Ziua pompierilor, sarbatorita cu fast la Zalau

Ziua pompierilor, sarbatorita cu fast la Zalau

Ziua de 13 septembrie are un caracter special pentru pompierii romani, ea fiind ziua oficiala a pompierilor. Ieri s-au implinit 161 de ani de cand cei 166 de viteji ostasi pompieri bucuresteni, aflati sub comanda bravului capitan Pavel Zaganescu au scris in ziua de 13 septembrie 1848, cu propriul sange, o memorabila pagina de eroism si glorie militara, intr-o inegalabila confruntare cu invadatorul otoman, venit sa inabuse aspiratiile de libertate si demnitate nationala promovate de Miscarea Revolutionara Romana de la 1848. In memoria jertfei lor, s-a hotarat ca 13 septembrie sa fie Ziua Pompierilor din Romania, atat a pompierilor militari, cat si a pompierilor civili. Cu aceasta ocazie, cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj au organizat, vineri, o serie de manifestari. Inca de la ora 9, pe platoul din fata Prefecturii Judetului Salaj, Detasamentul de Pompieri Zalau a adus o autospeciala de interventie, pentru a le fi prezentata copiiilor. Tot pentru ei au fost amplasate pe platou masute unde copiii au putut sa se joace si, totodata, sa urmareasca demostratiile pompierilor, respectiv tehnica lor de lupta.

Pentru a marca oficial Ziua Pompierilor din Romania, la sediul inspectoratului a avut loc, de la ora 11, o festivitate la care au fost invitate autoritatile judetene, si anume, Ionel Ciunt, prefectul judetului Salaj, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, subprefectul Claudiu Barsan, Vasile Bocea, inspectorul sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, precum si oficialitati din lumea politica, respectiv deputatul Lucian Bode, senatorul Pop Gheorghe si altii. Dupa citirea mesajelor de felicitare a tuturor pompierilor din cadrul ISU Salaj, Vasile Moigradan, imputernicit la comanda, i-a prezentat pe cei avansati in grad inainte de termen: – Sorin Ioan Muresan, de la capitan la maior; – Ioan Viorel Sabau, de la plutonier ajutant la plutonier ajutant sef; – Ioan Pop, de la plutonier major la plutonier ajutant; – Petrut Nicolae Falaus, Gergely Arpad Nicolae si Gabriel Prodan, de la plutonieri la plutonieri majori. Momentul festiv s-a incheiat cu defilarea pompierilor si bineinteles, cu o masa la care au fost invitati toti cei prezenti.

Activitatile ocazionate zilei dedicate pompierilor militari si civili au continuat, de la ora 15, pe platoul din Piata 1 Decembrie 1918, unde au avut loc demonstratii specifice pompierilor, spre incantarea celor mici.

Leave a Comment