„Scântei” în ședința de Dialog Social. Sălajul este un județ curat, dar unele văi sunt pline de gunoaie

Protecția mediului a reprezentat principala temă abordată astăzi în ședința de Dialog Social, ședință găzduită de Instituția Prefectului Sălaj. Prezent la ședință, un oficial al Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj a explicat că județul nostru nu are probleme grave de mediu. Nu de aceeași părere au fost alți participanți la ședință, unii apreciind că multe râuri și pârâuri din județ au devenit adevărate depozite de gunoi.

Datele Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj prezentate în cadrul ședinței arată că Sălajul nu se confruntă cu deficiențe mari de mediu, inclusiv companiile industriale respectând normele de mediu prin punerea în funcțiune a unor instalații de filtrare conforme cu normele europene. Din păcate, traficul este cel care reprezintă o problemă de mediu tot mai gravă. Nu sunt deficiențe nici în privința fostelor depozite de deșeuri, toate fiind închise și puse în siguranță. În privința depozitului de la Dobrin, situația este clară, iar Sălajul nu figurează pe lista județelor cu probleme în privința depozitării sau colectării selective a deșeurilor. Numai că realitatea din teren demonstrează că există, totuși, și probleme grave, probleme cauzate mai ales de comportamentul unor sălăjeni care nu înțeleg că gunoaiele din gospodărie nu trebuie aruncate pe marginea râului, în apă sau pădure.

Valea Agrijului, depozit de gunoi

Prezent la ședință, președintele Cartel Alfa Sălaj, Laurențiu Ghiuruțan, a atras atenția că în județ există cursuri de apă care au devenit groapa de gunoi a sălăjenilor certați cu normele de bun simț. „Dacă vă duc pe valea Agrijului veți vedea cum stau lucrurile acolo. Dacă înainte de 1989, judecători, președinți de tribunal, avocați își petreceau timpul liber cu cortul pe vale, acum, acest curs de apă a devenit un imens depozit de gunoaie, de la Huta și până la Jibou unde se varsă în Someș. Ca să nu vă mai spun că toate plinurile din rețelele de canal din sate ajung în vale. Și vă mai spun ceva. Toată lumea monitorizează calitatea aerului, dar nimeni nu monitorizează calitatea pânzei freatice”, a declarat Laurențiu Ghiuruțan în cadrul ședinței. Acesta a fost de părere că totul ține de comportamentul oamenilor, de mentalitate, educație, dar și de lipsa de interes și de implicare a autorităților. În opinia lui Ghiuruțan, singura modalitate prin care poate fi rezolvată această problemă în România este aplicarea unor amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare. La rândul său, reprezentanta APM Sălaj prezentă la discuții a explicat că Garda de Mediu este cea care realizează inspecțiile în teren și aplică amenzile conform legislației în vigoare. Discuțiile au fost tensionate, iar subprefectul Florin Florian a intervenit pentru a explica faptul că și autoritățile locale au o parte de vină pentru aceste probleme, iar multe primării nu se implică deloc în soluționarea unor asemenea probleme.

3 Thoughts to “„Scântei” în ședința de Dialog Social. Sălajul este un județ curat, dar unele văi sunt pline de gunoaie”

  1. […] Protecția mediului a reprezentat principala temă abordată astăzi în ședința de Dialog Social, ședință găzduită de Instituția Prefectului Sălaj. Prezent la ședință, un oficial al Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj a explicat că județul nostru nu are probleme grave de mediu. Nu de aceeași părere au fost alți participanți la ședință, unii apreciind că multe râuri și pârâuri din județ au devenit adevărate depozite de gunoi. Datele Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj prezentate în cadrul ședinței arată că Sălajul nu se confruntă cu deficiențe mari de mediu, inclusiv companiile industriale… Citeste mai mult […]

  2. […] Protecția mediului a reprezentat principala temă abordată astăzi în ședința de Dialog Social, ședință găzduită de Instituția Prefectului Sălaj. Prezent la ședință, un oficial al Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj a explicat că județul nostru nu are probleme grave de mediu. Nu de aceeași părere au fost alți participanți la ședință, unii apreciind că multe râuri și pârâuri din județ au devenit adevărate depozite de gunoi. Datele Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj prezentate în cadrul ședinței arată că Sălajul nu se confruntă cu deficiențe mari de mediu,  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Zise lingaul de Lenti care deverseaza toate dejectiile in vale.

Leave a Comment