Dezastru la Simularea Evaluării Naționale în școlile sălăjene

Inspectoratul Școlar Județean Sălaj (ISJ Sălaj) a primit de la Ministerul Educației centralizatorul cu rezultatele probelor scrise de la Simularea Evaluării Naționale pentru elevii claselor a VIII-a din unitățile de învățământ din județ

Aceasta a fost prima examinare digitalizată, lucrările nu au mai fost corectate de către profesorii din unitatea de învățământ, acestea fiind scanate și distribuite, aleatoriu, evaluatorilor din toată țara.

Rezultatele obținute de elevii sălăjeni sunt nemulțumitoare, ele uimind chiar și conducerea ISJ Sălaj. La limba şi literatura română, din cei 1879 de elevi prezenți, 1258 au obținut note mai mari sau egale cu 5 (66,95%).

La matematică în schimb este dezastru.

Din cei 1880 elevi prezenți la examenul de simulare, doar 669 au obținut note mai mari sau egale cu 5 (35,59%).

La limba şi literatura maternă rezultatele sunt bune, din 403 elevii prezenţi, 346 obținând note mai mari sau egale cu 5 (85,86%). Din păcate, nu s-a înregistrat nicio notă de 10 la nivel de județ, la niciuna dintre probele scrise.

Având în vedere aceste rezultate, ne-am adresat profesorului Vasile Bulgărean – inspector școlar general al ISJ Sălaj în vederea obținerii unor explicații. Acesta ne-a menționat că „am văzut rezultatele, eu nu m-am gândit că stăm atât de rău. Nu este normal ce s-a întâmplat și mă refer în special la rezultatele de la matematică. La nivel de țară, rezultatele au indicat un procent de promovabilitate de 42.37%, iar noi stăm mult mai rău. În opinia mea, subiectul a fost foarte accesibil, astfel că se putea obține lejer până la nota șapte. Desigur că putem lua în calcul mai multe explicații, însă asta nu îi scuză pe cei care nu au luat în serios această examinare”.

Doar la Colegiul Național „Silvania” din Zalău rezultatele sunt foarte bune, 84 % dintre elevi obținând peste 9 la matematică, cea mai mare notă fiind 9,8.

Legat de cauzele care ne-au adus în acest punct, Vasile Bulgărean ne-a menționat că „o parte din profesori nu au luat foarte în serios această evaluare. Se putea face o recapitulare a materiei, precum și recuperări sau pregătiri suplimentare acolo unde cadrele didactice știau că nu au elevi pregătiți, mai cu seamă la catedra de matematică. Totodată, putem vedea aici și efectele lipsei tezelor, astfel că elevii din anii terminali par că nu mai au ținte concrete și abordează destul de superficial procesul de învățare”.

Având în vedere aceste rezultate obținute la nivel de județ, inspectorul școlar general ne-a asigurat că vor fi luate măsuri imediate, se va face o analiză la nivelul fiecărei școli din județ, cât și pe rezultatele obținute la fiecare din cele trei discipline cuprinse în simulare. Peste o lună, conducerea ISJ Sălaj intenționează să reia o procedură de examinare la nivel de județ, cu subiecte realizate de inspectorii sălăjeni.

Dacă pregătirea elevilor nu se vor îmbunătăți, Vasile Bulgărean trage un semnal de alarmă, acesta afirmând că „având în vedere această situație, cum să ne mai gândim la olimpiade și concursuri județene, dacă pe niște subiecte destul de simple la sesiunea de evaluare națională nu am obținut rezultate de trecere. La nivel de inspectorat, vom analiza cu mare atenție aceste rezultate și vom vedea ce măsuri de îmbunătățire se pot lua, situația nu poate rămâne și continua așa”.

8 Thoughts to “Dezastru la Simularea Evaluării Naționale în școlile sălăjene”

 1. […] română, din cei 1879 de elevi prezenți, 1258 au obținut… Articolul Dezastru la Simularea Evaluării Naționale în școlile sălăjene apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

 2. Adi

  Adevaru-i că-i cam doare-n pluă și pe elevi da’și pe profesori,de evoluția celor dintâi.Așteptăm vacanța primii și vacanța +măririle de salarii ăilalți.Românica educată! Cum-ui Ficusu’-i și „stimularea”. Somn ușor….

 3. Silviu

  Imi place asta: „ele uimind chiar si conducerea ISJ…”!!! Da ce astia (de la ISJ) sunt mai buni ca toti sunt pusi politic!!

 4. Anonim

  Păi e și normal. Profesorii sălăjeni , mai nou fac politică.nu înțeleg ce caută profesori, medici etc. în politică.

 5. Lidia

  F. bine Super tare! E “România educata,” e “România lucrului bine făcut”! A lui Iohanis, Ligia deca, et compania! Tineti-o tot așa!!!!

 6. Doru

  Cred ca Bulgăreanu nu a dormit toată noaptea de grija rezultatelor!!!😀

 7. alex

  Pai cum? nu s-au marit salariile profesorilor? ar trebui sa zbarnaie notele si mediile? ah da, degeaba is platiti bine profesorii daca sistemul e putred

 8. Gina

  Rezultatele sunt dezastruoase și datorita faptului ca Inspectorul general ( bulgarean Vasile) a cost colaborator al Securității, iar acum ii mare PNL -ist!!! Românie …. te iubim!!!

Leave a Comment