Testare gratuită la Șimleu Silvaniei pentru depistarea cancerului de col uterin

Potrivit medicilor specialiști, cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când boala se află într-un stadiu mult prea avansat. Acest tip de cancer este invizibil pentru pacient, dar el poate fi depistat prin teste și, prin urmare, poate fi tratat de medici. Există mai mulți factori de risc care cresc probabilitatea ca un pacient să dezvolte acest tip de cancer. Medicii mai spun că multe femei care au acești factori de risc nu dezvoltă totuși boala. O parte din acești factori de risc pot fi evitați iar alții nu. Prin urmare, este important ca femeile să se testeze, chiar dacă nu prezintă simptome. Este bine de știut faptul că riscul de a dezvolta cancer de col uterin poate fi mult redus prin realizarea testelor de screening.

Primăria Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Spitalul Orășenesc „Prof. Ioan Pușcaș” din localitate, derulează campania „Prevenție și Sănătate pentru Comunitate”. Aceasta este o campanie de informare privind screeningul pentru cancerul de col uterin și testarea HPV. Persoanele interesate sunt așteptate la Șimleul Silvaniei, în data de 23 iunie, începând cu ora 17, la sediul centrului de informare turistică din localitate.

Contactată cu privire la rolul și impactul acestei activități medicale cu carcter de prevenție, Ilinca Eugenia – consilier local și organizator al campaniei, ne-a declarat că „la eveniment sunt așteptate să participe peste 50 de femei din județul Sălaj. Nu există o limită de vârstă pentru femeile doritoare să participe la testările gratuite. Aceasta este prima ediție a acestei campanii dar, din feed-back-urile avute până la această oră, ne dorim să o continuăm. Prin astfel de campanii ne dorim să avem o mai bună informare în rândul cetățenilor, cu privire la depistarea în timp real a acestei boli dar și la implementarea, în rândul comunității, a apetitului pentru un stil de viață sănătos”. Ilinca Eugenia ne-a asigurat că autoritățile locale vor continua să identifice parteneriate similare, în vederea derulării un astfel de manifestări și campanii în materie de sănătate, pe teme diverse de interes, deoarece este mult mai bine să previi o boală decât să ajungi să o tratezi.

One Thought to “Testare gratuită la Șimleu Silvaniei pentru depistarea cancerului de col uterin”

  1. […] Potrivit medicilor specialiști, cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când boala se află într-un stadiu mult prea avansat. Acest tip de cancer este invizibil pentru pacient, dar el poate fi depistat prin teste și, prin urmare, poate fi tratat de medici. Există mai mulți factori de risc care cresc probabilitatea ca un pacient să dezvolte acest tip de cancer. Medicii mai spun că multe femei care au acești factori de risc nu dezvoltă totuși boala. O parte din acești factori de risc pot fi… Citeste mai mult […]

Leave a Comment