Elevii de la Liceul Tehnologic „Octavian Goga” în Felgueiras, Portugalia, în cadrul proiectului Erasmus+ “Reading for Life”

În perioada 3-7 februarie, cinci elevi și doi profesori de la liceul din Jibou au participat în Felgueiras (Portugalia) la a doua mobilitate în cadrul proiectului “Reading for Life”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+ și coordonat de profesorul Melinda Nagy. În aceasta mobilitate organizată sub forma unor schimburi de elevi pe termen scurt, au mai participat elevi și profesori de la celelalte școli partenere în proiect: Barcelona (Spania), Velfjord (Norvegia) și Litija (Slovenia). Pentru 5 zile, elevii și profesorii s-au implicat activ în programul pregătit de gazdele întâlnirii și au participat la activitățile specifice acestei mobilități, care a avut ca tema siguranța online. Activitățile s-au desfășurat sub forma unor ateliere de lucru și workshop-uri, iar elevii au prezentat diferite teme care erau în concordanță cu tema proiectului și au învățat despre despre cum să fie în siguranță on-line și cum să se protejeze de pericolele internetului.
Foarte intreresante și atractive au fost și activitățile de documentare care au vizat Porto și Guimaraes. Profitând de numeroasele atracții locale, elevii au avut parte de adevărate lecții de cultură și istorie în aer liber. Aceștia au avut șansa să vadă podul Dom Luis și râul Douro, gara Estação de São Bento, turnul Clerigos, Palatul Bolsa din Porto și Palatul Ducilor, Castelul, Mănăstirea do Carmo și biserica Sao Miguel din Guimaraes.
Mobilitatea din Portugalia a oferit șansa unor schimburi interculturale și profesionale, atât elevilor cât și profesorilor. A fost o bună oportunitate pentru toți să învețe despre sistemele educaționale din celelalte școli partenere, despre metodele de instruire folosite, atmosfera de la ore și stilul de viată. Pe parcursul acestei întâlniri, elevii și-au dezvoltat competențele și aptitudinile lingvistice, competențele interpersonale, interculturale și sociale. A fost și un bun exercițiu de a învăța să coopereze în cadrul unor echipe internaționale. Acest schimb a dus și la o mai bună cunoaștere între elevii participanți, dar și a tradițiilor, culturii și obiceiurilor locale.
Urmatoarea mobilitate va fi în Velfjord (Norvegia), în perioada 26 aprilie – 2 mai, unde alți conci elevi și doi profesori vor avea șansa unor experiențe de neuitat.
Echipa de proiect

Leave a Comment