Slovacii din Salaj, in sarbatoare

Comunitatea slovacilor din Salaj marcheaza, in acest weekend, Zilele Culturii Slovace. Evenimentul este organizat de Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania, Consiliul Judetean Salaj, in parteneriat cu Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau.

Manifestarile se vor desfasura duminica, de la ora 15, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau. Cu acest prilej va fi prezentat, de la ora 15.30 un program cultural artistic cu cantece si dansuri slovace, iar de la ora 17, va fi vernisata o expozitie de fotografii din satele slovace.

In judetul Salaj traiesc 1.366 de slovaci, 1.301 in mediul rural si 65 in mediul urban. Cea mai mare comunitate de slovaci, formata din 901 persoane, se afla in Fagetu (comuna Plopis). Numeric, aceasta este urmata de comunele Ip – cu 111 de slovaci, Sag – cu 100, Marca – cu 96, Halmasd – cu 40, Nusfalau – cu 36. In Zalau traiesc 24 de slovaci, in Simleu-39, iar in Jibou doar doi. Cate patru slovaci locuiesc in Bobota si Maeriste, doi in Almasu, si cate unul in Zimbor, Valcau de Jos, Somes-Odorhei, Sanmihaiu Almasului, Salatig, Crasna si Cizer.

Alte articole

Leave a Comment