Doar unii elevi simuleaza proba de informatica a bacalaureatului

Doar unii elevi simuleaza proba de informatica a bacalaureatuluiDoar o parte din elevii de clasa a XII-a participa, astazi, la simularea probei de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat, candidatii fiind alesi in baza unor criterii stabilite de catre conducerea fiecarei unitati de invatamant in parte.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, s-a recurs la aceasta masura, deoarece simularea se desfasoara intr-o singura zi, timp insuficient pentru testarea efectivului de elevi raportat la numarul de calculatoare existent in fiecare centru de examen.

Astazi are loc simularea probei de competente digitale (informatica) din cadrul examenului de bacalaureat. La nivelul judetului Salaj, testarea se realizeaza in toate cele 22 de centre de examen. Insa doar o parte din cei peste 2.600 de elevi de clasa a XII-a vor participa la acest exercitiu national, in functie de numarul de calculatoare existent in centrul respectiv, legate in retea, capabile sa raspunda prompt si exact la comenzile candidatilor care vor simula in direct, la nivel de tara, potrivit programului-cadru intocmit, fiind conectati pe internet.

Dupa cum ne-a comunicat inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, simularea se va desfasura intr-o singura zi, ceea ce nu permite testarea tuturor candidatilor din liceele salajene. In fiecare din unitatile de invatamant liceal se va putea da proba de testare a competentelor digitale, acestea fiind dotate cu aparatura necesara (intre 30 si 100 de calculatoare in fiecare unitate). Raportat insa la efectivul de elevi in an terminal si la timpul relativ scurt, doar o parte vor putea participa maine (n.r. astazi) la simulare. Astfel, numarul candidatilor ce vor sustine testarea va fi stabilit de fiecare unitate de invatamant in parte.

Mentionez insa ca se doreste ca in fiecare liceu sa sustina aceasta simulare cat mai multi elevi, astfel incat rezultatul sa fie cat mai aproape de realitate, de ceea ce se va intampla in cadrul probei propriu-zise, ce va avea loc in perioada 19-29 aprilie, ne-a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ioan Abrudan. Tot el a mentionat ca aceasta simulare are ca scop verificarea si pregatirea logisticii pentru a evita neregulile din timpul examenului propriu-zis. O simulare din punct de vedere tehnic a fost deja sustinuta, luni si marti, de cadrele didactice si intreg personalul implicat in derularea evenimentului de astazi, pentru a depista eventualele nereguli si pentru a vedea cat de rapid si de exact vor fi preluate pachetele de date transmise de ministerul de resort.

Selectia candidatilor la simulare

Dupa cum am mentionat mai sus, selectia candidatilor s-a realizat la nivelul fiecarei unitati de invatamant in parte, dupa anumite criterii, cum ar fi: in functie de profilul clasei, de notele obtinute de elevi, precum si aleatoriu, din fiecare clasa.

Aproximativ 90 la suta dintre elevii de clasa a XII-a din cadrul Colegiului National Silvania Zalau vor participa la simularea probei de testare a competentelor digitale, dupa cum ne-a comunicat Vasile Bulgarean, directorul unitatii. Avem noua clase de a XII-a la nivelul colegiului. Insa vor da testarea doar elevii din clasele cu profil uman si stiinte, precum si cele de matematica-informatica.

Doar elevii de la specializarea matematica-informatica intensiv nu au fost selectati pentru simulare, considerand ca sunt pregatiti la proba de competente digitale, deoarece au incluse in programa scolara sapte ore de informatica pe saptamana. Cei care dau testul vor fi impartiti in sali, fiind disponibile peste 100 de calculatoare la nivelul colegiului, a precizat Bulgarean.

La Colegiul National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei, elevii participanti la simulare au fost selectati din fiecare clasa, in functie de rezultatele obtinute la invatatura. Am dorit ca la testare sa participe atat elevii cu note foarte bune, cat si cei cu rezultate mai slabe, tocmai pentru a urmari, cat mai aproape de realitate, rezultatele acestei simulari. Candidatii au fost selectati din fiecare cele sase clase de a XII-a din colegiu, de catre profesorii de specialitate. Aproximativ 50 de calculatoare au fost pregatite pentru testare, fiind realizata conexiunea la reteaua de internet, ne-a spus Teodor Crisan, directorul colegiului.

Candidatii la simularea probei de competente digitale au fost selectati din fiecare clasa de a XII-a, in special dintre cei care nu lucreaza atat de mult pe calculator. Sunt din toate cele cinci clase din an terminal, chiar si de la frecventa redusa. Vrem sa participe la testare cat mai multi elevi. Cei care nu au fost selectati vor fi instruiti ulterior la ore, unde li se vor prezenta subiectele de examen si modalitatea de desfasurare a acestei probe, a precizat directorul Grupului Scolar Gheorghe Pop de Basesti Cehu Silvaniei, Maria Cordea, adaugand ca la nivelul unitatii scolare sunt 45 de calculatoare pregatite pentru testare.

Simularea se da in doua serii

Simularea la competentele digitale se va derula in doua serii. Testarea va demara cu intrarea elevilor in sali, la ora 12:30 (pentru prima serie), respectiv 15:30 (pentru a doua serie), urmand ca la 13:00, si respectiv 16:00, elevii sa primeasca subiectele tiparite si foile tipizate pentru completarea raspunsurilor. Testarea va dura maximum 90 de minute, fiind structurata in doua parti pe baza a doua fise de lucru. Si anume, in prima jumatate de ora, candidatii vor avea acces la internet, timp in care vor trebui sa rezolve doar subiectele pentru care trebuie sa acceseze diferite pagini de internet sau sa caute pe Google ori Yahoo.

Ei vor trebui sa demonstreze ca stiu sa opereze pe calculator, cum ar fi, sa lucreze intr-un document Word sau Excel.

Proba reala de competente digitale este programata in perioada 19

Leave a Comment