Pompierii au primit undă verde pentru a închide cluburile cu probleme

Reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor putea sigila construcţiile şi amenajările operatorului economic în punctul de lucru în care se constată încălcarea reglementărilor privind siguranţa la incendiu.
Atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au fost extinse prin Ordonanţa de Guvern adoptată marţi, 3 noiembrie, act normativ ce completează Legea 307/2006 şi Legea 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevăd şi alte sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.
Totodată, s-a stabilit şi o serie de criterii cumulative pe baza cărora se poate dispune oprirea funcţionării ori utilizării clădirilor şi spaţiilor amenajate în clădiri, cu aria de desfăşurare mai mare de 200 de metri pătraţi, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism. Actul normativ, adoptat marţi, vizează atât clădirile şi spaţiile autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, cât şi pe cele care nu sunt autorizate.
Astfel, în cazul construcţiilor sau amenajărilor cu suprafaţă mai mare de 200 de metri pătraţi, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism, autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării se face în oricare din următoarele situaţii: depăşirea cu mai mult de 10 la sută a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia de securitate la incendiu, depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistenţă la foc, desfiinţarea unei căi de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe căi de evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă, reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25 la sută din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului, desfiinţarea instalaţiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, precum şi a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.
Valorile de referinţă pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în documentaţiile tehnice aferente autorizaţiilor de securitate la incendiu, emise de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, raportate la cerinţele reglementărilor tehnice indicate în documentaţia care a stat la baza obţinerii autorizaţiei.
În cazul construcţiilor sau amenajărilor cu suprafaţă mai mare de 200 de metri pătraţi, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism, care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării se face în oricare din următoarele situaţii: depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10 la sută din valoarea de referinţă, depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistenţă la foc, neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă, reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25 la sută din valoarea de referinţă a înălţimii/ lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului, neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, în concordanţă cu valoarea de referinţă, neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă, categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.
Măsura de oprire a funcţionării ori utilizării clădirilor ori spaţiilor amenajate se realizează până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru situaţia depăşirii cu 10 la sută a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia, măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării clădirilor ori spaţiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice începând cu data comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
Actul normativ instituie obligaţia autorităţilor competente în emiterea autorizaţiilor de construire să pună la dispoziţia reprezentanţilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă documentele care au stat la baza obţinerii acestora, precum şi elementele de identificare ale construcţiei, data şi numărul autorizaţiei, denumirea lucrărilor executate, precum şi data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a construcţiilor.

Zeci de nereguli au fost depistate şi în Sălaj
Ultimele controale efectuate de reprezentanţii ISU Sălaj în cluburile din judeţ au avut loc în cursul lunii iunie, pe timp de noapte. Au fost verificate, pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă, 18 cluburi şi alte 53 de unităţi de alimentaţie publică, precum baruri sau restaurante. „Aceste verificări se desfăşoară periodic pe parcursul întregului an, ele se regăsesc în documentele de planificare existente ale Inspectoratului, iar neregulile şi deficienţele constatate sunt înlăturate pe timpul controalelor sau sancţionate”, au precizat reprezentanţii instituţiei. Potrivit acestora, în urma acţiunii din iunie au fost aplicate un număr de 34 de amenzi, în cuantum de 33.900 de lei.

One Thought to “Pompierii au primit undă verde pentru a închide cluburile cu probleme”

  1. zoom

    Astia de la Magazin Sj blocheaza IP-urile celor care desi folosesc un limbaj decent comenteaza ceea ce nu le convine celor care conduc ziarul. La fel fac si cei de la ZTV. RUSINE SA VA FIE!!!

Leave a Comment