Disperată că-şi pierde „vaca de muls”, Biserica face presiuni pentru ora de Religie

 

Mai sunt câteva zile până când părinţii mai pot depune cererea prin care îşi dau acordul de participare a copilului la ora de religie. Gesturile şi declaraţiile feţelor bisericeşti încep să semene a tertipuri disperate, având în vedere agresivitatea cu care manifestă pe toate căile, în vederea băgării minţilor în cap şi semnării cererii prin care copilul, vrea sau poate nu, e trimis să asculte vrute şi nevrute din gura slujitorilor Domnului sau a profesorului de religie. Să ne asigurăm, înainte de toate, spre binele şi bunăstarea eterne ale Bisericii, că opţiunea scrisă pentru ora de religie a fost semnată şi trimisă la şcoală.

Nu crezi în Dumnezeu, te calcă maşina!”

Nu toţi admit însă faptul că religia şi credinţa, în general, sunt lucruri care nu pot fi băgate pe gâtul cuiva cu de-a sila, iar acest lucru se regăseşte şi în nemulţumirea bisericească, care constată stupefiată că trebuie să recurgă la cele mai penibile modalităţi de convingere a populaţiei cum că ora de religie e un lucru fără de care copilul este pierdut pe veci şi irecuperabil. Asta ca să nu dăm exemple din clasici în viaţă, in care copiii, venind de la ora de religie „pe vremuri” obligatorie, povesteau, cu ochii cât cepele,  că „dacă nu cred în Dumnezeu, vor fi loviţi de maşină”, şi multe alte exemple de la cele mai hilare până la cele care pun serioase semne de întrebare asupra sănătăţii mintale ale unor angajaţi ai şcolii sau bisericilor.

Părinţii pot depune, dacă doresc (dacă şi copiii vor, fireşte) o cerere prin care se solicită participarea la ora de Religie, cerere ce trebuie depusă până la data de 6 martie 2015, pentru anul şcolar în curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia în semestrul doi. În 9 martie 2015 expiră termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale (CC) şi până la această dată trebuie să existe o evidenţă clară a opţiunilor pentru ca orele de religie să se desfăşoare în legalitate. CC a decis și a specificat clar în lege că părinții optează, adică ei vin cu cererea, cu exprimarea dorinței etc, totuși Biserica mai face ea o buclă invizibilă la lege, pe modelul consacrat al sugestiilor fățișe din trecuta campanie electorală, și „sugereză” prin diverse metode școlilor să trimită direct părinților, formulare gata completate, numai bune de semnat. Lucru care s-a și întâmplat dealtfel în majoritatea școlilor din județ. O fi legal, n-o fi, e treaba altora să constate. Campaniile duse de Biserică pentru ca aceste ore de religie să devină obligatorii au eşuat în timp, aşa cum era şi firesc într-o societatea sănătoasă la minte, însă  pe ultima sută de metri se recurge la tot soiul de campanii, care mai de care mai jenante, ultima din ele fiind cea în în care diverse personalităţi au fost plătite din cutia milei ca să implore, în spoturi video, mămicile şi tăticii să dea buzna la semnat. Adică, între două spoturi publicitare cu detergenţi şi caşcaval, hop şi momentul lacrimogen cu ora de religie prezentată de diverse persoane cunoscute, la tv. Ceva mai penibil, dar şi mai anormal de atât, nici că s-ar fi putut face, felicităm televiziunea de cădelniţe, colive şi lumânări, implicată în proiect dar şi suflarea cea înaltă a Bisericii pentru această campanie în care rapperi, hipsteri, poeţi, cântăreţi de muzică populară sau manele, rostesc pe rând şi la unison, textul băgat sub nas de BOR.

Mărturiseşti public, eşti credincios. Altfel, nici vorbă!

Înscrierea pentru ora de Religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă”, a spus Preafericitul Daniel, duminică, în cuvântul de învăţătură rostit la Sf Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală. Frumos spus, însă numai „credinţa public mărturisită” e credinţă, Înalt prea-sfinţite? Cei care cred, adânc, adevărat, puternic, dar o fac în ei înşişi, fără să mărturisească public, în gura mare, acest lucru, pe aceia cum îi catalogăm? Sau sunt „nuli” din punct de vedere religios? Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune că elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheaţi, iar unii profesori de religie şi-ar pierde astfel locul de muncă la jumătatea anului şcolar. Iată că mai apar şi alte interese decât cele pe care părinţii în mod normal le-au primit pe tavă din partea Bisericii, până acum. Conducerea FSLI este de părere că parlamentarii din cele două comisii de învăţământ, din Senat şi Camera Deputaţilor, împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, trebuie să găsească o soluţie aplicabilă până la finalul acestui an şcolar şi una care să reglementeze statutul orei de religie începând cu anul şcolar 2015 – 2016. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinţilor de a-şi înscrie copii la această materie ”vor căuta dreptatea în justiţie”, iar dacă vor avea câştig de cauză, ministerul va trebui să le achite salariile rămase neplătite. Potrivit ministrului, la ora actuală, religia este predată în şcoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari. Ministrul Educaţiei spunea, zilele trecute, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu. Tehnic vorbind, lucrurile sunt clare.

