Tribunalul Sălaj îl scapă de arest pe unul dintre bărbaţii acuzaţi de braconaj

Unul dintre cei trei bărbaţi trimişi, în urmă cu o săptămână, în spatele gratiilor de către magistraţii şimleuani a scăpat de arest. Tribunalul Sălaj a admis joi, 14 septembrie, contestaţia formulată de către Mircea Oltean împotriva încheierii penale a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Şimleu Silvaniei, pe care a desfiinţat-o în parte, şi a respuns propunerea procurorilor privind arestarea preventivă a acestuia. În aceste condiţii, instanţa sălăjeană a stabilit plasarea sub control judiciar pentru 30 de zile a inculpatului, perioadă în care Oltean trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau a judecătorului de drepturi şi libertăţi ori de câte ori va fi chemat; să informeze de îndată procurorul cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, respectiv la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Bihor, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat. De asemenea, nu poate depăşi limita teritorială a judeţelor Bihor şi Sălaj, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, să comunice direct sau indirect, pe vreo cale, cu inculpaţii şi cu martorii din dosar ori să deţină, să folosească şi să poarte arme. În cazul în care inculpatul va încălca cu rea-credinţă aceste obligaţii, va putea fi arestat la domiciliu ori arestat preventiv.
Decizia Tribunalului Sălaj este definitivă.

Instanţa a analizat şi contestaţiile celorlalţi doi bărbaţi din dosar – Marian Mudure şi Călin Dorin Ciorocan, dar le-a respins ca nefondate.

Reamintim că cei trei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept şi contrabandă, după ce percheziţiile efectuate de către oamenii legii la domiciliile acestora din Pustă, Moiad și Criștelec au scos la iveală patru arme letale deținute ilegal, din care trei arme letale de tir sportiv cu glonț (două neavând serii sau elemente de identificare) și o armă letală cu glonț, care nu avea serie și era prevăzută cu lunetă și armortizor. Toate erau încărcate, având cartuș pe țeavă, iar suspecții au declarat polițiștilor că armele au fost procurate dintr-o țară europeană și au fost introduse în țară ilegal.
În cadrul aceleiaşi acţiuni a poliţiştilor de la Biroul arme, explozivi şi substanţe periculoase au fost ridicate în vederea confiscării o armă neletală de tir sportiv cu aer comprimat, care nu avea serii sau elemente de identificare, 222 bucăți de cartușe, patru bucăți de articole pirotehnice; două arcuri, 23 de săgeți (folosite la vânătoare ); opt lanterne ( șase de mână și două cu proiectoare), cinci trofee de căprior; trei trofee de mistreț; o piele de vulpe și 100,75 kg carne vânat, care a va fi expertizată pentru stabilirea speciei.
Cei trei bărbaţii braconau pe fondurile de vânătoare 30 Carastelec şi 31 Lapiş.
A.V.

Leave a Comment