Suspiciune de pestă porcină în Uileacu Șimleului

O suspiciune de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici a fost semnalată luni, 29 iulie, într-o exploataţie din localitatea Uileacu Şimleului, în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj, proba fiind trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, pentru confirmarea bolii.

În exploatația în care a fost identificat noul focar se iau, în cursul zilei de luni, o serie de măsuri, precum: plasarea exploatației sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploatație , examinarea clinică a acestora și recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție; sacrificarea animalelor din exploatație (două exemplare); dezinfecția în totalitate a exploatației.

De asemenea, o comisie de specialitate va stabili valoarea de despăgubire a porcilor sacrificaţi din exploataţia unde există suspiciunea de PPA.

În cazul confirmării bolii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj se va întruni de urgenţă pentru a stabili un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) din acest focar.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Leave a Comment