Sălajul optează majoritar „pentru”

În judeţul Sălaj, cererile pentru participarea la ora de religie în şcoli sunt multe şi îmbucurătoare pentru Biserică, la unele şcoli cererile de participare la ora de religie depăşesc 90 la sută din numărul total al elevilor, cum ar fi de exemplu Şcoala „Mihai Eminescu” sau Şcoala „Iuliu Maniu” din Zalău. Situaţia însă la nivel naţional nu pare însă a fi atât de roz, aceasta fiind de fapt şi raţiunea unor astfel de campanii, agresive şi false până în măduva oaselor. Nu ora de religie în sine şi scopul ei ar deranja neapărat pe cineva. Ci jocurile şi interesele din spatele acestor ore, pe care oamenii ori nu le văd, ori se fac că nu le văd, raţiuni care au bătaie lungă şi ramificaţii care nu sunt vizibile acum ci doar detectabile la o privire avizată şi atentă, plus modul în care sunt impuse, evident indirect, aceste ore. Modul în care este, așadar, impusă mascat, această oră, ridică semne de întrebare. Unii dintre preoţi – de la cei mai mici până la cei mai mari, pe care nu ne mai obosim să-i descriem, pentru că îi ştiţi foarte bine – sunt oameni de calitate şi de rară nobleţe. Alţii, însă, Dumnezeu cu mila! Nu vor să admită în ruptul capului că libertatea conştiinţei este mai sfântă decât toate pozele cu patriarhul la un loc, înrămate şi agăţate prin diverse locuri ecleziastice. Că exprimarea propriilor convingeri aşa cum sunt ele bune sau mai puţin bune, sunt mai valoroase şi mai utile decât pupatul unui geam plin de viruşi şi bacterii, lăsate acolo de alte cinci mii de buze înaintea ta, că bunătatea, toleranţa, bunul simţ sunt lucruri pe care nu ora de religie le inventează şi le sădeşte, în exclusivitate, în tinerii elevi. Este interesant cum Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu sare şi nu cheltuie din banii cei mulţi de la bugetul mărit de şapte ori pentru acest an şi pentru campanii la fel de scumpe, dar pentru educaţia şi sănătatea, inclusiv sexuală, a tinerilor (ne referim la o educație sexuală sănătoasă, firească, nu la disecția jenantă și blamarea grotească a „autosatisfacerii”, alt act aberant și de o penibilitate ieșită din comun a reprezentanților BOR).  

De ce BOR nu face campanii împotriva drogurilor, etnobotanicelor sau fumatului. Împotriva copiatului la BAC, a necititului, a inculturii, a ignoranţei. Împotriva consumului de alcool. Împotriva bolilor rare de care suferă mulţi copii și pentru susținerea acestora, inclusiv financiar. Împotriva traficului de minori. Şi multe multe altele. Nu. Pentru că BOR îşi vede de cele mai multe ori doar propriile nevoi, care nu merg niciodată mai departe de trotuarul dotat eventual cu luminiţe şi instalaţii de încălzire, din faţa casei sfinte.

Interesul poartă fesul

BOR dă ochii peste cap când vorbim de orice alt interes, fie că discutăm despre un copil sănătos sau bolnav, de o cauză umanitară, de o donaţie pentru un cămin de orfani sau bătrâni de orice altceva, că ne apucă dimineaţa dând exemple. BOR ştie doar să cerşească, să întindă mâinile ca nişte tentacule, să ia şi să dosească în lăzi şi butoaie, cum am văzut în direct la tv, cutii pline cu bănet pe care să le tireze pe uşile din dos ale parohiilor, spre bunăstarea majorităţii preoţeşti. Nu sunt toţi aşa, discutăm de o atitudine la nivel de conducere a parohiilor şi a BOR, la nivel naţional, care ne scoate din sărite mai ales în contextul recentelor milogeli disperate din tot spaţiul media în care părinţii sunt îmbrânciţi prin imperative mascate în vorbe dulci, să-şi ducă pruncii volens-nolens la orele de religie. Sigur că altfel, pe BOR o doare undeva de rugăciunile tale şi de faptul că-ţi toceşti tu genunchii acasă sau în vreo biserică. De-aia nu mai poate ea. Interesele BOR sunt altele şi sunt înalte precum cupolele aurite, plătite cu bani de la buget prin ciuntirea samavolnică a sumelor destinate şcolilor, spitalelor, căminelor de bătrâni, culturii, dezvoltării etc. BOR e interesată de generaţiile de azi de copii care mâine trebuie musai să devină „vaca de muls” pentru bunăstarea şi huzurul ei. Aici se reduce de fapt întreaga poveste pentru că totul înseamnă şi se reduce la BANI. Restul balivernelor, incantaţiilor şi corurilor, sau rugăciunilor sincere, sunt frumoase şi plăcute însă pentru fiecare în colţul lui de suflet, atât cât permite, cât vrea, cât are nevoie. Nu cu toptanul, mult şi agresiv, ca un fard ostentativ, pus pe faţa unui clovn, ca să acoperim cu el adevăratele interese şi raţiuni care fac de fapt jocurile cele mari. BOR nu realizează penibilul în care i-a aruncat disperarea. BOR nu pricepe faptul că eu, ca părinte de copil, împreună cu el, alegem. Punct! Şi dacă am ales să-mi trimit copilul la ora de religie am facut-o nu pentru că a spus ea, Biserica, mai ales într-un mod atât de ieftin şi nepotrivit. Am ales pentru că ceea ce cred, cum cred, în ce cred şi cum mă manifest, sună altfel decât ceea ce de multe ori dovedeşte ea, ca instituţie prin reprezentanţii ei. Credinţa mea în Dumnezeu sau în altă entitate supremă e lipsită de interese materiale, de înavuţire, de lăcomie. E simplă, sinceră, poate că nu se manifestă zilnic însă există şi e pură. Iar asta face marea diferenţă. N-am nevoie de minciunile BOR, pompoase, puse în gura unor persoane publice, pe bani evident, ca să-mi oblig copilul să stea nemişcat două ore şi să asculte lucruri pe care el poate nu doreşte să le audă, nu e pregătit să le audă şi mai ales nu e obligat să şi le însuşească.

