Sunt consecvenți! Procurorii sălăjeni au ieșit din nou la protest

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul și cei ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Sălaj au protestat, luni, din nou, pe treptele instituției, împotriva Ordonanței 7.
La fel ca la ultimul protest, care a avut loc în urmă cu câteva zile, magistrații sălăjeni critică Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție și menționează că propunerile de modificare a OUG 7 rezolvă doar parțial problemele ridicate de magistrați.
Mai mult, atât procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, cât și cei ai DIICOT Sălaj solicită ca titularii îndreptăţiţi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, ca legiuitor delegat, şi Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun Ministerul Public în imposibilitate să îşi exercite atribuţiile constituţionale.
Reamintim că, în aceste zile, sute de adunări generale de la instanțe și parchete au solicitat respectarea competențelor și a rolului fiecărei Secții a Consiliului Superior al Magistraturii și implicarea Plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituției, dar și renunțarea la modificarea propusă cu privire la art. 65 alin. 1 lit. i din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în teza privind condiția referitoare la lipsa cazierului fiscal, dacă se apreciază că nu se impune menținerea în funcție, ce constituie o reglementare lipsită de previzibilitate și claritate, fiind vădit disproporționată în raport de scopul urmărit.
Adoptarea unor ordonanțe de urgență ale Guvernului cu privire la sistemul judiciar, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților, este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român și a fost dezaprobată de Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, Parlamentul European, GRECO, numeroase asociații ale judecătorilor și procurorilor din Europa, dar și de majoritatea covârșitoare a corpului magistraților români. Dreptul la informare al entităților europene sau internaționale menționate presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber și fără presiuni cu magistrații români, fie că sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai asociațiilor de judecători și procurori ori că nu au vreo afiliere asociativă.
Potrivit protestatarilor, starea de protest din magistratură poate înceta atunci când se va dovedi diligență în punerea în aplicare a recomandărilor entităților internaționale precizate anterior, respectiv atunci când Guvernul României va elimina limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor, va abroga dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, va renunța imediat și pe termen lung la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare, dar și promovarea în funcții de conducere urmând a se face numai pe baza meritocratice, fără interviuri formale, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu tragerea la sorți a tuturor membrilor comisiilor de concurs, iar nu numirea lor directă de Secția pentru judecători a CSM.

3 Thoughts to “Sunt consecvenți! Procurorii sălăjeni au ieșit din nou la protest”

  1. Anonim

    astia-s promovati de securist si de lebenitar, protesteaza la misto, satui de prea mult timp liber la serviciu

  2. Anonim

    Da, da , e o problema, se taie din privilegiile procororilor !

  3. Anonim

    Sgur ca da! Era mai bine pe vremea republicii procurorilor.

Leave a Comment