Traficanţii de obiecte antice şi romane, luaţi pe sus de mascaţi

Sute de monede antice şi medievale, piese romane şi medievale, precum şi două detectoare de metal fără autorizaţie au fost descoperite de către poliţişti în urma unor percheziţii domiciliare în Capitală şi în şase judeţe, printre care şi Sălaj.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au precizat faptul că în judeţ a avut loc o singură percheziţie domiciliară şi anume în localitatea Jibou.
Potrivit unui comunicat de presă, transmis vineri, 18 decembrie, de Poliţia Română, agenţii Direcţiei de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au făcut, în intervalul 9 – 11 decembrie, nouă percheziţii domiciliare în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Suceava, Constanţa, Sălaj şi în municipiul Bucureşti. La acţiune, au participat şi politişti ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş – Serviciul de Investigaţii Criminale. „Se efectuează cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă prevăzută la art. 5 alin. 13 din O.G. 43/2000, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, furt calificat constând în sustragerea de bunuri din situri arheologice sau zone cu potenţial arheologic, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani constând în deţinerea, transferul şi valorificarea acestor bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri, precum şi a infracţiunii de tăinuire”, se arată în comunicatul Biroului de Informare şi Relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mai exact, o serie de utilizatori ai unor site-uri de vânzări online au oferit spre vânzare bunuri/obiecte care sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, atât din categoria fond, cât şi tezaur. Toate aceste bunuri provin din efectuarea unor detecţii neautorizate în situri arheologice situate în partea de vest a României, în special în judeţele Timiş şi Caraş-Severin.
În urma percheziţiilor, oamenii legii au recuperat 720 de monede antice şi medievale, 35 de piese de ceramică romană şi un sigiliu medieval. Conform legii, aceste bunuri arheologice beneficiază de regimul de protecţie pentru bunurile clasate în categoria tezaur. Totodată, au mai fost descoperite şi confiscate două detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, fiind date şi două sancţiuni contravenţionale pentru deţinerea de detectoare de metale fără autorizaţie.
Potrivit sursei citate, acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

One Thought to “Traficanţii de obiecte antice şi romane, luaţi pe sus de mascaţi”

  1. Anonim

    cam tarziu cred io

Leave a Comment