia e acela de a răspunde mai bine nevoilor de forță de muncă a rețelei de companii din județul Sălaj, într-o abordare globală care să includă toți partenerii interesați de dezvoltarea teritoriului județului Sălaj. Parteneri ai proiectului, alături de Prim[ria Zalău au fost şi Consiliul Judeţean Sălaj şi Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.

Leave a Comment