Avem șapte medii generale de zece la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a

S-au afișat rezultatele la examenul de Evaluare Națională a elevilor de clasa de VIII-a. Potrivit datelor publicate pe evaluare.edu.ro, Sălajul se poate mândri cu șapte medii generale de nota zece, din care șase au fost obținute de Școlile Gimnaziale din Zalău și una de către Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” din Bobota.

La nivel de municipiu, repartizarea mediilor de zece este următoarea: trei medii au fost obținute de elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Lazăr”, iar câte o medie de zece a fost obținută în cadrul Colegiului Național „Silvania”, Școlii Gimnaziale „Simion Bărnuțiu” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”. La nivel de județ ne mai putem mândri cu două medii de 9,95, o medie de 9,92, două medii de 9,90, trei medii de 9,87 și cinci medii de 9,85.

Analizând cu atenție topul primelor 20 de poziții ocupate, la nivel de județ, în ierarhia Evaluării Naționale, datele indică modificări legate de calitatea procesului de învățământ la nivelul școlilor gimnaziale. În mod surprinzător, Colegiului Național  „Silvania” ocupă doar două poziții în acest clasament, fiind prezent în top doar cu o medie generală de 10 și una de 9,85.

La nivel de țară, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Educației „429 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media zece, față de 221 în 2022, respectiv 132 în anul 2021”. Dacă urmărim cu atenție harta județelor în care s-a obținut media generală zece la examenul de Evaluare Națională, vom observa că, la nivel de județ, ne situăm destul de bine, fiind la egalitate cu județul Brașov. Iașul a reușit performanța de a avea cele mai multe note maxime, respectiv 28. El este urmat la mică distanță de Cluj cu 24 de note de zece și Dolj cu 23.

Dacă ne raportăm la procentul mediilor mai mari de cinci la nivel de județ, cifrele arată că doar 71,9% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională 2023 au obținut medii peste cinci, potrivit statisticii comunicate de Ministerul Educației. Cele mai performante județe sunt Cluj (87,4%) și Brăila (82,8%), urmate imediat de Prahova (82,3%) și Galați (80,1%).
Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute la examen pot depune contestații la centrele de examen sau le pot transmite electronic, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16 – 19) și 29 iunie (în intervalul orar 8 – 12). Candidaţii care depun constestațiile prin mijloace electronice vor completa şi semna o declaraţie tip, în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

 

Leave a Comment