Şase ani de închisoare pentru un sălăjean care şi-a snopit în bătaie copiii

Un bărbat de 49 de ani din comuna Zimbor a fost condamnat definitiv, la începutul acestei săptămâni, de către magistraţii Curţii de Apel Cluj într-un dosar de rele tratamente aplicate minorilor.
Sălăjeanul, tată a patru copii, va sta în închisoare pentru şase ani şi patru luni, după ce, spun procurorii, şi-a abuzat fizic şi psihic minorii. Potrivit anchetatorilor, în perioada 21 aprilie 2013-8 noiembrie 2015, bărbatul „a avut un comportament de natură să pună în primejdie gravă dezvoltarea fizică, psihică şi morală a celor patru copii minori ai săi, prin măsuri şi tratament violente, agresive, umilitoare”. Pe fondul consumului de alcool, el provoca scandaluri şi devenea violent cu soţia în prezenţa celor patru copii. În ajutorul mamei abuzate sărea fetiţa, atunci în vârstă de 10 ani, însă de fiecare dată, copila primea şi ea corecţii fizice.

Bătăi primeau şi cei doi băieţi mai mari – la vremea aceea de 14, respectiv 15 ani, pe care, pentru amuzamentul propriu, tatăl obişnuia să îi pună să se lupte unul cu altul, numindu-i „soldaţi mercenari”. Minorii erau obligaţi să îndure cu stoicism loviturile pe care şi le aplicau, altfel tatăl îi bombarda cu vorbe de ocară. „Nu plângeţi, că nu sunteţi femei!”, obişnuia să le spună bruta în timp ce savura fiecare pumn şi palmă pe care fiii săi şi le aplicau.

Mai mult, îi obliga să consume băuturi alcoolice, „ca să le lucreze organismul” şi le lua toţi banii pe care îi făceau muncind cu ziua prin sat. Cu mintea tulburată de alcool, într-una din zile, bărbatul a aruncat pisica familiei pe acoperişul casei, pentru ca mai apoi să o spintece cu baioneta. Totul, sub ochii îngoziţi ai copiilor.

Psihologii care au analizat cazul minorilor susţin că aceştia au crescut într-un mediu conflictual, marcat de numeroase evenimente traumatizante şi perturbatoare dezvoltării lor fizice şi psihice. „Psihologii au constatat existenţa unor traume psihice ca urmare a problemelor de externalizare a emoţiilor şi fricii şi au recomandat consiliere psihologică”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurori.

Bărbatul a fost trimis în judecată în primăvara anului 2016, prima instanţă – Judecătoria Jibou – găsindu-l vinovat de rele tratamente aplicate minorului şi lovire sau alte violenţe, pentru care l-a condamnat la 6 ani şi 9 luni de închisoare în regim de detenţie. Ca pedeapsă complementară, magistraţii au dispus interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani după executarea oedepsei principale. De asemenea, a fost decăzut din drepturile părinteşti.

În urma apelului formulat de către inculpat, judecătorii Curţii de Apel Cluj au schimbat încadrarea juridică a faptelor în rele tratamente aplicate minorului. Înlăturând pedepsele aplicate pentru violenţă în familie, instanţa superioară i-a aplicat tatălui violent o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închisoare.
Pe parcursul procesului, mama şi-a părăsit odraslele. Mezinii au fost preluaţi în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, în timp ce fiii mai mari (în prezent aproape de vârsta majoratului) sunt sprijiniţi de oameni cu suflet pentru a-şi finaliza studiile.

Leave a Comment