Elevii din clasele primare de la „Mihai Eminescu” au intrat în vacanţă

Primii care au încheiat cursurile, în acest an, au fost elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”. Dacă majoritatea unităţilor de învământ sălăjene şi-au programat pentru ziua de vineri, 19 iunie, festivităţile de încheiere a anului şcolar, în municipiu a făcut excepţie o singură unitate şcolară. Astfel, pentru cei mai mici dintre dintre elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, respectiv cei din clasele pregătitoare şi clasele I-IV, mult aşteptata vacanţă de vară a început cu o zi mai repede, mai exact, de joi, 18 iunie, imediat după momentul festiv, ce a avut loc de la ora 9. „Aţi reuşit să mai parcurgeţi un nou an, cu toate că aţi întâlnit, pe alocuri, obstacole, aţi păşit încrezători mai departe şi aţi mai dovedit încă o dată că sunteţi asemenea eroilor din basme. Pe lângă rezultatele deosebite, bune şi foarte bune, care au fost consemnate în documentele şcolare, mai exact în cataloage, elevii ciclului primar au obţinut, pe parcursul acestui an şcolar, sute de premii şi menţiuni la diverse concursuri şcolare (…) Iată de ce spuneam că sunteţi ca eroii din poveste, mici, dar puternici. Vă felicit pe toţi deopotrivă şi am un anunţ foarte important şi oficial: a început vacanţa!”, a declarat, în deschiderea festivităţii, Ioan Abrudan, directorul instituţiei de învăţământ.
Printre concursurile menţionate de către conducerea Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, la care au participat elevii claselor primare, inclusiv cei din clasele pregătitoare, se numără: „Comper”, „Evaluare în educaţie” sau „Gazeta Matematică Junior”. La „Comper” au participat, la faza judeţeană, 404 elevi ai unităţii şcolare, din care 380 au obţinut premii şi menţiuni, la secţiunea comunicare. La aceeaşi competiţie, la secţiunea matematică, din cei 347 de elevi participanţi, 282 au fost premiaţi.
La concurs „Evaluare în educaţie” au participat 197 de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, iar 55 dintre aceştia au obţinut premii şi menţiuni. Nu mai puţin de 65 de premii şi menţiuni au fost obţinute şi la concursul „Gazeta Matematică Junior” de către cei peste 100 de elevi din clasele a II-a şi a III-a, care au participat la competiţie.
Un moment emoţionat al festivităţii de joi a fost şi cel în care două cadre didactice, ajunse în pragul pensionării, respectiv învăţătoarele Maria Bărburaş şi Suzana Horvat, au fost felicitate pentru activitatea depusă atât de conducerea Şcolii, cât de foşti elevi.

Ultimul clopoţel din acest an şcolar se va auzi vineri
Restul unităţilor de învăţămât din judeţ, inclusiv elevii claselor V – VII de la Şcoala „Mihai Eminescu”, vor încheia anul şcolar vineri, 19 iunie, majoritatea momentelor festive fiind programate la ora 9. După vacanţa de vară, cursurile vor fi reluate din 14 septembrie, structura anului şcolar 2015-2016 respectând aceleaşi intervale de cursuri şi vacanţe ca actualul an şcolar, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Educaţiei. Astfel, potrivit acestuia, anul şcolar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, identic cu anul trecut şi cu o zi mai mult decât anul şcolar 2013-2014.
Cursurile primului semestru vor debuta luni, 14 septembrie, iar prima vacanţa va fi pentru copiii de de la grădiniţă şi din clasele pregătitoare – a IV-a în intervalul 31 octombrie – 8 noiembrie 2015. Vacanţa de iarnă este programată în perioada 19 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, urmând ca cea semestrială să fie între 30 ianuarie şi 7 februarie.
Cursurile semestrului al doilea se vor desfăşura în intervalul 8 februarie – 18 iunie, iar vacanţa de primăvara a fost programată pentru perioada 9 – 17 aprilie. În aceeaşi lună, se va desfăşura şi programul „Şcoala Altfel”, în intervalul 4-8 aprilie.
Pentru prima dată este prevăzut că, la grupele de grădiniţă şi la clasele pregătitoare – a IV-a (învăţământ preşcolar şi primar), „Săptămâna Şcoală Altfel” poate fi organizată “în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de dată de 27 mai 2016, la decizia consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice şi a beneficiarilor primari şi secundari ai educaţiei”.
Excepţie de la structura anului şcolar 2015-2016 fac clasele a XII-a şi a VIII-a. La clasele a XII-a, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, iar patru săptămâni sunt dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în dată de 27 mai 2016.
Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, iar o săptămâna este dedicată desfăşurării Evaluării Naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în dată de 10 iunie 2016. Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până în dată de 18 decembrie 2015, iar cele din semestrul al doilea până în dată de 20 mai 2016.

Leave a Comment