Micii enoriaşi, siguranţa zilei de mâine a BOR

Copilul trebuie să aleagă singur, îndrumat exclusiv de părinţii sau bunicii lui, în aşa fel încât să realizeze ce înseamnă de fapt aceste ore, dar şi ce se ascunde în spatele lor, pe lângă scopul educativ şi frumos pe care nimeni nu-l neagă. Iar BOR dacă vrea să-şi cultive pepinierele cu puiet de enoriaşi, ca viitorul pomenilor, taxelor, acatistelor şi dărilor să le fie asigurat şi nu cumva pus în vreun pericol, să recurgă la modalităţi mai ortodoxe, la vorbe mai blânde nu la campanii agresive şi penale în care un cântăreţ mijeşte ochii şi în loc să-mi cânte „Mai dă-te-n dragostea mea” – lucru pe care îl face el de obicei – vine şi face pe cuvioasa Parascheva îndemnând la supuşenie, smerenie, ascultare şi adunare de pe drumuri a oilor pierdute. Este uimitor cum această instituţie trăieşte de atâţia ani doar pentru sine, material vorbind. Lăsând la o parte slujbele bisericeşti, discutăm de bani, de fonduri megalitice, de milioane de euro, de bugete umflate până la refuz în timp ce alte instituţii vitale pentru societate şi pentru copii, că de ei vorbim, se zbat la limita colapsului fără ca biserica să audă vreodată sau să ia vreo măsură. BOR cerşeşte de când se ştie. Va mai cere până când generaţiile de azi dar mai ales cele de mâine pe care vor să le formeze în acelaşi spirit, vor pricepe că Biserica este printre cele mai bogate şi privilegiate instituţii din România şi că niciodată nimic nu este suficient când e vorba de bani, de ziduri, de candelabre aurite, de mercedesuri, de cele mai bizare şi megalomane clădiri parohiale sau locuinţe personale.Religia, istoria ei, dar mai ales învăţăturile pe care ea este capabilă să le transmită copiilor trebuie să rămână înainte de toate, o opţiune şi nu un lucru impus. O alegere şi nu un brânci dat fie el şi prin mâna altora, unor copii, unor fiinţe fragile şi oricum vulnerabile ale căror alegeri, indiferent care sunt ele, se vor vedea mai târziu. Ora de religie rămâne aşadar o chestiune de „da sau nu”, aşa cum decide fiecare. Fapt care dealtfel a şi fost în cele din urmă, legiferat.

Religia trebuie asimilată într-un mod pe care copilul îl alege, într-un fel pe care copilul îl simte şi îi face bine. Nu neapărat la grămadă, nu mereu în grup sau mărturisit în faţa clasei, sau într-un fel impus de cineva. Ce bine ar fi fost dacă unicul scop al acestor campanii şi al acestor ore, în general, ar fi fost cu adevărat cel care se trâmbiţează peste tot, însă în spatele căruia se ascund de fapt interesele mari, materiale şi de altă natură, ale Bisericii. Interese care nu mai au nicio legatură cu adevarata educaţie, formare şi învăţătură, inclusiv religioasă, a copilului dumneavoastră.

 

Alte articole

76 Thoughts to “Disperată că-şi pierde „vaca de muls”, Biserica face presiuni pentru ora de Religie”

 1. j.d.

  Nu degeaba a fost nevoie de o lege care sa faca ordine in toata treaba asta. Si chiar si cu ea, uite ca cersitul continua fara rusine. De bani, de participari de toate felurile. Trebuie gandit dincolo de vorbele mieroase ale popilor, se ascund multe nelegiuri acolo…luati aminte!

  1. om rau !

   problema nu e rezilvata deloc ! pai ora de „religie” ar trebui sa fie ultima ora din programul copiilor si nu bagata pe la mijocul orarului. Ce o sa faca copii care nu doresc religie, ci alta materie OBTIONALA?
   Ora de religie trebuie sa aiba loc la biserica, sa nu se deranjeje popii sa vina pana la scoala

   1. Anonim

    Perfect aliniați la rigorile corectitudinii politice, specialiștii din Educație au găsit soluția pentru continuarea orelor de religie în școli. Astfel, toți elevii, indiferent de credință, se vor regăsi spiritual în noua programă școlară. „Avem și profesori călugări șaolini, rabini, muftii, atei, tot ce trebuie. La oră vor intra toți odată. De ieșit încă nu ne-am gândit, dar ne mai gândim“, a declarat inspectorul general de atelier din Ministerul Educației și Cercetării, sub protecția anonimatului.

  2. Anonim

   Nu știu la ce vă referiți, n-am făcut religie la școală și mă bucur că n-am făcut. Eu am învățat că nu e frumos să furi fără să fac religie la școală. Iar acolo mi-ar fi plăcut să aflu câte ceva despre toate religiile, despre toate popoarele, pentru că religia înseamnă, cu siguranță, mai mult decât să ridici 18.000 de biserici într-o țară în care copiii cad în rahat pentru că se rupe buda sub ei. Religia înseamnă, de exemplu, că dacă ești senator și te dai cu mir pe chelie scapi de procurori. Uite, asta da promovare pentru ora de religie: domnu’ Vosganian, vă băgați la o campanie?

  3. Anonim

   ANAF nu se joacă. Mai mult biserici au fost deja sigiliate de inspectori după ce au dat câteva pomelnice şi nu au primit decât un Doamne-ajută sau un Dumnezeu să-i ierte. Întrebaţi de bon fiscal, preasfinţitele feţe bisericeşti s-au uitat pe pereţi şi într-un târziu au spus că ei nu cunosc niciun Sfânt cu numele acesta. Amin!

  4. Anonim

   Da, Bugatti se pregătește să închidă, după zece ani, seria Veyron. Ultimul dintre cele 450 de exemplare construite va fi expus la Salonul Auto de la Geneva (5-15 martie). Șefii Bugatti sperau să scape rapid de mașină și au contactat câțiva preoți din România, dar au fost refuzați: ”Am făcut tot posibilul să aleagă acest Veyron: motor sfințit cu 16 cilindri în cruce, cruce din aur la retrovizoare, dar degeaba – tot n-am depășit 2.000.000 de euro, hai, 2,3 milioane, deci nu-i interesează”.

   1. Anonim

    M-am plictisit de Connect-R, Buzdugan și alți martori dubioși ai unor epifanii înlesnite de înzestrarea lor intelectuală modestă, care predică pentru necesitatea orelor obligatorii de religie.

