Ziua Eroilor, eveniment comemorativ la Simleu Silvaniei

Ziua Eroilor, eveniment comemorativ la Simleu Silvaniei

Scurt istoric

Concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a facut prin aparitia Decretului-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului, Romania devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii straini celor nationali. Astfel, aceasta data a fost decretata sarbatoare nationala a poporului roman, iar un rol important l-a avut Societatea Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi (infiintata in anul 1919 si transformata ulterior, in 1927, in Societatea Cultul Eroilor).

La Simleu Silvaniei, Ziua Eroilor a fost comemorata prin depuneri de coroane la mormantul eroilor, evenimentul strangand impreuna numeroase oficialitati, membri ai garnizoanei militare simleuane, veterani de razboi, diferiti invitati si, in numar mare, cetateni ai orasului.

Manifestarea a fost deschisa prin discursul directorului Centrului Cultural Simleu Silvaniei, Dumitru Corbeanu, care in expunerea sa afirma:

Sarbatoarea de azi, 28 mai 2009, dezvaluie inca o data ca prin forta faptelor, inainatasii nostri s-au jertfit pentru viata poporului roman, pentru independenta si integritatea statului.

S-au depus coroane din partea Primariei si Consiliului Local al urbei, din partea Garnizoanei militare Simleu Silvaniei, a Consiliului Judetean Salaj, a unui grup de veterani de razboi, din partea catorva formatiuni politice (PD-L, PSD, UDMR), din partea Bisericii Ortodoxe, a Vicariatului Greco-catolic din Simleu si a unitatilor scolare din oras.

Discursul primarului Septimiu Catalin Turcas a scos in evidenta trecutul istoric al poporului roman, jertfa inaintasilor, aspecte ale cultului eroilor in perioada comunista si cea actuala. Fii acestui popor au mers la lupta cu entuziasm, jerfindu-se pentru tara. Sa nu-i uitam pe acesti eroi ai neamului si sa nu trecem neobservate mormintele acestora la care, din cand in cand sa mai aprindem o lumanare, a precizat in discursul sau primarul simleuan.

Manifestarea a continuat prin luarea cuvantului de catre comandantul garnizoanei Simleu Silvaniei, lt. col. Stefan Toader si de catre Lt. Col. In rezerva, Alexandru Liviu Serban din partea Consiliului Judetean Salaj. Evenimentul s-a apropiat de final prin cantec si poezie, momentele artistice fiind interpretate de elevi ai Scolii Gimnaziale Silvania. Comemorarea Zilei Eroilor a culminat cu defilarea Garzii de Onoare simleuane.

In urma primei conflagratii mondiale, Romania a pierdut aproape un milion de militari si civili. De aceea, s-a impus ca o datorie morala comemorarea, in fiecare an, a celor care s-au jertfitit pe campurile de lupta. La nivel international, acest lucru s-a materializat prin Tratatul de la Versailles. Documentul semnat la Versailles de catre fostele tari beligerante, prevedea, printre altele, obligativitatea intretinerii mormintelor ostasilor inhumati pe teritoriile statelor respective, precum si a operelor comemorative de razboi dedicate acestora.

Leave a Comment