Adolescentii salajeni considera ca fumatul ii face populari

Adolescentii salajeni considera ca fumatul ii face populariAproape jumatate din adolescentii salajeni au fumat cel putin o data, conform unui studiu recent, realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj in randul a 400 de elevi cu varste de 15 si 16 ani.

Potrivit datelor puse la dispozitie de coordonatorul CPECA Salaj, Valer Merce, rezultatele acestui studiu arata ca foarte multe persoane incep sa fumeze de la varste fragede. Conform studiului realizat in randul tinerilor din judetul Salaj, aproape jumatate dintre adolescentii chestionati, respectiv 47,4 la suta, au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, 27,6 la suta au fumat cel putin o data in ultimele 12 luni si 16,4 procente au fumat cel putin o data in ultima luna. Ingrijorator este faptul ca 7,4 la suta dintre subiectii chestionati se incadreaza fumatorilor, consumand zilnic tutun, in timp ce aproape 22 la suta fumeaza ocazional, a declarat Valer Merce.

Mare parte a adolescentilor cuprinsi in studiu provin din familii in care se fumeaza. Surprinzator este faptul ca aproape o tremie dintre adolescenti provin din familii in care mamele fumeaza. De asemenea, 44,2 la suta au tati care fumeaza, 23,2 la suta au frati fumatori, in timp ce 38,4 la suta au prieteni care fumeaza.

Cu toate acestea, si mai grav este faptul ca foarte multi adolescenti atribuie consumului de tutun aspecte benefice. Aproape 150 dintre adolescenti au raspuns ca s-ar simti mai relaxati consumand tutun, de asemenea, ca fumatul i-ar ajuta sa se distreze mai bine sau sa devina mai populari. Pentru circa 22 la suta dintre acestia, fumatul le-ar creste increderea in fortele proprii si i-ar transforma in persoane mai sociabile.

Campanie impotriva fumatului, in scoli

Incepand de astazi si pana saptamana viitoare, reprezentantii CPECA Salaj, in colaborare cu Filiala Salaj a Crucii Rosii, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret si Directia de Sanatate Publica Salaj vor desfasura activitati in randul tinerilor, pentru constientizarea acestora cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun. Activitatile de informare asupra riscurilor consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoase sunt cuprinse in programul organizat de Ziua Nationala fara Tutun, marcata, in fiecare an, in a treia joi din noiembrie (astazi n.r.). Ne vom adresa, in primul rand, adolescentilor si tinerilor, aceasta fiind categoria de varsta mai vulnerabila la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv, a precizat Valer Merce.

Astfel, vor fi distribuite materiale referitoare la nocivitatea fumatului catre toate institutiile scolare prin intermediul consilierilor scolari din intreg judetul. Vor avea loc activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar a consecintelor fumatului. De asemenea, elevii vor participa la concursuri de creativitate antifumat, realizand sloganuri, mesaje antitutun, postere etc. Tot in intervalul mentionat vor fi organizate intalniri interactive intre tineri si cadre medicale, psihologi si alti specialisti, cu tema Sa facem fiecare zi Ziua Fara Tutun. Activitatile vor continua si in strada, prin distribuirea de materiale informative referitoare la nocivitatea fumatului, actiune desfasurata prin intermediul voluntarilor.

Potrivit sursei citate anterior, consumul de tutun afecteaza, practic, toate organele importante ale corpului. Tabagismul este factorul generator in aproximativ 25 de boli ce ameninta viata oamenilor, pentru multe dintre acestea existand posibilitatea de a fi evitate, intarziate sau atenuate daca se renunta la fumat.

Leave a Comment