    Singurul argument CÂT DE CÂT valabil pentru oră de religie obligatorie în școli este acela că religia ne-ar pune, zice-se, bazele unei bune morale. Că ar face din noi niște oameni mișto, iertători și corecți, cum ar veni. Mă rog, discutabil. Prin Vechiul Testament, cel puțin, găsești orori mai multe și decât în Codul Penal. Unele săvârșite de Dumnezeu însuși, sub formă de pedepse. Pentru homosexualitate, de pildă, pedeapsa Domnului cel bun și iertător este moartea în chinuri, prin ardere de vii.

   2. Anonim

    Țin să atrag atenția P(rea) F(rățiorului) Daniel: Preafrățiuer, uită de Buzdugan și de Connect-R și angajează-l pentru promovarea orei de religie pe Alex Velea. Vine cu un tatuaj imens pe spate, exact pe campania ta” “Dumnezeu e VIRGULĂ cu mine!” Plus un bonus: nu doar că încurajează înscrierea la ora de religie, dar mai și descurajează prezența la ora de gramatică.

   3. Anonim

    Vedeta anului nu este mașina electrică Tesla, ci un hibrid Ferrari – benzină + afurisenii

 2. Anonim

  FLORINE am citit articolul tau este realist,documentat si daca este permis as face o comparatie intre campaniile nemernice ale lui basescu si campania la fel de nemernica ale BOR (sa ma exprim elegant) mijloacele prin care slujitorii ortodoxiei nu vor sa se lase de obiceiurile de vasnici cesetori sant variate si zilnic se diversifica si noi avem o vina mare nu am luptat mai vehement si continuu pentru constientizarea parintilor sa lase scoala cu invatatura si biserica cu dogmele ei invechite este mai important ca in scoli sa se predea : legislatie , educatie cetateneasca, educatie sanitara,circulatie rutiera , ceva care sa ajute copilul nu sa-l indoctrineze cu supunere neconditionata regret ca nu toti inteleg articolul tau. DANIEL era bine sa ne spuna si noua cati preoti are ROMANIA la ora actuala sa comparam si noi cu numarul de doctori si cu numarul de profesori si sa stie si el ca deja popi sant prea multi la fel si biserici. are si guvernul vina lui ca pompeaza anual bani in BOR mai multi decat a furat udrea cu basescu de la tara asta

 3. Anonim

  Un articil tendentios impartial jignitor la adresa expresa a B.O.R,cu dedicatie

  1. Anonim

   ADEVARUL arata a lucru „tendentios si jignitor” pentru unii, asta este.

   1. om rau !

    sar popii ca si stropiti cu apa sfintita 🙂

  2. Zalauanul

   Se pare ca nu cunosti sensul termenului (pentru tine cuvantului) impartial. Tu l-ai folosit in sens de partinitor, cand de fapt termenul inseamna ca autorul este nepartinitor.

  3. Antena 3 e aici !

   Vom face și noi o campanie cu Buzdugan, cu Connect-R, cu Ghișe, cu mama lui Victor Viorel pentru a-i încuraja pe părinți să-și înscrie copiii la ora de Antena 3 cât încă nu e obligatorie. De când e Iisus mai șmecher decât pastorul Gâdea?” a declarat Dan Voiculescu din locul unde-și trage bășinile pentru vina de a fi furat de la creștini.

 4. Anonim

  Prin astfel de abordari, presa nu este tot o „vaca de muls”?

  1. om rau !

   deci daca nu pupi poala popii esti vaca de muls?
   cine vrea religie sa faca ore la biserica cu preotii de acolo. in fiecre biserica este cel putin un popa, iar in unele nu incap in altar cati sunt

  2. budism?

   Atâta mai vreau să știu. Ce mă sfătuiți: să-mi dau copilul la ora de religie?
   – Ce religie?
   – Vreau să-l dau la budism, dar cică acolo e pe bază de multă meditație.
   – Dați-l, care-i problema?
   – Nu am bani de meditații, că sunt amărât tare.
   – Bine. Nu-l dați. Mulțumim.

 5. Anonim

  Foarte bun si plin de fir epic articolul! Din pacate asta este realitatea romaneasca, ne tot dam mari credinciosi dar in interiorul nostru ne macina invidia, dorinta „decesului caprei vecinului” rautatea in general! In ceea ce priveste interesul..BOR, e buna comparatia cu numarul de biserici si a numarului de scoli sau popi/profesori/lucratori in sanatate!

  1. Anonim

   e tare articolul referitor la ora de religie ! si prea aproape de adevar !
   singura diferenta notabila o sa fie ca statul o sa cheltuie mai putin cu acesti asa zisi „profesori de religie”, adica popi fara serviciu,
   si inca o chestie care a scapat la multi: ORA DE „RELIGIE” O SA SE TINA PRIMA SAU/SI ULTIMA ORA, asa copii care nu doresc sa faca aceasta „specializare” nu o sa-si mai piarda vremea timp de o ora, doar ca un popa sa aiba o pita in plus pe masa

 6. Anonim

  au intrat slugoii cu barba la comentarii

 7. Anonim

  „Nu crezi in Dumnezeu, te calca masina” e o formula de care s-a folosit Cernea cu nerusinare. In ce manual exista asa ceva? pe cine reprezinta acest Cernea? Pe mine ca mama, nu!

 8. Anonim

  stai linistita ca te reprezinta episcopul in thailanda

 9. Anonim

  Imi permit sa citez din poezia lui Eminescu, Imparat si proletar”;,,Religia o fraza de dansii inventata
  Ca, cu a ei putere, sa ne mentina-n jug!”

 10. Mama

  Florin Negoita sa iti fie rusine. Ca parinte nu am doar dreptul ci si obligatia sa ma ocup de educatia copiilor mei. Da-mi voie sa o fac asa cum stiu eu (doar sunt copiii mei, nu?). Tu ocupa-te de educatia copiilor tai (daca ii ai, daca nu abtine-te). Din articol, un lucru este clar. Pe tine, ai tai parinti / bunici nu prea te-au dus pe la biserica. Tot ce mai pot astepta de la tine ca „jurnalist” este ca maine sa imi explici cat de multumita trebuie sa fiu ca unii sau altii ma hartuiesc si imi hartuiesc copiii, pe strada, acasa si in orice alte locuri, cerandu-mi sa citesc tot felul de turnuri de veghe si sa ma duc la tot felul de intruniri, care de care mai bizare, unde predica tot felul de ciudati, fara scoala evident. Si pana acum, ca parinte, am avut posibilitatea sa optez, daca copii mei participa sau nu la ora de religie (un lucru nou pentru tine, nu ai auzit pana acum de asa ceva?).
  Probabil ca si tu esti un pastor / martor de-al lor, altfel nu se explica ura ta fata de biserica, preoti, etc. Sau ar mai fi o explicatie (intrebare): cu cat ai fost platit de „colegii tai de credinta” ca sa scrii acest articol denigrator la adresa bisericii.
  Da, Si parca bani se dau numai la ortodocsi. Celelalte culturi nu-i jupuiesc pe adeptii lor. Am fost surprinsa cand am aflat ca la o alta biserica (pe care tu o promovezi, de altfel) adeptii trebuie sa prezinte fluturasul de salariu, pentru ca pastorii lor sa fie siguri ca, cotizeaza cu 10% din venituri, cel putin.
  Si apropo, meseria de jurnalist te obliga si la documentare. Probalul pe la cursuri ai fost exact ca pe la biserica?!?

  1. Je

   stimata doamna, o luati rau pe aratura…sincer. Nu ati inteles absolut nimic, recititi si reveniti si cu scuze, eventual.
   Trista opinie!

  2. Anonim

   Dragă mamă.
   Se vede că tu ești dusă la biserică, după tonul agresiv pe care ȋl folosești și după insinuările pe care le faci.
   Exemple:
   1. Dacă nu ai copii nu ȋi poți educa pe alții. Oare câți educatori, ȋnvățători sau profesori nu au copii? Sau preoți? Mai ȋnainte chiar nu știu cu câți de „i” se scrie copii? Să pui atăția de „i”, câți copii ai?
   2. Bunicii autorului nu l-au dus la biserică. Doar cei duși la biserică sunt posesorii dreptului absolut, ȋn opinia ta. Sau cei duși la biserică au dreptul să vorbească.
   3. Cei care ȋmpart turnurile de veghe, nu te obligă ȋn nici un fel să ȋi urmezi.
   4. Cine te-a informat că poți să optezi dacă vrei să faci religie sau nu? Eu sunt unul dintre cei care am făcut cerere să nu mai facă religie copilul meu și, crede-mă am primit răspuns că este obligatorie. Nimic mai fals, de altfel ca și credința unora.
   5. Ca să scrii un articol nu trebuie neapărat să fii plătit. Sau ai confundat un reporter cu un popă, la care nimic nu e gratis?
   6. Ȋn afară de credința ortodoxă, ȋn opinia ta, celelalte sunt „culturi”, nu culte. La fel și expresia „că, cotizează”. Sau tu citești așa cum scrii, adică – că virgulă cotizează.
   Eu n-am nimic cu biserica ortodoxă, dar am cu respectarea libertății mele de a alege.
   Doamne ajută și de rău ferește.

  3. dacian

   cu tot respectul, dar esti PROASTA ! nu ai inteles nimic din articol.
   si mai esti si sovina, xenofoba, extremista, bulangista, etc. daca te consideri mai DREPTCREDINCIOASA decat alti, mai ales fata de cei care nu sunt de aceasi religie cu tine.
   si nimeni nu te obliga nimic, TU si cei ca tine, OBLIGATI pe alti sa faca religie cu forta ! si te mai ti si mare credicncioasa. Mie scarba te tine si cei ca tine, niste prefacuti care va dati cu fundul in fata altarului sa va vada lumea mare voastra credinta.
   Credinta e in sufletul omului si nu e nevoie de toate prostiile pe care ni le serveste biserica din ziua de azi, sa sa credem in ceva, indiferent daca e Dumnezeu, Alah, sau Buda.
   din cauza celor ca tine nu o sa-mi inscriu copii la religie, am cine sa-i invete despre Dumnezeu, oameni cu adevarat credinciosi si nu prefacutii de proeti din zilele noastre. Sunt batrini la sat care sunt mai aproape de Dumnezeu, decat toti popii poleiti cu aur si cu burti umfate de mancare si bautura.
   Drace, ce mai inervat. Scuze pentru limbaj.

  4. curios

   de ce nu iti duci copii zilnic la biserica dupa ore? sa faca religie pana le iese pe urechi si sa devina un om bun si drept cum este dumneata.
   de ce aceste ore nu puteau fi facute de la inceput in sanul bisericii, de adevaratii preoti si nu de cei care nu au fost in stare sa prinda un”altar”? de ce se scot pe banda rulanta in fiecare an, sute de absolventi de teologie? sunt scoli in care acesti asa zisi profesori de religie sunt cei mai multi, mai multi decat profesori de limba romana sau de matematica.
   la scoala Simion Barnutiu din Zalau, sunt 5 profesori de religie si doar 4 de limba romana si doar 3 de matematica
   cum de adevaratii profesori s-au lasat prostiti de acesti preoti? vreti salarii, d=si nu vedeti ca pita va este furata de la gura de niste paraziti?

  5. pacatosilor :)

   gura pacatosului, adevar graieste !

  6. Anonim

   „Mamă” …mamăăă, da înapoiată mai esti! Evul mediuuu! Daca nu cumva epoca de piatr[. Indoctrinata si sedata de biserica si de preotime pana ]n ultima celula din corp. TRIST!

 11. Zălăuan

  România este un stat laic, noi nu avem nevoie de religie în şcoli. De ce să fie spălate creerele elevilor cu tot felu de tâmpenii de felul, „CINE NU CREDE ÎN D-ZEU, VA AJUNGE ÎN IAD”, de ce să fie înfricoşaţi elevii din ciclul primar ?
  Cine vrea religie, să meargă la biserică !

 12. L

  De acord, religia este o alegere , si pana la urma o parte a personalitatii unui copil, nu poate fi impusă, dragoste cu sila nu se face !

 13. Anonim

  Pentru a nu fi spalate creierelor celor care prind din zbor tot felul de afirmatii neargumentate si cred ca in manualele de religie exista amenintari de genul „Nu crezi în Dumnezeu, te calcă maşina!”, as dori un raspuns din partea autorului articolului: In ce manual gasim textul citat mai sus?

  1. Anonim

   Nu este scrisa nicaieri ci doar a fost spusa de nenumarate ori la unele ore de religie in trecut, cititi mai sus si vedeti si autorul. Fraza e celebra in zalau.

 14. Anonim

  Daca ai un copil, aseaza-l in fata oglizii-el este ceea ce il inveti. Nu are cum sa fie indoctrinat intr-o ora de religie (nu doua pe saptamana cum reiese din articol). Poate insa ca va intelege cum e bine sa vorbeasca despre semenii sai, cum poate sa ii ajute, sa isi respecte parintii etc.

 15. E dureros cata „ura” se transmite prin magazin salajean.Daca si Biserica ar porni cu aceeasi ura impotriva ziarului (si a autorului) viata Zalaului ar fi un Iad.Desi recunoaste ca peste 90 % din parinti si-au inscris copiii la religie, autorul vorbeste in numele minoritatii si arunca cu venin in majoritatea locuitorilor din Zalau.Pe cine reprezinta autorul?..Pe cine reprezinta magazinul salajean (am scris intentionat cu litere mici)?Acesta e rolul presei de a semana ura?
  Rolul Bisericii e altul de a semana Iubire chiar si in sufletele celor stapaniti de ura.Mai ales acolo.Mai ales in timpul postului.
  „Dumnezeu este Iubire”( I Ioan 4,8.)

  1. Zălăuan

   Auzi mă handi, ziarul nu are nicio vină despre comentariile postate, a trecut vremea când credeaţi că puteţi astupa gura lumii !

 16. Rox

  Altul cu creierul spalat si indoctrinat. E vorba de situatia la nivel national, copii si ora de religie nu exista doar in Salaj. Aproape toata presa critica aceasta modalitate de acaparare a solicitarilor pt ora de religie. lasati vorbele mari, infruntati adevarul care chiar asa arata, imi pare rau.

 17. Magazinul Salajean se adreseaza salajenilor in primul rand.Daca rolul lui este de a semana „ura” nu il recunoastem; nu il vom mai citi si nu-l vom mai cumpara.De ce sa dam bani pe ceva ce otraveste.Din cearta pentru adevar uneori ramane numai cearta.Biserica a trecut prin perioada persecutiilor din lumea romana, prin vremea comunistilor si nu a fost infranta.De ce credeti ca o s-o infrangeti voi? „Pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui”(Matei 16,!8).

  1. Zălăuan

   Replica ziarului este bună dar, nu era cazul să achitaţi taxa de timbru şi să porcăiţi regimul comunist !

 18. Anonim

  Magazin salajean=turnu de veghe=ura rasism incorectitudine lipsa de profesionalism etc etc!

 19. om rau !

  e bine ca aceasta „materie” nu este obligatorie. Copii invata rugaciuni, dar nu stiu sa treaca pe verde stada ! nu stiu lucruri elementare de educatie rutiera si educatie civica ! nu ar fi de mirare ca de maine sa se predea si POLITCA in scolii, si fiecare partid sa aiba „profesori=politicieni” proprii doctrinei lor.
  . . daca tot sunt asa de multi parinti care simt nevoie sa-si educe copii in litera „bibliei/coranului/etc” de ce nu ii duc dupa ore la biserica si acolo preoti sa-i educe dupa cum ii duce capul. . . Sunt curios ce se urmareste pe langa o alta forma de a da bani la masa nenumarata de preoti fara loc de munca? Pregatim ceva fanatici religiosi ? pentru un STAT ORTODOC, ca o contrabalansa la STATUL ISLAMIC?

 20. Anonim

  Sa-ti fie rusine Florin Negoita!
  Trefelesti numele bisericii si a crestinilor ortodocsi, Cu cat te platesc sa semeni ura si dezbinare ! Nu-i un cam putin? Ai umplut atatea pagini cu prostii! Când ai de gand sa scrii si lucruri reale? Acelea banuiesc ca nu te intereseaza! Inainte de a scrie un articol trebuie sa te informezi! Tu ai preluat ideile altor ziare de scandal! Du-te la munca!

  1. Anonim

   de ce sa ii fie rusine, pentru ca spune lucrurilor pe numele lor? tie nu iti este rusine sa ocupi spatiul cu falsa ta credinta si cu pupatul sutanelor si barbilor vopsite? du te si indeasa le bani in cutii si nu mai vorbi in numele celor care aleg si lentru care a fost nevoie de o lege, ca sa se stopeze agresivitatea acestei institutii in anumite privinte. Articolul se refera la propaganda, nu blameaza ora de religie, daca esti batut sau batuta in cap si nu intelegi mesajul abtine te ca obosesti, si tu si ceilalti pupincuristi bisericosi. O sa muriti de atata prostie.

  2. Anonim

   preotii asemenea politicinenilor, nu au nevoie sa fie terfeliti in noroi ! se terfelesc singuri ! un popa este asemenea unui politician, amândoi ne costa foarte mult si ne mintesc tot timpul, iar de raspundere mi au nici una

 21. Andrei

  Cei peste 95 la suta de salajeni v-au dat peste nas si v-au aratat ca majoritatea gandeste altfel. Va dati palme singuri. Nu vedeti ca va contraziceti voi pe voi si ca nu aveti dreptate? Ce alt argument mai vreti decat acela pe care vi-i l-au dat parintii copiilor in aceste zile?
  Probabil este o discutie intre doua-trei persoane care posteaza comentarii dintre care unele se vede clar ca sunt ale lui Florin.
  Ma iertati ca am intervenit. Dar va puteti intalni la o cafea sa va spuneti parerile ca doar incapeti la o masa cu 4 locuri. Nu sunteti multi. Sunteti o parte infima care va puteti intelege cinstit, fara a lasa impresia ca sunteti multi. De fapt cererile parintilor spun cam cat la suta sunteti voi.

