Picturile lui Pelmuş vor fi expuse la Galeria de Artă „Ioan Sima”

Iubitorii de artă sunt aşteptaţi joi, 17 octombrie, la vernisajul unei expoziţii de pictură a artistului Ştefan Pelmuş. Evenimentul cultural face parte din programul „Muza Fest” şi va avea loc la Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău, începând cu ora 17.

Pictorul care va expune la Zalău, Ştefan Pelmuş, s-a născut la data de 19 august 1949, în Valea Călugărească, judeţul Prahova. Este aboslvent al Academiei de Artă „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, secţia pictură, promoţia 1972, fost elev al profesorilor Ion Sălişteanu şi Ilie Pavel. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1980, în perioada 1972-2007 lucrările sale s-au aflat în cele mai importante expoziţii organizate de Uniunea Artiştilor Plastici şi Ministerul Culturii din România.
Referitor la vernisajul organizat la Zalău, curatorul expoziţiei, Radu Vasile, a precizat despre pictorul Pelmuº că este unic în felul lui, în arta româneascã. „Este mai degrabã un cortegiano praghez, rafinat, deprins cu alfabetele eterice, nãscocite la Ierusalem şi la Praga de către aceeaşi seminţie şi care străbat secolele cu o agilitate însufleţitoare. (…). Dupã aproape cinci sute de ani, pictorul Ştefan Pelmuş apare el însuşi în această descendentă misterioasă, uzurpând tradiţia picturalităţii la români şi devenind un ilustru plãsmuitor de golemuri, stranii întrupării care vorbesc despre neliniştile anxioase care străbat secolele, fãcându-şi apariţia febrilã, delirantã, în plină lumină solară, cortegiate de semne şi simboluri misterioase care, cabale, au irumpt din lumea subpãmânteanã a unui trecut incert. „, a menţionat curatorul.
De-a lungul timpului, lucrările pictorului Ştefan Pelmuş au putut fi admirate într-o multitudine de expoziţii personale şi expoziţii de grup organizate atât în ţară cât şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecţii particulare în România, Franþa, Germania, Elveþia, Israel, S.U.A., Canada, Austria, Chile, Brazilia, U.K., Belgia.

Alte articole

Leave a Comment