Final de proiecte Erasmus+ la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” din Jibou

Anul 2018 a adus o agendă încărcată,din punct de vedere al activităților din cadrul proiectelor Erasmus+, derulate în liceul jibouan.
Daca luna ianuarie a însemnat practic debutul celui de-al treilea proiect apropiat și cofinanțat de către Uniunea Europeană, denumit “Outdoor Learning,Real Learning”, celelalte două proiecte aflate în desfășurare au ajuns la final. Astfel, în perioada 16-20 aprilie, în Las Palmas de Gran Canaria (Spania) a avut loc ultima întâlnire din cadrul proiectului “ Enriching Leisure For European Youth”, la care au participat patru elevi și patru profesori: Laszlo Ingrid, Maghiar Patricia, Stejerean Marina, Barbur Cristina și prof. Nagy Melinda, Mureșan Daniel, Mureșan Marius și Bârjac Gabriel.
Pe parcursul celor cinci zile de întâlniri, gazdele au pregătit numeroase activități, care au cuprins ateliere de creație, activități sportive, o vizită la Crucea Roșie, o plimbare prin capitala insulei, în care s-au văzut cele mai interesante obiective turistice. Ultima zi a fost dedicată vizitei la un cămin de bătrâni, unde copiii au prezentat un mic moment artistic, cu cântece specifice din fiecare țară participantă. Ziua s-a terminat cu o întâlnire la care au participat copii, părinți, profesori și alți invitați locali, în care s-a degustat mâncare specific locală, pregătită de gazde. A fost o seară încărcată de emoție, în care s-au vizionat filmulețe, s-au rememorat momentele minunate din acești doi ani de proiect și s-au legat prietenii strânse, presărate cu promisiuni de revedere.
La finalul acestui proiect, cele câteva zeci de elevi jibouani, participanți în acest proiect, din care 12 participanți la mobilități în afara țării, și-au dezvoltat competențe necesare pentru a deveni mai integri, mai capabili de compasiune și plini de încredere, capabili să ducă mai departe valorile europene. Toți participanții, fie ei elevi sau profesori, au fost de acord în privința impactului produs de proiect, atât în plan personal și profesional, cât și asupra instituției pe care o reprezintă. Fiecare școală parteneră în proiect a devenit mai vizibilă pe plan european, a devenit mai atractivă pe plan local, atrăgând elevi dornici să aibă aparte de aceste experiențe, să beneficieze de metode moderne de învățare și să facă parte dintr-un colectiv care promovează valorile europene.
Al doilea proiect Erasmus+ care se îndreaptă cu pași repezi spre final, este “Creative, Active, Responsible Student In The Digital World”. În perioada 21-25 mai, în Creta (Grecia), cei șase elevi selectați, Avram Carla, Rus Vlad, Petriș Sergiu, Sicora Cristian, Berar Ștefania și Pap Gabriel, toți din clasa a VII-a C, însoțiți de coordonatorii proiectului, Nagy Melinda și Bârjac Gabriel, au participat pentru o săptămână la o întâlnire presărată cu numeroase activități frumoase și interesante. Pe parcursul acestei întâlniri, copiii au avut ocazia să cunoască cultura greacă, să învețe dansuri specifice cretane, ca Sirtaki și Siganos, să viziteze un sat tradițional grecesc, o fabrică renumită pentru uleiul de măsline, frumoasa insulă Spinalonga, unde copiii au participat la un concurs în care trebuiau să găsească tot felul de indicii, competiție câștigată de elevii jibouani, să vadă o fabrică de produse cosmetice bio, unde copiii au putut să-și producă propriul parfum și să participe la multe alte activități sportive în cadrul școlii, ateliere creative și activități de voluntariat. Dacă pentru profesorii coordonatori mai există o ultimă întâlnire în Turcia, la începutul lunii octombrie, pentru copii a fost momentul în care și-au luat la revedere, într-o mică petrecere organizată pe malul mării.
Au rămas și din acest proiect o mulțime de amintiri frumoase, pentru elevi și profesori în aceeași măsură și regrete că s-a ajuns la final.
Între cele două proiecte aflate la final, în cadrul proiectului “Outdoor Learning, Real Learning”, a avut loc o întâlnire în perioada 29 aprilie – 4 mai în Madeira ( Portugalia), la care au participat șase elevi, Rusu Georgiana, Prodan Timea, Purcel Andra, Szeker Kinga, Szeker Imola și Boda Belgia din clasa a V-a C, a VI-a C și a VII-a B, însoțiți de profesorii Nagy Melinda, Mureșan Daniel și Bârjac Gabriel. Elevii români, care au fost cazați la familiile gazdă, au putut să facă cunoștință cu cultura, obiceiurile locale, și au participat la foarte multe activități organizate în aer liber pe superba insulă portugheză. Au avut șansa sa facă cunoștință cu guvernatorul insulei, într-o recepție oferita de acesta, au vizitat orașul, au vizitat muzeul lui Cristiano Ronaldo, s-au cățărat pe cea mai înaltă faleză din Europa, au urcat cu telegondola în grădina botanică a orașului Funchal, au vizitat locuri memorabile și de asemenea, au fost angrenați în multe activități sportive și culturale. Întâlnirea s-a terminat cu regretul că timpul a fost prea scurt și cu speranța că unii se vor întâlni în următoarele mobilități, care se vor desfășura în anul 2019 în Palma de Mallorca și Atena.
Pentru Liceul Tehnologic “ Octavian Goga” urmează o scurtă vacanță, activitățile în cadrul proiectelor Erasmus+ urmând să fie reluate în luna septembrie, pentru ca mai apoi, în luna octombrie și noiembrie, să urmeze alte două întâlniri, în Turcia și Italia
De asemenea, în perioada imediat următoare, urmează să se afișeze rezultatele pentru proiectele depuse în această primăvară, liceul din Jibou aplicând pentru un nou proiect, intitulat “Healthy Mind, Body And Lifeatyle”.

Echipa de proiect

Leave a Comment