Taxa clawback in Sanatate – la un pas de a primi unda verde

Taxa clawback in Sanatate - la un pas de a primi unda verde  Guvernul intentioneaza instituirea unui mecanism de control al bugetului medicamentelor compensate si gratuite prin introducerea taxei clawback pentru detinatorii autorizatiilor de punere pe piata (APP) a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora. In acest sens, Plenul Senatului a votat instituirea taxei respective, iar proiectul va fi transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in aceasta privinta.

Plenul Senatului a adoptat proiectul de aprobare a OUG 77/2011 privind instituirea noii taxe claw-back asupra producatorilor de medicamente, cu un amendament prin care valoarea contributiei trimestriale nu poate depasi 10 la suta din contravaloarea medicamentelor consumate. Proiectul de lege a fost adoptat cu 87 de voturi pentru, sase contra si noua abtineri. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in acest sens.

Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanta de urgenta privind introducerea taxei claw-back pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Contributia se plateste trimestrial, cu 1 octombrie, fiecare distribuitor achitand o suma in functie de cota de piata detinuta.

Desi oarecum se astepta ca valoarea aprobata sa fie mai mare, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, Claudiu Barsan, ne-a declarat ca masurile de a tine in frau consumul de medicamente sunt binevenite, mai ales ca ele reprezinta si in acest an spinul din coasta sistemului sanitar.

Alte articole

Leave a Comment