Ziua Internațională a Holocaustului, marcată astăzi la Șimleu Silvaniei

Oameni de cultură, urmași ai supraviețuitorilor Holocaustului, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai comunităților evreiești din țară și străinătate au participat astăzi la manifestările găzduite de Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord – Șimleu Silvaniei, manifestări organizate pentru a marca Ziua Internațională a Holocaustului.

Evenimentul a fost organizat și coordonat de directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, Daniel Stejeran, iar la manifestări au participat primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, viceprimarul Cosmin Man, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Claudiu Bârsan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Sălaj, profesorul Vasile Bulgărean și managerul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Daniel Săuca. Au mai fost prezenți ambasadorul Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei Grinkevich,  Alexandru Vasiliev – consilier la Ambasada Rusiei la București, dar și doctorul Alex Hecht – președinte-fondator al Muzeului Holocaustului din Șimleu Silvaniei. Manifestările au început cu rostirea „El Malei Rachamim”, o rugăciune evreiască pentru sufletul unei persoane care a murit.

Șapte lumânări aprinse în memoria victimelor Holocaustului

De această dată, în cadrul evenimentului au fost aprinse șapte lumânări în memoria victimelor Holocaustului și nu șase cum se obișnuiește. „An de an aprindem lumânări în memoria victimelor Holocaustului.  Aici, la Șimleu Silvaniei, ne-am obișnuit ca în loc de șase lumânări, noi aprindem șapte, iar un motiv este că se împlinesc în acest an 77 de ani de la eliberarea Lagărului Auschwitz-Birkenau”, a declarat Daniel Stejeran în deschiderea evenimentului. Cele șapte lumânări au fost aprinse de: primarul orașului Șimleu Silvaniei – Cristian Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj – Cristian Bârsan, inspectorul școlar general – prof. Vasile Bulgărean, consilierul în Ambasada Rusiei la București – Alexandru Vasiliev, ambasadorul Republicii Belarus în România – Excelența Sa Andrei Grinkevich, managerul Centrului de Cultură și Artă Sălaj – Daniel Săuca, iar a șaptea lumânare a fost aprinsă de către președintele – fondator al Muzeului Holocaustului din Șimleu Silvaniei – dr. Alex Hecht.

Îndemn la pace

Prezent la eveniment, primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a vorbit liber, iar mesajul său a fost unul scurt și clar. „S-a simțit nevoia implementării unui sistem internațional de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. O să mă opresc doar asupra articolului  din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care urmărește dreptul la demnitatea umană și interzicerea torturii față de oricine. Este unul dintre puținele drepturi absolute la care nu se pot face excepții. Ne revine și nouă, ca cetățeni, o serie de obligații de la care nu avem voie să facem rabat și anume să nu uităm, să nu uităm ce s-a întâmplat. Astăzi, onorăm memoria milioanelor de oameni, mame și fiice, tați și fii, prieteni și vecini, care și-au pierdut viața în niște vremuri de depravare și inumanitate fără precedent. Memoria trebuie cultivată pentru că este forma prin care prevenim ignoranța față de istorie și față de ceea ce s-a întâmplat până la urmă într-o Europă dezvoltată și civilizată. Este forma prin care conștientizăm drama acelor timpuri și este modul prin care ne putem vindeca pentru a construi o lume mai bună și o societate care să se bazeze pe respectul datorat ființei umane. Toți avem obligația să cultivăm cultura păcii, să generăm pace, iar pacea aduce tot ceea ce este mai bun”, este o parte din mesajul primarului orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr.

Antisemitismul nu a dispărut

Evenimentul a continuat și cu alte mesaje venite prin mediul virtual. Ministrul Afacerilor Interne, sălăjeanul Lucian Bode, a atras atenția că asemenea pagini negre din istoria umanității trebuie evitate, iar umanitatea are rolul de a nu uita ce s-a întâmplat în Holocaust. „Avem obligația să rămânem în alertă pentru că antisemistismul nu a dispărut. Trăim timpuri complicate în care societatea a atins un grad ridicat de nervozitate, în care s-a acumulat multă tensiune, ură și nemulțumire, iar contextul pandemic a alimentat propagarea teoriilor conspiraționiste și a dezinformării.  În fața unor astfel de evoluții, pasivitatea actorilor statali, a mediului academic sau a entităților private reprezintă cea mai periculoasă atitudine”, este o parte din mesajul ministrului Lucian Bode.

Medalii pentru implicare în promovarea educației despre Holocaust

Evenimentul a cuprins și un moment prin care oficialii Muzeului au acordat medalii pentru mai multe persoane și instituții care s-au implicat de-a lungul anilor în susținerea și promovarea activităților și educației privind problematica Holocaustului.  Printre cei care au primit medalii se numără Vasile Nussbaum- supraviețuitor al Holocaustului, Elly Gross – supraviețuitoare a Holocaustului, Dan Ben Eliezer – ambasador al statului Israel în România, Septimiu Țurcaș – fostul primar al orașului Șimleu Silvaniei, Bianca Șerban – director al Colegiului Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj prin inspectorul școlar general, prof. Vasile Bulgărean, Daniel Săuca – managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, familia Borz Cristian și Maria, profesorul Dumitru Costălaș și rabinul Zvika Kfir.  „O provocare importantă, cred, este aceea a reclădirii democratice a viitorului, iar asta este sarcina elitelor, nu doar a factorilor politici. Sper că vor avea înțelepciunea în perioada următoare ca această reclădire democratică a viitorului să fie un fapt”, a declarat managerul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Daniel Săuca, la primirea medaliei pentru contribuția la susținerea educației pe probleme de Holocaust.

10 Thoughts to “Ziua Internațională a Holocaustului, marcată astăzi la Șimleu Silvaniei”

  1. Anonim

    Penibilitate numele tău e Stejeran Daniel. Adică cum să-l premiezi pe fostul primar, penalul Țurcaș, condamnat pentru fapte de corupție? Puteai să premiezi instituția, primaria Șimleu și nu un reprezentant al clasei politice corupte

    1. Anonim

      Dar de Mica Unire ce se aude la Simleu? Ei, ei..

    2. Anonim

      Pupincurist de mare clasa.

  2. OR;Y

    Nimic despre Domnul Presedinte HAS DAN ?!

  3. jhon doe

    de ce plin de rusnaci si nici un reprezentant de la americani cunoscuti ca proevrei?

  4. I.C.

    Care este explicația pentru invitarea oficialilor lui Putin și Lukașenko?

  5. Rafael Shaffer

    Alți șimleuani și sălăjeni nu meritau această medalie??? Chiar din Transilvania de Nord! Dintre cei care s-au implicat, concret, în susținerea și promovarea activităților privind Holocaustul. Rușine, Daniel Stejeran…

  6. Anonim

    Foarte bine!
    Dar, 24 ianuarie 1859 pentru autoritățile orașului nu reprezintă nimic?
    Vai de noi!!!

  7. Anonim

    Rușine!
    Orice, numai de istoria românilor nimic.
    24 ianuarie 1859????
    Lehamite față de aleșii orașului și „specialiștii” plătiți.

  8. Anonim

    Comemorarea românilor în diferite etape ale istoriei sigur nu aduc bani ce ar putea fi însușiți de persoanele implicate în această acțiune. Oare acesta este motivul pentru care se ignoră în totalitate acțiunile lui Cuza, Kogălniceanu, etc…..?
    Rușine!!!!!

Leave a Comment