Patrimoniul istoric din Sălaj, promovat de „Amicii Muzeului” la Festivalul Roman „Apulum”

Patru trupe de reconstituire istorică din cadrul Asociaţiei „Amicii Muzeului” Zalău au reuşit să impresioneze publicul participant la Festivalul Roman „Apulum”. Evenimentul, organizat la finalul săptămânii trecute în Cetatea Alba Carolina, a adunat zeci de trupe de reconstituire istorică din ţară şi străinătate, şi a avut ca scop evocarea a peste 2.000 de ani de istorie. Astfel, timp de două zile, 2-3 mai, dacii şi romanii din trupele Asociaţiei, Leg VII Gemina Felix PF, Lupii Daciei, Numerus Palmirenorum SCR şi Magna Sarmatia au realizat o serie de activităţi la care a luat parte şi publicul prezent la eveniment, inclusiv străini de peste hotare.
După cum a explicat Dan Băcueţ, preşedintele Asociaţiei „Amicii Muzeului” Zalău, dacii şi romanii din ţinuturile sălăjene au participat la o tabără amenajată după model antic, au realizat două ateliere de meşteşugari daci, din care unul de confecţionat obiecte din metal şi altul de confecţionat obiecte din piele şi au realizat o prezentare a asociaţiei. „Am reconstituit un eveniment istoric de la Porolissum, un moment în care vama romană a fost atacată în timpul unor conflicte cu barbarii. La această prezentare, care a fost foarte apreciată de public, am solicitat participarea unui voluntar din rândul spectatorilor, care a jucat rolul unui vameş roman de la Porolissum. De succes s-a bucurat şi un atelier de tras cu arcul, la care deopotrivă au luat parte adulţii şi copiii”, a precizat preşedintele de la „Amicii Muzeului” Zalău.
Tot în cadrul Festivalului Roman „Apulum”, în care asociaţia zălăuană a avut ca principal scop educarea, informarea şi prezentarea patrimoniului istoric din Sălaj, dar şi de a invita turiştii să participe la „Porolissum Fest” – care se va desfăşura în cursul lunii iulie la Porolissum, trupele sălăjene, alături de toate asociaţiile de reconstituire prezente, au luat parte la marea bătălie între daci şi romani. Faptul că „Amicii Muzeului” au reuşit să facă spectacol la „Apulum” prin activităţile prezentate se poate remarca pe reţele de socializare – dovadă fiind zecile de fotografii postate.

Leave a Comment