Noutăţi filatelice: Zodiacul chinezesc – Anul Şobolanului de Metal

Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea de mărci poștale Zodiacul Chinezesc. Anul șobolanului de metal, o tematică filatelică îndrăgită de colecționarii de pretutindeni. Fiecărui An Nou Chinezesc îi este desemnat unul dintre cele 12 animale ale Zodiacului Chinezesc. 2020 este Anul șobolanului de metal. Alți ani ai zodiei șobolan au fost și vor fi 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020, 2032. Șobolanul, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei, este prima zodie din ciclul de 12 ani al zodiacului chinez. După acest an lunar, următorul este Anul boului.
Conform calendarului tradițional al chinezilor, acesta ar fi anul 4717. Prima zi a Anului Nou astrologic chinezesc este și prima a lunii Tigrului, în timp ce, conform Calendarului Fermierului prima zi a anului Șobolanului este 4 februarie 2020.
Anul Șobolanului de Metal va fi unul al poziționărilor și deciziilor radicale. Orice inițiative noi, luate de-a lungul lui 2020 trebuie să fie cântărite cu mare grijă pentru a minimiza riscurile și a maximiza șansele de succes. Toate deciziile luate pe parcursul acestui an al începutului unui nou ciclu zodiacal vă vor influența și în următorii 11 ani. Astrologia chineză atrage atenția că, dacă veți lua niște hotărâri de ordin financiar, atunci leneveala și ezitările trebuie să dispară cu desăvârșire. Grija fiecăruia trebuie să fie îndreptată către sine și nu față de afacerile altora. Altfel, prețul plătit va fi foarte apăsător pentru aceia care nu și-au rezolvat cu prioritate propriile probleme și cu promptitudine, lăsând astfel ca timpul să îi conducă doar spre niște himere.
Calitatea de Apă a zodiei Șobolanului este adesea asociată cu forța valurilor oceanului în furtună. 2020 aduce o relație mai armonioasă, în care Metalul Yang ”hrănește” Apa, dar este totuși mai puternic și uneori mai nepăsător și tăios. Pe de altă parte, Metalul Yang este considerat de astrologia chineză a conferi celor născuți într-o zi dominată de această energie calități de războinici sau lideri militari, împărați, regi, avocați, politicieni sau lideri sociali. Totodată, Metalul Yang este asociat și cu loialitatea, onestitatea și calitatea de persoană de încredere. Cei care au în formula celor Patru Stâlpi ai Destinului și Metal Yang sunt dotați cu abilitățile de conducători, putând dovedi comportamente eroice și dorința fermă de corectitudine și dreptate în lume. Acestea nu fac decât să consolideze tendințele unei personalități gata oricând să sară la luptă, conducând uneori la bătălii și omoruri făcute cu multă brutalitate. Putem găsi exemple de astfel de personalități din istoria omenirii: Alexandru cel Mare, Regina Elisabeta a II-a, Generalul american George Patton, Împăratul chinez Qianlong, Isaac Newton, Martin Luther King Jr., Edward Snowden, Gianni Versace, Tiger Woods, Mohammad Ali, precum și Arnold Schwartzenegger. Ar mai fi de remarcat că ambele energii care domină anul 2020 – Metalul și Apa – sunt reci, fiind corespondente anotimpurilor toamnă și iarnă. Ca atare, ne putem aștepta la un an cu mai multe relații interumane distante, sau chiar agresive când este vorba de atingerea unor obiective ideologice, dând naștere mai multor conflicte și turbulențe.
Totuși, ținând seama de faptul că Metalul se va sprijini pe Apă, primul își va pierde repede din forță, ceea ce s-ar traduce prin aceea că imaginea unei înfricoșătoare agresivități va fi una falsă, fără un supot real și solid. Doar în timpul toamnei, Metalul Yang își va dobândi forța maximă, acest anotimp fiind chiar momentul de manifestare deplină a Metalului. Personalitatea Șobolanului de Metal se va reflecta în stările emoționale și energiile specifice ale anului 2020. Fiind o fire geloasă, nativul dorește întotdeauna să-și domine partenerii. Setea sa de a fi recunoscut și admirat pare să nu aibă limite. Deși cu o minte sclipitoare și dotat cu multă ingeniozitate atunci când trebuie să rezolve probleme dificile, Șobolanul de Metal are mari dificultăți în a-și accepta eșecurile și a trage învățături din ele. Șobolanul mai este numit de către astrologi Mugurul de Piersic sau Floarea Romantismului, ceea ce alimentează din plin viața sexuală și romantismul. Și, pentru că mai reprezintă pielea, dantura și oasele, zodia are tangențe cu frumusețea și grația. Șobolanul este în cea mai mare dușmănie cu Calul și cu Cocoșul. Cu nativii din aceste zodii Șobolanul va avea multe certuri, adresări de vorbe grele – nu-și tolerează unii altora nici o greșeală – și dese compromisuri. Conform celebrei teorii pentagramice a filosofiei chineze, loja de Metal corespunde anotimpului toamnei, adică, perioadei recoltelor. Asocierea cu zodia Șobolanului semnifică astfel vremea culegerii roadelor eforturilor din anii precedenți, privitor la marile proiecte. Sunt mari șanse de a ajunge la venituri apreciabile. Anul Șobolanului de Metal constituie un prilej pentru reînnoirea ambițiilor și strategiilor, întorcând spatele trecutului, fără nici un regret. La fel ca și oțelul – dacă vom ști să fim flexibili, dar și rigizi, în același timp – vom învăța să ne ridicăm la potențialul maxim oferit de energia de Metal. Înțelepciunea și spiritul diplomatic rămân cei mai buni aliați în evitarea unei strategii perdante, greșit calculată, sau unei trădări mult prea grăbite din partea unui partener.
Pentru îndrăgostiți, anul 2020 al Șobolanului de Metal este unul plin de pasiune și de relații fizice intense, iar darurile oferite de parteneri vor hrăni pasiunea dar vor face să se evite întrebările lucide despre starea reală a relației de cuplu, cât și despre viitorul acesteia. În cazul cuplurilor tinere, 2019 a fost mai curând unul al îndoielilor. Va fi nevoie de mai multe reflecții asupra acestor suspiciuni, de clarificare a ideilor despre relația de dragoste, de selecție a sentimentelor pure și de a stabili dacă relația este construită pe o certă reciprocitate.
Conform unui mit, împăratul de jad a spus că ordinea va fi decisă prin ordinea în care au sosit animalele la petrecerea sa. Șobolanul l-a păcălit pe Bou să îl care pe spate până la locul petrecerii. Apoi, exact când au ajuns la linia de sosire, Șobolanul a sărit și a ocupat locul întâi înaintea Boului. În cultura chineză, șobolanii erau văzuți ca un semn de bogăție și excedent. Din cauza ratei de reproducere a acestui animal, cuplurile căsătorite s-au rugat și închinat lui pentru fertilitate.
Pe colița nedantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei, sunt ilustrate sub forma unor simboluri grafice toate animalele zodiacului chinezesc împreună cu șobolanul, redat pe marca poștală, toate elementele fiind realizate în culori speciale (galben UV).
M. S.

Leave a Comment