Sălăjenii au sărbătorit Centenarul

Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri au fost marcate în întreg judeţul prin ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi momente artistice.
Activităţile dedicate acestor evenimente deosebite au debutat vineri, 30 noiembrie, la Jibou şi Cehu Silvaniei, în prezenţa prefectului Florin Florian, ai oficialilor locali şi judeţeni, ai parlamentarilor sălăjeni, ai şefilor de instituţii publice şi a mulţimii venită să se bucure de acest moment istoric.

„Marcăm astăzi, cu emoție și respect, Centenarul Marii Uniri. În urmă cu o sută de ani, la 1 Decembrie 1918, poporul român îşi desăvârşea unitatea naţional-statală, devenind, după cum spunea Nicolae Iorga, „un singur trup, tot acest neam”. Luând exemplul trecutului, trebuie să privim şi la viitor. Şi nu doar să privim, ci să facem lucruri concrete, pentru o Românie de mâine mai bună şi mai prosperă. Fiecare separat şi toţi, împreună. La mulţi ani, români, la mulţi ani, România!”, a precizat în alocuţiunea susţinută la Jibou, prefectul Florin Florian.
Seria manifestărilor a continuat sâmbătă, de la ora 9, la Şimleu Silvaniei, şi de la 12.30, la Zalău. După depunerea de coroane şi jerbe la bustul lui Iuliu Maniu, unul din artizanii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, a urmat parada militară.

Sub privirile a mii de spectatori, parada de 1 Decembrie a adus în centrul municipiului o etalare impresionantă de tehnică militară şi plutoane aparţinând Ministerului Apărării, structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ambulanţei şi Crucii Roşii, fundalul sonor fiind asigurat de Fanfara Promenada a Primăriei Zalău.
„Marcăm 100 de ani de când s-a realizat visul unității nostre naționale. Astăzi, de 1 Decembrie, gândurile noastre se îndreaptă către fiecare român care a contribuit la acest deziderat și totodată reflectăm la ce ar trebui să facem pentru țara noastră, la valorile poporului nostru, pe care merită să le cinstim și să le apărăm. Nu putem uita niciodată tradițiile, istoria acestei țări și tot acest testament moral pe care l-am primit de la cei care au luptat pentru ca astăzi să fim împreună”, a precizat, în acest context, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Acesta a ţinut să mulţumescă tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentului şi tuturor instituțiilor implicate în activitățile dedicate Anului Centenar, desfășurate sub egida Grupului Centenar.
„Au fost peste 100 de evenimente la nivelul județului nostru – cu o paletă largă de opțiuni pentru public – fiind implicate 23 de instituții. Ne dorim, mai ales, să fi ajuns la publicul tânăr, pentru că Centenarul este despre ce am primit și ce dăm mai departe”, a adăugat prefectul.

Leave a Comment