Procurorii sălăjeni, mai rari decât trufele

Inspecţia Judiciară efectuează, în perioada 16 mai – 8 iunie, un control tematic privind măsurile luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public, inclusiv la Parchetul de le lângă Tribunalul Sălaj, în special, în vederea soluţionării dosarelor cu autori cunoscuţi mai vechi de cinci ani de la data sesizării.

 

Un singur dosar “care poate fi”

Pe de o parte, va fi coltrolată activitatea de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de organele poliţiei judiciare: verificarea, prin solicitarea de date şi informaţii de la conducătorii parchetelor, a dosarelor cu autori cunoscuţi, aflate în lucru la procuror ori la organele poliţiei judiciare, mai vechi de cinci ani de la sesizare; identificarea cauzelor care determină prelungirea în timp a soluţionării dosarelor penale din categoria anterior indicată.

Contactat, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, ne mărturisește că, în Sălaj, există un singur dosar care ar putea atinge limita celor cinci ani de la data sesizării, și care să aibă autor cunoscut. Însă, după cum ne asigură interlocutorul nostru, sunt toate premisele ca dosarul să nu mai atingă acest termen, pentru că șansele să fie soluționat de către procurer de caz sunt foarte mari.

 

Crin Bologa: “E foarte grav ce se întâmplă”

Pe de altă parte, controlul celor de la Inspecţia Judiciară se va axa pe verificarea activității de îndrumare şi control a procurorilor cu funcţii de conducere privind dosarele penale cu autori cunoscuţi, mai vechi de cinci ani de la data sesizării: controlul operativ curent ori controlul tematic; remedierea deficienţelor constatate în urma unor controale anterioare; eficienţa activităţilor de control.

Nu în ultimul rând, inspecția judiciară va verifica situaţia resurselor umane ale parchetelor, schema de personal şi gradul de ocupare a posturilor.

Se pare că, la acest din urmă capitol, mai precis la cel de ocupare a posturilor, procurorii sălăjeni încep să devină la fel de rari precum trufele sau florile de colț. Crin Bologa ne mărturisește că, în Sălaj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Jbou se confruntă cu situația cea mai gravă. “Aici, din trei procurori pe care îi avem, în scurt timp, vom rămâne doar cu unul. Ceea ce este foarte grav”, ne declară prim-procurorul. Astfel, actualul șef al Parchetului din Jibou, Victor Liloiu, și-a dat demisia pentru a se întoarce din 1 septembrie la Satu Mare, de unde a fost delegat. Apoi, un alt procuror, care tocmai și-a încheiat definitivatul, a optat pentru a merge spre Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Așadar, în scurt timp, la Jibou va rămâne un singur procuror, ceea ce, într-adevăr, poate bloca activitatea Parchetului.

Nici la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei procurorii nu se calcă pe bombeu. Și acolo, din trei procurori, doar doi sunt activi, prim-procurorul Parchetului de sub Măgura, Alina Ghiran, aflându-se la această dată în concediu de maternitate.

 

Leave a Comment