Orientare și consiliere vocațională pentru elevii de gimnaziu din Sălaj

Două programe de consiliere vocațională vor oferi tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județul Sălaj oportunitatea de a-și testa abilitățile printr-o metodologie validată, pentru ca ulterior să își aleagă un liceu și o linie de studiu potrivite propriilor puncte-forte. Ediția a patra a programului de consiliere vocațională ”Motivați pentru carieră” a fost lansată miercuri – 19 februarie la TenarisUniversity, în Zalău. Toți elevii de clasa a VII-a din Zalău și Jibou vor avea din nou parte de consiliere vocațională, prin acest program inițiat și finanțat de TenarisSilcotub și realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Sălaj. Valoarea investiției companiei precizate  este în cuantum de 270.000 de lei și acoperă toate costurile proiectului aplicat în cele două orașe ale județului. Programul a demarat pe plan local în Zalău în anul 2017 și a inclus 580 de elevi, iar apoi s-a extins. La ediția din anul 2018 au beneficiat de consiliere 633 de elevi, iar în anul 2019 numărul beneficiarilor a crescut la 767, prin includerea tuturor elevilor de clasa a VII-a de la toate școlile din Zalău și Jibou. În plus, modelul a fost replicat anul trecut la nivelul întregului județ când 1.200 de elevi din clasa a VIII-a din celelalte localități și-au testat abilitățile prin proiectul ”Descoperă-ți profilul vocațional”. Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean  (CJ) Sălaj, o valoare de peste 50.000 de lei, un sprijin financiar care va fi acordat și pentru ediția 2020 a programului.

Elevii de clasa a VIII-a și-au descoperit abilitățile

Astfel, grație celor trei parteneri, toți elevii de clasa a VIII-a din județ au ajuns în fața unui calculator pentru a parcurge un test validat, oferit de un furnizor internațional de specialitate, care îi ajută să își descopere propriile abilități. Ulterior, elevii participanți la programul ”Motivați pentru carieră” au beneficiat, alături de părinți, de sesiuni de consiliere vocațională susținute de specialiști, prezența fiind de peste 95 la sută. Ambele programe vor continua și în 2020, astfel încât toți elevii din anii terminali de gimnaziu din Sălaj să beneficieze de rezultatele obținute în urma administrării testului, concretizate într-un portofoliu digital care reflectă profilul vocațional al fiecărui elev. ”Pentru ca adolescentul de astăzi să devină un profesionist bun în viitor, să facă ceea ce i se potrivește și îi place într-o viitoare carieră, el are nevoie de consiliere de specialitate în timpul studiilor. <<Motivați pentru carieră>> răspunde acestei nevoi. În cel de-al treilea an de implementare, ne-am bucurat de parteneriatul cu echipa CJRAE, care a depus eforturi remarcabile pentru implementare și a reușit să dezvolte programul aplicându-l și în orașul Jibou , și să-i ofere sustenabilitate  creând, cu finanțarea CJ Sălaj proiectul <<Descoperă-ți profilul vocațional>>, pentru  elevii din celelalte localități ale județului”, a precizat Codruța Hodrea – manager relații cu comunitatea TenarisSilcotub.

De asemenea, directorul CJRAE Sălaj, profesor psiholog dr. Melania Gârdan a precizat că în contextul unei piețe a muncii foarte dinamice, alegerea din timp a traseului educațional și profesional, evaluarea propriului potențial și stabilirea unui profil profesional devin tot mai importante pentru o viitoare carieră de succes. ”De cealaltă parte, pentru companii este important să descopere abilitățile tinerilor care vor intra pe piața muncii. Proiectele «Motivați pentru carieră» și «Descoperă-ți profilul vocațional» devin, astfel, resurse de referință pentru dezvoltări strategice, atât în educație, cât și în industrie. Sunt proiecte unice la nivel național care scot în evidență importanța parteneriatelor între autorități publice, instituții de învățământ și mediul de afaceri, pentru a creiona politici educaționale care să asigure integrarea cu succes pe piața muncii”, a explicat reprezentantul CJRAE.

Dorințele elevilor din Sălaj cu privire la traseul educațional

Ediția precedentă a programului a relevat și date concrete despre dorințele elevilor din Sălaj cu privire la traseul educațional pe care și-l doresc în viitor.  Astfel, 62 la sută dintre elevi susțin că își doresc să urmeze, ca primă opțiune, un liceu cu profil teoretic (41 la sută aleg profilul real, iar 21 la sută profilul uman), zece la sută sunt interesați de filiera vocațională, 12 la sută de filiera tehnologică (cinci la sută – servicii și șapte la sută – tehnic),  nouă la sută și-au exprimat opțiunea pentru învățământul profesional de trei ani, iar  șapte la sută dintre elevii chestionați au alte opțiuni. În alegerea liceului, familia joacă în continuare un rol important – 57 la sută dintre elevii chestionați consideră familia factorul cel mai important in luarea deciziei, însă se observă creșterea importanței acordate aptitudinilor și dorințelor elevilor, precum și a influenței consilierilor școlari. Astfel, 55 la sută dintre elevi au spus că, pe lângă opinia familiei, iau în considerare aptitudinile și dorințele personale. Proximitatea geografică rămâne, de asemenea, un factor important -peste 90 la sută dintre tineri au spus că doresc să urmeze liceul în județul Sălaj.

De precizat este faptul că toți elevii județului Sălaj vor beneficia de consiliere vocațională în gimnaziu, prin parteneriatul dintre CJRAE, TenarisSilcotub și CJ Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment