Directori aleşi în cancelarie pentru 46 de unităţi de învăţământ din judeţ

Deşi au fost scoase la concurs posturi de director şi director adjunct pentru 113 şcoli şi grădiniţe din Sălaj, la finalul tuturor probelor, au fost declaraţi admişi doar 93 de candidaţi. Pentru fotoliile neocupate prin concurs se vor face propuneri în consiliile profesorale.

La concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere din unităţile de învăţământ sălăjene ce s-a încheiat zilele trecute, au fost puse la bătaie 137 de fotolii de director şi director adjunct, pentru care s-au înscris 110 cadre didactice. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, după proba scrisă, la care au fost prezenţi 109 candidaţi, au fost admişi 106, o nouă triere având loc cu prilejul evaluării CV-ului, când au ieşit din competiţie 13 pretendenţi.

Garda ar urma să se schimbe în şcoli, cel mai probabil, în vacanţa intersemestrială. Directorii aflaţi în funcţie care au promovat concursul îşi vor păstra scaunul, însă cei care au picat probele sau nici măcar nu s-au prezentat la concurs vor fi înlocuiţi din funcţie. În situaţii de acest fel se găsesc  46 de şcoli, unde urmează să se desfăşoare consultări în consiliile profesorale.

Directorii care au stat pe tuşă nu îşi pot păstra scaunele

“În acest moment, au rămas 46 de posturi vacante pentru directori şi şapte, pentru adjuncţi. Pentru unele unităţi nu s-a înscris niciun aspirant, iar pentru altele s-a candidat, dar fără succes”, a precizat Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj.

Potrivit prevederilor Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, frâiele respectivelor şcoli şi grădiniţe vor fi preluate de către persoanele desemnat în cadrul consiliului profesoral. Pentru a-şi putea intra în pâine, acestea trebuie să primească “ok-ul” Consiliului de Administraţie al ISJ. În plus, viitorii directori trebuie să facă parte din Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional, să fie profesori titulari şi să aibă cel puţin gradul didactic II.

Aceeaşi Metodologie stabileşte că directorii în funcţie care nu au participat la concurs nu au nicio şansă de a-şi păstra funcţiile. De asemenea, nu pot fi propuşi pentru şefia unităţilor de învăţământ nici cei care au picat la vreuna din probe.

Cine sunt candidaţii respinşi

Proba scrisă a fost cea care a făcut primele victime, trei candidaţi fiind eliminaţi din concurs după ce nu au reuşit să obţină minimul de 35 de puncte din 50 posibile. Este vorba despre Luminiţa-Sorina Cordea, care şi-a încercat norocul atât pentru fotoliul de director al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, cât şi pentru cel al Şcolii Gimnaziale „Traian Creţu” Năpradea, Gavril Neaga, de la Clubul Copiilor Şimleu Silvaniei, şi Ana Monica Rad, candidat pentru cea mai înaltă funcţie a Liceului Tehnologic “Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei.

Probele orale, mai precis cea de evaluare a CV-ului, au îngroşat rândurile victimelor. Nu au reuşit să treacă de această etapă Ioana Bene, candidat la şefia Şcolii Gimnaziale “Avram Iancu” Aluniş, Ioana Anamaria Ciupe, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Aghireş, Livia Cheşeli, aspirant pentru funcţia de director al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Cristolţ, Ioan Mureşan, director al Palatul Copiilor Zalău, Ramona Diana Matiş, aspirant la postul de director adjunct la Liceul Tehnologic “Cserey-Goga” Crasna, Victor Criste, care a luptat pentru şefia Şcolii Gimnaziale nr. 1 Plopiş, Aurelian Ovidiu Ghile, Şcoala Gimnazială nr. 1 Marca, Vasile Hatos, Şcoala Gimnazială “Gheorghe Munteanu” Poiana Blenchii, Varga-Imre Ştefan, Şcoala Gimnazială nr. 1 Jebucu, Marian Ciprian Martin, Şcoala Gimnazială nr. 1 Zimbor şi Mariana Peştean, Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg.

Leave a Comment