Trei oameni de seamă

Prof. Marin Ştefan

Fiecare localitate binecuvântată de Bunul Dumnezeu îşi are oamenii săi de seamă, cei care-i venerează numele. Printre acestea se numără şi oraşul de la poalele falnicei Măguri, Şimleu Silvaniei. În acest context, cu trei zile înainte de trecerea în Noul An 2016, în lista oamenilor de seamă ai oraşului s-au mai adăugat trei personalităţi. Atunci, în cadrul unei ceremonii speciale, a avut loc decernarea titlului „Cetăţean de Onoare al oraşului Şimleu Silvaniei”, domnilor: Teofil Chiş, Victor Mihai Hexan şi Oláh Ştefan. Astfel, Hotărârea Consiliului Local din 29 octombrie 2015 a căpătat viaţă …
Festivitatea s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Primăriei, fiind prezenţi, alături de cei trei şimleuani onorabili, salariaţi ai Primăriei, membri ai Consiliului Local, oficialităţi şimleuane şi sălăjene, invitaţi. La început, ing.Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului, a făcut o succintă prezentare a activităţii Consiliului Local, mulţumindu-le consilierilor pentru sprijinul pe care l-au dat în dezvoltarea proiectelor care s-au desfăşurat în anul 2015 şi de care au beneficiat toţi cetăţenii oraşului. Apoi, a făcut cunoscut documentul prin care membrii Consiliului Local, în unanimitate, au hotărât conferirea titlului „Cetăţean de Onoare al oraşului Şimleu Silvaniei” celor trei nominalizaţi: „ca simbol al recunoştinţei cetăţenilor oraşului Şimleu Silvaniei, pentru activitatea de excepţie desfăşurată de-a lungul anilor în susţinerea sportului de performanţă”.
Expunerea de motive a fost făcută de prof. Berek Ştefan – viceprimarul Şimleului, reliefând, concis, activităţile şi performanţele obţinute de cei trei şimleuani vrednici de toată cinstea.
Teofil Chiş (n. 9 februarie 1951) – absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS) din Bucureşti, este primul „maestru emerit al sportului” din Sălaj. A fost jucător-coordonator al echipei naţionale de volei a României, câştigând locul VI la Campionatul Mondial din Mexic (1974 – 24 de ţări participante) şi medalia de bronz la Campionatul European din Finlanda (Helsinki, 1977 – echipe din 12 ţări ). A câştigat patru titluri naţionale şi unul de vicecampion cu echipa Dinamo Bucureşti şi s-a clasat de două ori pe locul III cu echipele: IEFS Bucureşti(1973) şi Silvania Şimleu Silvaniei (1982 – după Dinamo şi Steaua). A jucat volei în 15 ediţii ale Diviziei „A”, iar timp de cinci ani a fost prezent în aproximativ 150 de meciuri ale echipei naţionale a României. A fost jucător şi antrenor la echipa de volei „Silvania” Şimleu Silvaniei, cea care, în anul 1983, a câştigat „Cupa Balcanică”. De asemenea, a contribuit la promovarea în primul eşalon al voleiului românesc a Şimleului (pentru a treia oară), prin echipa CS „Phöenix”, la care a fost director sportiv în anii 2008-2013.
Victor Mihai Hexan (n. 23 martie 1958) – fizioterapeut al echipei naţionale de fotbal a României (2000 şi în prezent), este cunoscut atât în ţara noastră, cât şi peste hotarele acesteia. A jucat fotbal la echipele: Măgura şi Gloria , ambele din Şimleu Silvaniei, Sticla-Arieşul din Turda, Metalul Aiud şi CFR Cluj. A început fizioterapia la echipa naţională de tineret a României (1997), cea la care jucau, printre alţii: Mutu, Chivu şi Contra. De 10 ani (2005), este angajat la echipa de fotbal a clubului Şahtior Doneţk (Shakhtar Donetsk), funcţie pe care o deţine în paralel cu cea de la echipa naţională a României, în urma înţelegerii cu patronul echipei ucrainiene. Este câştigător al Cupei UEFA (2009, cu echipa ucraineană antrenată de Mircea Lucescu) şi a fost premiat de trei şefi de stat: Viktor Iuşcenko şi Viktor Ianukovici (Ucraina) şi Traian Băsescu (România).
Oláh Ştefan (n.21 noiembrie 1947) – primul „maestru al sportului” din judeţul Sălaj (1976), este „as” al radio orientării (fosta radiogoniometrie operativă). Ca radioamator autorizat (indicativ de apel Y05-BST) şi conducător al cercului de profil al Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei a avut legături cu radioamatori din 150 de ţări, obţinând numeroase premii şi medalii, atât el, cât şi sportivii pe care i-a antrenat. A făcut parte din lotul naţional al României, fiind dublu – vicecampion european cu echipa, în benzile de 3,5 MHz şi 145 MHz (1977, Skopje, Iugoslavia, azi, capitala Macedoniei), după ce a obţinut medalia de bronz la alt Campionat European (1973, Komló, Ungaria). S-a clasat pe primul loc în multe concursuri internaţionale, a fost de 13 ori campion al României, în nouă rânduri vicecampion şi a obţinut şapte medalii de bronz. A fost declarat de şase ori sportivul nr. 1 al judeţului Sălaj, iar cu sportivii pe care i-a antrenat, a obţinut patru titluri de campion naţional şi unul de vicecampion, precum şi numeroase locuri I-III la concursuri şi festivaluri. Împreună cu Fodor Vasile a construit tabela de scor electronică de la sala de sport de lângă stadionul şimleuan, în care se desfăşurau meciurile de volei ale echipei „Silvania”. În anul 2015, a fost vicecampion al României şi campion al Ungariei (categoria „M 40”), la vârsta de 68 de ani !!
