Trei zile de sărbătoare la Șimleu Silvaniei: Bathory Fest, un festival unic în Sălaj

Orașul Șimleu Silvaniei a găzduit vineri, sâmbătă și duminică Bathory Fest, singurul festival medieval din Sălaj și, din păcate, singurul eveniment de reconstituire istorică din județ, Porolissum Fest nemaifiind organizat de câțiva ani. Armata creștină a apărat Cetatea Bathory de năvălitorii turci, lupte cu tunul, parada militară, momente de luptă, dueluri, prezentări de costume, recepții, întreceri, simpozioane pe teme istorice, toate aceste ingrediente au făcut și în acest an din festival cartea de vizită a orașului și a adus la nivel local turiști din țară și străinătate.

Festivalul din acest an a început cu o conferință de presă susținută de primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, și de coordonatorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, Daniel Stejeran, cel care a și pus bazele acestui festival acum mai bine de șapte ani. Primarul Cristian Lazăr a apreciat importanța organizării unui astfel de eveniment și prin prisma istoriei orașului, în cetatea din localitate născându-se Ștefan Bathory, principe al Transilvaniei și rege al Poloniei. Ștefan Báthory s-a născut în 27 septembrie 1533. A fost botezat în biserica romano-catolică construită cu un an mai devreme de către părinții săi. A studiat la Universitatea din Padova și a ajuns principe în 1571. În anul 1576, Ștefan Báthory devine rege al Poloniei și al Marelui Ducat al Lituaniei prin căsătoria sa cu Anna Jagiello. A murit la vârsta de 53 de ani, fiind unul dintre cei mai reprezentativi conducători ai Poloniei. De numele său sunt legate o serie de reforme: schimbarea uniformelor militare, a reformat sistemul monetar și a bătut noi monede regale, a favorizat reforma catolică și a promovat educația, în 1578 a ridicat Colegiul Iezuit din Vilnius la rangul de Academia din Vilnius, prima universitate din Lituania, iar în 1581 a înființat prima universitate din Cluj, ceea ce a devenit ulterior Universitatea Babeș-Bolyai, potrivit paginii de prezentare a festivalului. Conferința a fost urmată de prezentarea vieții și activității lui Ștefan Bathory, iar de la ora 16 a avut loc un eveniment a cărui temă principală a fost egalitatea între femei și bărbați de la fostul rege al Poloniei și până la înființarea Uniunii Europene. În finalul zilei de vineri a fost programat un spectacol Bosquito.

Istorie, educație, distracție

Programul zilei de sâmbătă a fost deschis cu o prezentare a istoriei aderării României la Uniunea Europeană și a continuat cu diferite dezbateri, simpozioane, iar la prânz a avut loc recepția oficială organizată de Primăria Șimleu Silvaniei pentru invitații evenimentului. Tot în jurul prânzului au început activitățile de reconstituire istorică: organizarea trupelor, întâlnirea căpeteniilor, dueluri, o demonstrație pusă în scenă de Vulturii din Țara Călatei, dar și bătălia micilor soldați. Momentele au fost urmate de parada principală a participanților, evenimentul fiind unul de mare succes pentru toți cei veniți să vadă uniformele și replicile armelor folosite în perioada medievală. Seara s-a încheiat cu ateliere de jonglerii, dar și cu asediul cetății. În final, programul a cuprins un concert alături de formația Bere Gratis, toate evenimentele desfășurându-se în curtea Cetății din Șimleu Silvaniei.

Cetatea a fost salvată

Programul ultimei zile a festivalului a cuprins o ceremonie religioasă la Biserica Romano-Catolică din Șimleu Silvaniei, depuneri de coroane la bustul lui Ștefan Bathory, mese rotunde cu teme referitoare la importanța Uniunii Europene, dar și ultimul asediu asupra cetății și salutul participanților. Și în acest an, la festival au participat delegații și trupe de reconstituire istorică din România, Ungaria, Polonia și Republica Moldova. Pe parcursul celor trei zile, festivalul a atras un număr mare de turiști, sălăjeni și nu numai, persoane venite pentru a asista la programele de reconstituire istorică și la spectacolele organizate. Festivalul a fost organizat de Primăria Șimleu Silvaniei și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, asociație coordonată de sălăjeanul Daniel Stejeran.

One Thought to “Trei zile de sărbătoare la Șimleu Silvaniei: Bathory Fest, un festival unic în Sălaj”

  1. […] Orașul Șimleu Silvaniei a găzduit vineri, sâmbătă și duminică Bathory Fest, singurul festival medieval din Sălaj și, din păcate, singurul eveniment de reconstituire istorică din județ, Porolissum Fest nemaifiind organizat de câțiva ani. Armata creștină a apărat Cetatea Bathory de năvălitorii turci, lupte cu tunul, parada militară, momente de luptă, dueluri, prezentări de costume, recepții, întreceri, simpozioane pe teme istorice, toate aceste ingrediente au făcut și în acest an din festival cartea de vizită a orașului și a adus la nivel local turiști din țară și străinătate. Festivalul din acest… Citeste mai mult […]

Leave a Comment