Expoziție de filatelie și cartofilie dedicată misiunilor Apollo

La Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, s-a desfășurat azi, prima activitate din cadrul proiectului educațional ”Orizonturi Științifice” coordonat de profesorii Mariana Banto și Mirel Matyas. Această primă activitate este dedicată împlinirii a 50 de ani de la istorica misiune spațială Apollo 11, care a dus pentru prima dată oameni pe Lună. Programată a se desfășura în Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (World Space Week – 4-10 octombrie), activitatea a constat într-o inedită expoziție intitulată ”Misiunile Apollo în filatelie și cartofilie”. În fața cadrelor didactice și a numeroși elevi, au fost prezentate aspecte importante privind cucerirea spațiului cosmic de la lansarea primului satelit artificial al Pământului de către URSS (Sputnik 1) până la încheierea misiunilor Apollo în 1975. Au fost expuse serii de mărci poștale românești, colițe, plicuri și întreguri poștale cu semnături ale astronauților (Ball Pen), cărți poștale cu aspecte din timpul lansării și activității misiunilor Apollo.
Directorul colegiului, prof. Ioan Lung a deschis evenimentul, iar prof. Mirel Matyas l-a încadrat în tematica proiectului ”Orizonturi Științifice”. A urmat apoi prof. ing. Ioan Fodoreanu, care a avut o interesantă expunere legată de aspectele mai puțin știute ale misiunilor Apollo. Elevii și profesorii au putut admira expoziția, toate piesele expuse făcând parte din colecțiile personale ale profesorilor Mirel Matyas și Ioan Fodoreanu. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Colecționarilor din Sălaj.
Tot în cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic, va avea loc, joi 10 octombrie 2019, începând cu ora 18.00, proiecția filmului artistic Apollo 13. Cei interesați sunt așteptați în cabinetul de matematică ”Ioan Mocan”.
M. S.

Alte articole

Leave a Comment