 22. Anonim

  Sa ii fie rusine si lui EMINESCU pentru ce a scris cu penelul de aur? ca in parerea de mai sus cititorul l-a amintit si bine a facut ca este atit de adevarat. Atita naivitate si atitia oameni superficiali, platiti cu indoctrinarea multe in viata asta. Pacat

 23. Anonim

  Ii apreciez pe oamenii care stiu sa scrie cu onestitate. Din pacate, prin acest articol, se alatura si aceasta publicatie aceleia de pe la noi, care cauta cu orice pret senzationalul. Este o amestecatura de ”informatii”, acuze, speculatii. Ca cititor astept sa fiu informat. Pareri personale pot sa gasesc si pe blog-uri.

 24. alin

  „Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat, pentru, că până marţi seară s-au înscris pentru orele de Religie 1.405.883 de elevi din cei aproximativ 3,1 milioane care pot opta pentru studierea acestei discipline.” Mediafax. Pana acum, mai putin de jumatate, vor fi poate putin peste 50%.
  Adevarul e de ambele parti, nu mai sariti cu critici si jigniri. Publicitatea mascata nu face cinste bisericii. Asta este clar.

 25. Anonim

  Sa-ti fie rusine Florin Negoita! Sa-ti fie rusine ca nu pupi poala popii, ca nu esti indoctrinat. Sa-ti fie rusine ca nu faci parte din turma, ca gandesti normal, ca nu esti dobitoc. Ai inteles Florin Negoita? Sa-ti fie rusine!

 26. Anonim

  Florine ! dau o bere mare ! si iti iert eu toate pacatele vrute si nevrute ! iar pe astia credinciosi cu capul sub poala popii le doresc sa-si tina capul tot acolo

 27. Ciupe Alin

  Un ziarist de mare bun simt, cu atitudine si cu sange in stilou! Pentru articole si pentru ca acordati acest spatiu si timp pentru cei care va citesc, respect! Pot lua exemplu si celelalte ziare din judet, poftiti de invatati.

 28. Anonim

  Magazin salajean the best !!!

 29. anonimul din sistem

  Articol bun ! Abordare corecta ! De ce ne mai plângem de programul încărcat al elevilor, dacă mai pierd ( in general e o pierdere) o ora si cu religia! Cine vrea, o poate face la biserica ! Iar obligativitatea ” acordului cultului” si dreptul acestora de al retrage, chiar si profesorilor de religie titulari, e un abuz ! Nesimtirea bisericii , mai bine spus a șefilor ei, a dus la reacția publica împotriva predării religiei. Si cum abuzul naște un răspuns pe măsura….trezește-i Doamne pe cei ce , in calitate de slujitori , capi ai bisericii, sunt mai mult cu gândul la arginți ! Păcat ca cei care suferă sunt profesori, unii dintre ei chiar talentați. Ar trebui căutata o forma de ” educație morala” , istorie a religiilor, sau ceva care sa permită rămânerea in sistem a celor care sunt, nu popi, ci profesori !

 30. Alex

  Multi veniti, putini alesi, si mai multi saraci cu duhul, care vad doar ce vor ei si evita adevarul.

 31. Anonim

  ai avut curaju sa bagi bota in cuibul de viespi si asta ii supara tare!
  cine nu este cu ei, este impotriva lor, si asta tecondamna la focurile iadului

 32. Anonim

  Unul dintre promotorii orei de religie, Daniel Buzdugan, este cunoscut pentru faptul că spune la radio, fără să-i tremure mâna cu care le culege sau glasul cu care le rostește, glume făcute de alții. Încă din anii 2000, auzeam în difuzoare glume din revista la care lucram noi atunci, Academia Cațavencu, dar citite de Buzdu și Morar de parcă le veneau lor, pe loc. De zece ani, acestor băieți li se întâmplă, incredibil, exact ce li s-a întâmplat altora cu o zi înainte și au povestit pe internet. Și acum ne mai anunță cititorii că au auzit în autobuz, la radio, din gura lui Buzdugan, toate glumele noastre pe care le puseserăm deunăzi pe net. Bineînțeles că nu se pune problema citării vreunei surse.
  Știe toată lumea procedura, cred că știe și el, dar nu-i pasă. Ce poruncă, mă, sunteți nebuni? Nu știu la ce vă referiți, n-am făcut religie la școală și mă bucur că n-am făcut. Eu am învățat că nu e frumos să furi fără să fac religie la școală. Iar acolo mi-ar fi plăcut să aflu câte ceva despre toate religiile, despre toate popoarele, pentru că religia înseamnă, cu siguranță, mai mult decât să ridici 18.000 de biserici într-o țară în care copiii cad în rahat pentru că se rupe buda sub ei. Religia înseamnă, de exemplu, că dacă ești senator și te dai cu mir pe chelie scapi de procurori. Uite, asta da promovare pentru ora de religie: domnu’ Vosganian, vă băgați la o campanie? (Gabriel Drogeanu)

  1. A.M.

   da :))) !!! i as mai intreba pe domnii care fac asemenea campanii daca au ceva de spus cu privire la faptul ca in manualele de religie nu se sufla o vorba despre alte culte religioase, si ele prezente la noi in tara. Majoritatea este crestin ortodoxa dar ce facem cu restul? oricum statistica pe tara nu arata nici pe departe asa cum au planuit ei, ca vor veni peste 90% la cursuri.. trist domnilor..Pacat de profesori pana la urma. De popi nu mi e mila deloc, ar fi culmea sa i plangem…

 33. Anonim

  care este diferenta intre un profesor de religie si un popa?
  popa a avut bani sa-si cumpere o „catedra” unde preda la enoriasi, pe cand un profesor de religie are doar sansa sa prosteasca niste copii

  1. Anonim

   cica o parohie „buna” te costa de la 10.000 de euro in sus
   pacat ca la ei nu poate intra DNA, atunci ar fi mai multi popi in inchisori decat pe vremea comunistilor

 34. Viorela

  Un profesor de religie nu ii prosteste pe copiii, ci ii trezeste la realitate!!!!
  Ca parinte,mai bine sa faca religie decat sa piarda vremea pe calculator sau prin cluburi!!!!

