Peste 100 de soferi risca inchisoarea pentru consum de alcool

Peste 100 de soferi risca inchisoarea pentru consum de alcool

Consumul de bauturi alcoolice si sofatul sunt incompatibile. Incalcarea acestei reguli poate avea urmari foarte grave, precum producerea unor accidente rutiere soldate cu morti si raniti grav. Cu toate acestea, numarul celor care se urca la volan, sub influenta acestor bauturi, este extrem de ridicat. Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, in primele zece luni ale anului in curs, oamenii legii au depistat zilnic pe drumurile publice cel putin un sofer conducand autoturismul desi era beat.

O persoana a decedat si alte 11 au suferit rani grave in accidentele de circulatie petrecute in primele zece luni ale acestui an, pe drumurile judetului Salaj, pe fondul consumului de alcool. Aceste statistici sumbre nu par a fi un semn de atentionare pentru conducatorii auto, numarul celor prinsi conducand sub influenta bauturilor alcoolice fiind extrem de ridicat.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, in primele zece luni din an, politistii salajeni au depistat in actiunile desfasurate pe drumurile publice un numar de 320 de conducatori auto cu alcoolul la bord. Aceasta rezulta intr-o medie zilnica de un sofer prins beat la volan in trafic.

Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat o treime dintre conducatorii auto indentificati sub influenta bauturilor alcoolice aveau o alcoolemie destul de ridicata. Dintre soferii depistati in trafic sub influenta bauturilor alcoolice, 112 aveau o alcoolemie de peste 0,4 miligrame (mg) per litru de alcool pur in aerul expirat. Peste aceasta limita, conducatorii auto sunt trimisi in judecata iar permisele de conducere le sunt retinute pana la solutionarea cauzei de catre instanta de judecata. In cazul in care alcoolemia este sub valoarea mentionata, se dispune suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 90 de zile , a mentionat Tincuta Dumuta.

Pana la cinci ani dupa gratii

Conform legislatiei in vigoare, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre un sofer care a consumat bauturi alcoolice, iar concentratia de alcool in sange depaseste limita legala, se pedepseste cu inchisoarea. Astfel, conducatorul auto care este surprins in trafic cu o alcoolemie peste 0,40 mg per litru de alcool in aerul expirat este obligat sa se supuna recoltarii de probe biologice, in vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Daca rezultatul indica o concentratie de peste 0,80 mg per litru de alcool pur in sange, conducatorului auto i se intocmeste dosar penal. Permisul de conducere se retine in vederea anularii, pana la solutionarea cauzei. In aceste cazuri, pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de la unu la cinci ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 grame per litru de alcool pur in sange, si de la doi la sapte ani pentru refuz de recoltare de probe biologice.

Conducatorii auto scapa de sanctiuni in cazul in care valoarea indicata de etilotest este de sub 10 mg per litru de alcool pur in aerul expirat. In cazul celor prinsi cu o alcoolemie intre 0,10 si pana la 0,40 mg per litru de alcool pur in aerul expirat, se aplica o sanctiune contraventionala prevazuta in clasa a-IV-a de sanctiuni, respectiv 9-20 puncte amenda. Ca masura complementara, se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

Soferii beti, depistati din mers

Pentru depistarea celor care incalca prevederi legislative mentionate anterior, politistii rutieri ar putea imprumuta un aparat performant de la rusi, prin care sa depisteze soferii ce consuma alcool fara sa-i mai opreasca in trafic. Echipamentul ia forma radarelor mobile din dotarea fortelor de politie si se intituleaza Alcolaser. Acesta are capacitatea de a detecta aburii de alcool emanati de o persoana care a baut un litru de bere sau 100 de grame de vodca ori de whisky. Raza de actiune este de pana la 20 de metri si utilizeaza tehnologia laser. Politistii ar putea afla, astfel, daca intr-un autoturism se afla persoane care au consumat bauturi alcoolice. Inconvenientul apare cand nu soferul ci alti pasageri in masina au consumat alcool. Insa aici intervine agentul de politie cu aparatul etilotest.

Conducatorii auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice incalca frecvent regulile de circulatie din cauza ca sofeaza cu viteza excesiva, se angajeaza in depasiri neregulamentare sau executa viraje in mod periculos. Politistii atrag atentia ca aceste bauturi reduc viteza de reactie si precizia miscarilor si pot determina scaderea acuitatii vizuale si auditive a soferilor.

Leave a Comment