Ghidul Europa – muncind fără frontiere, lansat la CNS Zalău

Ghidul Europa - muncind fără frontiere, lansat la CNS Zalău

Aproximativ 60 de elevi ai Colegiului Naţional Silvania şi din cadrul Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din Zalău au participat, în cursul zilei de ieri, la o întâlnire cu elevi şi cadre didactice din alte patru ţări europene. Întrunirea a avut loc în cadrul proiectului Piaţa europeană a muncii, iniţiat de conducerea Colegiului Naţional Silvania Zalău, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalău şi alte echipe din Italia, Turcia, Bulgaria şi Spania.

Potrivit coordonatorului de proiect Iulia Florian, scopul întrunirii de ieri au fost lansarea oficială a ghidului intitulat Europa – muncind fără frontiere, eveniment la care au fost invitaţi să participe 32 de elevi şi profesori din ţările anterior menţionate. Această activitate marchează îndeplinirea celui de-al doilea obiectiv stabilit în cadrul parteneriatului european de tip Comenius, realizat în contextul programului sectorial Lifelong Learning, între echipe din cinci ţări europene. Desfăşurat pe parcursul a doi ani, într-o primă etapă, s-au organizat expoziţii de caricaturi care să surprindă elemente hazlii de pe piaţa muncii, anul finalizându-se cu un concurs european de spoturi pe diverse teme legate de piaţa muncii. Ca şi obiectiv pentru cel de-al doilea an, am stabilit lansarea unui ghid de practici utile pentru angajator şi angajat, precum şi un site şi un jurnal de muncă. Ghidul nostru este gândit a fi util tuturor partenerilor. Fiind foarte bine structurată, cartea face paralele între modurile diferite de desfășurare a activităților pe piața muncii în fiecare ţară, dar în același timp specifică și asemănările dintre acestea, a declarat coordonatorul de proiect Iulia Florian. Ghidul a fost tipărit în 100 de exemplare ce vor ajunge la elevii participanţi la proiect, la şcolile partenere şi nu numai, precum şi la biblioteca judeţeană şi biblioteca naţională.

Astfel de întâlniri au avut loc pe parcursul proiectului în toate ţările partenere. Prima întâlnire a avut loc în România, la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian, cu participarea profesorilor din ţările partnerere, unde a fost stabilită desfăşurarea activităţilor. Următoarele mobilităţi au reunit de asemenea elevi din toate şcolile participante, accentul punându-se nu doar pe cunoaşterea pieţei muncii şi a sistemelor educaţionale diferite, dar şi pe specificul cultural al fiecărei ţari. Vizitele au cuprins întotdeauna şi un obiectiv economic. A doua întâlnire a avut loc în Spania, în oraşul Ronda, un oraş turistic din sudul ţării. În timpul acestei vizite s-a ales loggo-ul proiectului, s-a vizitat o fabrică de ulei de măsline şi oraşele Madrid, Sevilia şi Ronda. Următoarea întâlnire s-a desfăşurat în Turcia, în oraşul Tarsus, un oraş plin de semnificaţii istorice şi religioase, unde s-a ales spotul proiectului, s-a vizitat o fabrică de halva şi oraşele Tarsus, Mersin şi regiunea Cappadocia. Locaţia celei de-a treia întâlniri a fost oraşul Veliko Tarnovo din Bulgaria unde a fost stabilită structura ghidului, s-a vizitat o fabrică de bere şi oraşul Tryavna. Penultima întâlnire s-a desfăşurat în Italia, oraşul Nardo, unde a luat fiinţă schiţa coperţii ghidului de practici utile. De asemenea, s-a vizitat o fabrică de confecţii, oraşele Santa Caterina, Lecce şi Otranto.

Leave a Comment