  1. dac

   care realitate? ceea in care traiesc sau ceea in care dorec popii=biserica sa creada copii ca traiesc?
   daca biserica doreste sa „educe” de mici pe copii, de ce nu ii aduce la biserica? dupa ore , in timpuil saptamanii si sa tina aceste „ore de religie” in biserica, acolo unde ii este locul !
   parca PF Daniel zicea ca nu ai voie sa ti cuvantari despre Dumnezeu, doar in spatii amenazate special, adica in biserici sfintite de el si tagma lui

  2. ass

   si unde crezi ca o sa mearga dupa ora de religie? la biserica sau la crasma satului? o sa mearga acasa sa se roage doua ore sau o sa intre pe net sa vada ce mai fac baaboantele la care viseaza non-stop?
   copii au nevoie de o educatie buna si religia nu poate inlocui „realitatea”

 35. Daniela

  Felicitari pt articol!
  Este imbucurator faptul ca exista si alti zalauani care nu au fost ” indobitociti” de BOR.
  In acelasi timp este trist de remarcat cati cetateni inca cred cu atata inversunare ” Basmele” de” Ispirescu”( nu ar trebui folosite ghilimelele deoarece sunt chiar povesti de adormit copii)
  Totul porneste de la premiza ca parintele stie mai bine decat copilul ce e mai bine pt el- Eu consider ca in momentul in care I se impune ceva unui copil , acesta nu o va face din dragoste si se va razvrati impotriva acelei ” obligatii”.
  Lasati-i pe copii sa aleaga pt ca ei la aceasta varsta nu inteleg ce inseamna religia?!Dati-le optiuni ca ei sa judece cu capusorul lor ce le place si ce nu le place.
  Parintii mei m-au crescut sub emblema religiei ortodoxe dar m-au sfatuit sa incerc si alte religii.
  Am avut norocul sa incerc si altceva si sa ajung la concluziile mele de astazi : prin citirea bibliei , prim tot ce se intamplat in jurul meu care se intoarce impotriva a ce incearca religia sa para ca e, prin comportamentul dezgustator al preotilor( una din ex : am fost la o nunta in Zalau la care am fost invitata ca nasa iar cand am inconjurat de trei ori ceva icoana la catedrala trebuia sa ne oprim si sa o pupam. Va spun sincer ca Nu am stiut ce trebuia facut pt ca eram pt prima data in rolul de nasa iar preotul a zis f ironic ca Noi nu suntem buni de nasi:))
  In loc sa ma ajute, sa ma indrume a ales calea ” buna” ( el chiar dc nu a fost bun de preot a acceptat banii daruiti de parintii miresei)si multe altele.
  Sunt prea multe de scris putine urechi de auzit…:(

 36. Anonim

  ESTE JUMATATEA ANULUI TOV. MINISTRU DE AIA AU OPTAT ATATIA PENTRU RELIGIE SI COPIII DEJA AU PRIMIT NOTE( IN SPECIAL DE 10). DE LA ANUL NU VOR MAI OPTA NICI JUMATATE. ORICUM I-ATI INDOBITOCIT PE COPII DE 25 DE ANI INCOACE.

 37. Anonim

  FEORINE eu zic sa nu-ti fie rusine si urmatorul articol sa-l incepi cu freza „Parinti lasati copii sa vina la mine „poate o sa taca popi .Incultule de la 5 55 nu-l rusina pe dl -Negoita ca sa-l intelegi mai ai de invatat.Daca ziarul nu-l cumpara un prost inseamnaca moare Magazinul Salajan ??Ei bine FLORINE continua-ti ideile ca nu sant rele poate mai scapam de prea multi voitori de bine din tara asta .

 38. Anonim

  Nivelul de ofticare al prostodoxilor este maxim.

 39. Mesesanu

  Vaca de muls? Mai bine decat tauri de muls

 40. zvonuri?

  cica, procurorii astia rai, au fost sesizati, privind existenta suspiciunilor de fals si uz de fals, privind cererile de inscriere la orele de rugaciuni. Nu putine ar fi cazurile, când acele cereri nu ar fi fost semnate de cine trebuie 🙁 Cica au fost cazuri, asemenea celor de la alegeri, (boala la romani) când aceste cereri au fost semnate de persoane decedate sau ar fi situatii când sunt mai multe cereri decat elevi. 🙂

 41. Dupa rezultatul inscrierilor tu Florine pe cine ai reprezentat in articol?.Cat de departe ai fost de realitate!.E bine sa fii mai realist.Sa nu jignesti pe nimeni si mai ales Biserica.

 42. Claudiu

  Invitatie la castiguri mari! E timpul sa alegeti ce e mai bun! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: doarsimplu@gmail.com

 43. Mai vorbim din toamna

  Multi parinti, asa ca mine, au hotarat sa nu incurce complet anul scolar, la jumatatea lui…
  Pentru anul scolar care vine, insa, s-ar putea sa avem alte scoruri…

 44. Popimea ortodoxa

  O clica de oportunisti…
  Imi amintesc inca din primele zile ale Revolutiei din ’89, hop si ei in studiourile TV cu crucea-n mana, poate-poate o fi „un os de ros”…
  Si uite asa am ajuns, in ultimii douazesicinci de ani cu mai multe biserici construite decat spitale si scoli impreuna…
  Cam asta ne este gradul de civilizatie si dorinta de „evadare” din Evul Mediu…
  N-am nimic cu credinta nimanui, dar asta nu inseamna ca daca tu crezi in ceva, musai sa facem si noi la fel, ca o turma ratacita…

 45. Religia te trezeste la realitate

  N-am auzit o prostie mai mare…

 46. Religia NU te trezeste deloc

  Te tine ontr-o stare de amorteala vesnica, aproape hipnotica, alimentata de ambitiile popimii hulpave…
  Intr-o societate cu sange in instalatie, ar fi pasibili de inselaciune…

Leave a Comment