Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău invită sălăjenii de toate vârstele să petreacă o după-amiază dedicată explorării tradiției, reinterpretării meșteșugurilor și înțelegerii patrimoniului cultural. Activitățile vor fi desfășurate miercuri, 23 iulie, în cadrul Festivalului Cultural „Curtea Artiștilor”, în zona pietonală din apropierea muzeului zălăuan.
Începând cu ora 16, cei prezenți vor avea ocazia de a descoperi lumea rurală tradițională prin ateliere interactive, intitulate „Tradiție reimaginată-ateliere de inspirație etnografică”. Toate acestea sunt gândite atât pentru cei mici, tineri, dar și pentru adulți, ce oferă o incursiune creativă în universul meșteșugurilor de altădată:
- Împletituri – Tradiție și contemporaneitate: atelier de coșulețe realizate din materiale reciclabile, inspirate din meșteșugul împletirii nuielelor.
- De la șterguri la artă contemporană: cusături tradiționale reinterpretate în colaje și panouri decorative.
- Sticla care povestește: atelier de icoane pe sticlă, inspirate de modelele din patrimoniul muzeului.
- Construim și decorăm case din bastonașe: activitate practică de inițiere în mică „arhitectură” din lemn.
- Gastronomie cu aripi – Pupeze din aluat: modelare de colaci tradiționali în forme jucăușe, inspirate din ritualurile de iarnă.
Mai mult, începând cu ora 18, va avea loc tot la muzeu o prezentare interactivă susținută de dr. Corina Bejinariu. Pornind de la exemple concrete, discuția propune o reflecție asupra importanței surselor documentare în cercetarea etnografică și asupra rolului pe care îl are un cercetător în transmiterea unor reprezentări corecte ale lumii rurale și ale tradiției. Acesta reprezintă un demers educativ, adresat atât publicului tânăr, cât și celor pasionați de patrimoniu și cercetare culturală.
Toate activitățile sunt susținute de echipa muzeului și fac parte din programul Festivalului Cultural „Curtea Artiștilor”, organizat de Asociația Pro Teatru.