Inscrierile in clasa I, puse in asteptare

Inscrierile in clasa I, puse in asteptareUna dintre cele mai importante schimbari privind reforma invatamantului romanesc este introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar, masura care va intra in vigoare incepand cu anul scolar urmator. Cum anume se va realiza acest lucru este inca un mister pentru majoritatea parintilor si dascalilor. Pana atunci, inscrierile in clasa I si in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2012-2013 sunt interzise.

Inscrierea copiilor in clasa I si in clasa pregatitoare, pentru anul scolar 2012-2013, se va face doar dupa elaborarea metodologiilor si a calendarului care sa reglementeze trecerea clasei pregatitoare la scoala. Pana atunci, inscrierile sunt interzise. Potrivit unei informatii de presa remise, saptamana trecuta, de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I se va derula numai dupa emiterea, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a metodologiei si a calendarului. Categoric este foarte importanta elaborarea metodologiilor pentru clarificarea tuturor aspectelor privind inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I, despre cum vor functiona aceste clase si unde anume. Doar dupa ce vom avea metodologiile si calendarul inscrierilor vom face o evaluare pentru a stabili numarul de copii pentru clasa pregatitoare si cel pentru clasa I, precum si pentru desemnarea si pregatirea cadrelor didactice. Insa toate aceste etape vor fi precizate prin metodologiile elaborate de minister, astfel incat noul an scolar sa fie inceput in bune conditii, ne-a declarat inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan.

In paralel, reprezentantii ministerului vor lucra la elaborarea metodologiilor privind curriculum-ul pentru clasa pregatitoare si clasa I, activitatatile de formare pe care o sa le parcurga cadrele didactice care vor preda la aceste clase, precum si dotarea salilor de curs. In aceeasi adresa se precizeaza ca data aparitiei metodologiilor va fi, cel mai probabil, in luna ianuarie a anului 2012.

La scoala, de la 6 ani

Conform legislatiei in vigoare, in clasa pregatitoare vor fi inscrisi copiii care implinesc varsta de sase ani pana la data inceperii anului scolar. Prin solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, vor putea fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de sase ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca au dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare.

In anul scolar 2011-2012, care va debuta in luna septembrie, copiii de 6 ani vor putea fi inscrisi atat in grupa pregatitoare, cat si in clasa I, in conformitate cu normele metodologice aflate inca in vigoare. Acei copii de 6 ani care sunt deja inscrisi la gradinita, in grupa mare, in anul scolar 2012-2013 vor fi inscrisi in clasa I. Copiii de 5 ani care sunt inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi anul viitor in clasa pregatitoare. Cei care implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 decembrie 2011 pot fi inscrisi fie la scoala, fie la gradinita. Elementul de noutate este, in consecinta, organizarea clasei pregatitoare pentru a doua si a treia categorie de copii, in cadrul scolilor, prin infiintarea clasei pregatitoare.

Reduce abandonul scolar

Introducerea clasei pregatitoare prin eliminarea acesteia din sistemul de invatamant prescolar s-a propus tinand cont de rata crescuta a abandonului scolar. Studiile arata ca scolarizarea cat mai timpurie a copilului are o contributie semnificativa in succesul educabilului. In consecinta, statul are obligatia de a interveni acolo unde constata ca se impune, ceea ce se intampla si prin introducerea clasei pregatitoare in ciclul primar. Orice invatator sau educator poate fi abilitat pentru a desfasura activitatea la clasa pregatitoare. La finalul clasei pregatitoare se va realiza un raport pentru fiecare copil, in care se va evalua dezvoltarea fizica, socio-emotionala, cognitiva, a limbajului, precum si a dezvoltarii capacitatilor si atitudinilor de invatare. Masura adoptata de organizare a grupei pregatitoare in cadrul scolilor tinde sa reechilibreze, pe cat va fi posibil, ocuparea locurilor din cadrul invatamantului scolar si degrevarea, in egala masura, a invatamantului prescolar.

Obiectivul major al tuturor activitatilor din clasa pregatitoare este acela de a sprijini copilul pentru integrarea in activitatea scolara. Acestea presupun: exercitii diverse de completare a propozitiei cu cuvinte date; jocuri; exercitii de folosire a diferitelor parti de vorbire in functie de modul de expunere, care trebuie folosit in cazul povestirilor create, al jocurilor de creatie etc. In activitatea matematica se va urmari dezvoltarea gandirii, formarea unor abilitati, care sa-l conduca pe copil la dezvoltarea unor situatii – problema sau a unor situatii firesti de viata. Copiii vor trebui sa recunoasca cifrele, sa rezolve exercitii individuale si in grup cu obiecte, sa deseneze piese geometrice, cu materiale distribuite individual. Antrenamentul grafic formeaza copiilor comportamentul necesar insusirii scrierii corecte: o pozitie corecta in timpul scrierii, formarea unor capacitati oculo-motorii, ordonarea elementelor grafice in pagina, acuratetea in scriere, precum si dezvoltarea unor motivatii pozitive fata de aceasta activitate. Daca aceste obiecte sunt realizate, inseamna ca, in clasa I, copilul va fi deja familiarizat cu activitatea respectiva, va scrie literele, structurile silabice, cuvintele si propozitiile corect si cu placere. Aceste domenii de activitati necesita abordari interdisciplinare si prefigureaza activitatea din clasa I.

Leave a Comment