„Ştafeta Veteranilor” a trecut vineri şi prin Zalău

„Ştafeta Veteranilor” a fost predată vineri, 23 octombrie, la Zalău, de către militarii Garnizoanei din Cluj, de unde, sâmbătă, 24 octombrie, aceasta va fi dusă mai departe, către Satu Mare, cu destinaţia finală Carei, localitate ce va găzdui ceremonia dedicată Zilei Armatei.

Grupul de militari a fost întâmpinat, în jurul orei 12, în faţa Primăriei municipiului, de către reprezentanţii Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu”, cărora li s-au alăturat oficialităţile locale şi judeţene.
Ştafeta este reprezentată de un drapel tricolor, purtat de militari voluntari, pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe patru trasee care corespund, în principal, cu direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional. Unul dintre traseele parcurse este: Oarba de Mureş – Câmpia Turzii – Cluj Napoca – Zalău – Satu Mare – Carei.
Iniţiativa organizării unei astfel de acţiuni, ajunsă la cea de-a doua ediţie în acest an, aparţine grupului “Invictus România”, alcătuit din militari pasionaţi de sport, iar scopul este de a trimite cel puţin un luptător rănit în Afganistan sau Irak la jocurilor paralimpice Invictus şi, totodată, pentru atragerea atenţiei societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare. „Am preluat ştafeta la Cluj- Napoca, iar pe traseul Cluj – Zalău am alergat cu drapelul României fluturând semeţ. Ne-am oprit în semn de respect şi cinstire la Monumentelor Eroilor din Sutor, Zimbor, Românaşi şi Treznea, unde autorităţile şi localnicii ne-au pregătit primiri emoţionante. Ştafeta Veteranilor 2015 i-a vizitat acasă pe veteranii de război Tout Samoilă, în vârstă de 93 de ani, din Sîncraiu Almaşului, Labo Gheorghe de 92 de ani, din Ciumărna, Labo Ioan de 96 de ani, tot din Ciumărna. Întâlnirea cu dânşii a fost una emoţionantă. Am păstrat în suflet privirile lor mândre că sunt români şi că au avut onoarea să lupte pentru reîntregirea ţării. Predau astăzi Ştafeta Veteranilor 2015 colegilor Invictus din Garnizoana Zalău cu misiunea sacră de a purta drapelul României la Satu Mare şi la Carei”, a declarat reprezentantul militarilor clujeni la predarea ştafetei.
După preluarea ştafetei de către militarii zălăuani, în faţa Primăriei a avut loc şi un ceremonial militar, la finalul căruia reprezentantul grupului Invictus Cluj a oferit bujorul naţional, simbol al jertfei celor care au participat la acţiuni militare. Acţiunile de vineri au precedat Ziua Armatei României, sărbătorită, anual, în 25 octombrie.

Leave a Comment