Remember despre ”Viaţa cotidiană în comunism” cu profesorul Vintilă Mihăilescu

Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului(CCAJ) a găzduit vineri, 27 sseptembrie, o conferintă cu tema ”Viaţa cotidiană în comunism” susţinută de profesorul şi antropologul Vintilă Mihăilescu. La evenimentul care parte din seria lecturilor publice şi a conferinţelor organizate de CCAJ Sălaj, sub egida Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, în colaborare cu Asociaţia Culturală JAD, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj şi Cenaclul literar “Silvania” au luat parte reprezentanţi ai Centrului, oameni de cultură din judeţ, dar şi publicul care a dorit să-şi reamintească despre viaţa şi traiul cotidian din epoca comunistă.

Din activitatea şi bibliografia profesorului Mihăilescu

Cunoscutul profesor şi antropolog a obţinut doctoratul în psihologie la Universitatea din Bucureşti cu teza “Ungureni şi pământeni. O analiză etnopsihologică”. Timp de cinci ani, în perioada 2005-2010, a fost director general la Muzeul Ţăranului Român, iar din anul 2008 conduce doctorate fiind membru în şapte comisii internaţionale. Profesorul Vintilă Mihăilescu a obţinut premii şi distincţii printre care amintim: 2005-Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare ofiţer; 2006-Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler; 2006-Premiul Flacăra pentru ştiinţă; 2007-Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare Ofiţer; 2013-Premiul VIP pentru cultură. De asemenea, a scris numerose cărţi, tot printre care amintim : “Sfârşitul jocului. România celor 20 de ani”, “Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică”, “Antropologie. Cinci introduceri”, “Socio-hai-hui prin arhipelagul România”, “Fascinaţia diferenţei”, “Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei” şi altele.

2 Thoughts to “Remember despre ”Viaţa cotidiană în comunism” cu profesorul Vintilă Mihăilescu”

  1. Zălăuan

    Bună idee, să ne reamintim cum începeam ziua de lucru, în comunism.
    Şi o începeam la servici, atunci orice român avea loc de muncă asigurat.
    Ba chiar şi fiecare familie avea sigurat un apartament.
    Cu toate greutăţile, inerente unui regim în plină expansiune economică, acel regim a fost net superior regimului actual.

  2. D.vidraru

    Noi, pensionarii din Micro-16 , plătitori de facturi la Agenția Bancii Transilvania , str Careiului, oras Satu-Mare , îl rugăm pe Domnul Director al Băncii Transilvania sa deschidă o toaletă, oricât de modestă, în incinta Agenției, aici, amintite, pentru că mulți dintre noi suntem bolnavi și statul la coadă pentru unul, care suferă de prostată de ex., este de -a dreptul jenantă. Nu pot să vă descriu în cuvinte unele scene la care am asistat. Eu i-aș mai cere d-lui director să folosească și celelalte ghișee din bancă. Un singur ghișeu duce la o coadă greu suportabilă pentru vârsta a III-a. După calculele noastre, Banca Transilvania lucră cu câștig și ar rămâne cu plusuri chiar dacă ar mai angaja două funcționare. Apoi, bătrânii vorbesc că mai sunt, prin birouri, în spatele informațiilor, câteva domnițe scutite de orice eforturi.

Leave a Comment