După ce şi-au expus câteva date din activitatea lor, primarul Septimiu Cătălin Ţurcaş, în aplauzele întregii asistenţe, a înmânat fiecăruia Diploma de „Cetăţean de Onoare”, cu explicaţiile de rigoare. În această conjunctură, au rostit alocuţiuni: Daniel (Didi) Prodan – fost fotbalist al naţionalei României şi ex-director sportiv la Federaţia Română de Fotbal, preotul Valentin Abrudan – Biserica Ortodoxă din Valea Drăganului (judeţul Cluj), prof. Traian Albu – fost director la Clubul Copiilor din Şimleu Silvaniei, ec. Ioan Ghilea – consilier local şi subsemnatul. În calitate de responsabil al Comisiei de Educaţie şi Cultură Olimpică a Academiei Olimpice Române, filiala Sălaj şi director al Clubului Olimpic „Gaudeamus” Şimleu Silvaniei am înmânat fiecăruia „Diploma de Excelenţă” – pentru recunoaşterea şi aprecierea performanţelor sportive şi a promovării valorilor olimpismului, precum şi Broşura mea „Retrospectiva sportului şimleuan. Rezumat, 1935-2013”. În plus, am solicitat sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local pentru înfiinţarea unui club de radio orientare în Şimleu Silvaniei, în vederea relansării acestui sport tehnico-aplicativ, sub conducerea tehnică a radioamatoristului Oláh Ştefan.
În cuvântul său, Septimiu Cătălin Ţurcaş s-a referit la activităţile şi la performanţele sportive ale celor trei şimleuani respectabili, evidenţiind calitatea de „ambasadori” autentici a fiecăruia, cea prin care aceştia au adus un substanţial prestigiu oraşului Şimleu Silvaniei, făcându-l cunoscut în lumea întreagă. De asemenea, domnia sa , printre altele, a mai spus: „ […] Cei trei cetăţeni de onoare, în afară de faptul că sunt onoraţi cu această distincţie, sunt convins că vor fi şi puţin încărcaţi de responsabilităţi.. […] În contextul interpelărilor făcute aici pentru susţinerea anumitor sporturi, amintesc un fapt foarte bine ştiut: Primăria şi Consiliul Local au fost întotdeauna parteneri pentru tot ceea ce a însemnat cultură şi sport. […] Noi suntem susţinători serioşi. Aşa că, vă invit să înfiinţaţi acest club, pentru că din punct de vedere al spaţiilor, încă nu sunt probleme la Şimleu Silvaniei. Faceţi dumneavoastră ce ştiţi mai bine ca acest sport (n.m. radio orientare) să fie iară la nivel înalt, în sensul în care copiii din oraşul nostru să reprezinte Şimleul, Sălajul şi, de ce nu?, România în competiţii. În ceea ce-l priveşte pe dl. Teofil Chiş, sunt convins că, probabil, acest titlu de „cetăţean de onoare” o să-l oblige să treacă mai mult pe la aceşti jucători pe care încercăm să-i creştem la echipa de volei (n.m. ACS Silvania Sport). Sunt convins, în acelaşi timp, că dl. Hexan, la un moment dat, va susţine cel puţin un fotbalist din Şimleu, nu ştiu cum se va chema acesta şi nici când se va întâmpla: poate peste un an, peste cinci sau şapte ani. […] Un copil, un junior va avea nevoie de un om care este cunoscut şi care este consacrat pe această linie. Deci, pe lângă această onoare, vor fi şi nişte responsabilităţi pe care, sunt convins, fiecare dintre dumneavoastră le veţi îndeplini în timp.[…] Încă o dată, vă mulţumesc. Fie ca anul 2016 să vă aducă, tuturor, pace, linişte, sănătate în primul rând, că este cea mai importantă, s-aveţi parte de multe bucurii şi de satisfacţii profesionale şi familiale. […]”.
În încheiere s-a cântat „La mulţi ani, cu sănătate!”, iar toţi cei prezenţi s-au cinstit cu un pahar de şampanie de Şimleu Silvaniei, făcându-se comentarii pertinente despre viaţa sportivă a oraşului.
Acum, numărul cetăţenilor de onoare ai oraşului a ajuns la 16. Se cuvine, cred eu, să se înfiinţeze „Galeria Oamenilor de Seamă ai oraşului Şimleu Silvaniei” în incinta Primăriei, la Casa de Cultură sau, de ce nu?, în clădirea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din oraş (!), cu toate cele aferente: fotografii, scurte biografii, activităţi, performanţe profesionale etc.

3 Thoughts to “Trei oameni de seamă”

  1. Miki

    Felicitari domnule Olah! si acum mere radio …

  2. vivi

    Dom. profesor Stefan, le-ai facut un articol fain, merita, cu ce te-au cinstit?

  3. Kujbus Jóska

    Felicitări pentru cei distinşi şi pt. articol foarte bine conceput şi documentat. Cunosc activitatea lui Olah Stefan cel puţin de 40 de ani astfel consider că merită pe deplin această distincţie…

Leave a Comment