Mica Unire a fost sărbătorită și la Zalău

Ziua Principatelor Române – 24 ianuarie – a fost marcată duminică și la Zalău printr-o serie de manifestări organizate de Instituţia Prefectului, cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău, Consiliului Judeţean Sălaj, Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi al structurilor judeţene ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne.
Manifestările au debutat în jurul orei 12 pe platoul din centrul oraşului cu intonarea imnului de către Fanfara Promenada, urmată de un ceremonial religios şi militar. Prezența, la fel ca în anul precedent, a fost, din păcate, destul redusă, atât în rândul oficialităţilor cât şi a publicului.
mica unire1
Prefectul județului Sălaj, Ionel Ciunt, prezent la eveniment, a subliniat , în discursul său, importanța zilei de 24 ianuarie și, totodată, i-a îndemnat pe cei prezenți să reflecte și să învețe ceea ce este de învățat din „această pagină frumoasă, această pagină de aur din istoria noastră, ce se cheamă Mica Unire”.

hora
Manifestările vor continua, de la ora 16,30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, cu spectacolul coregrafic „Hai să dăm mână cu mână”, susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum” şi Ansamblul Folcloric de Copii „Columna”. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor vor mai urca interpreţii: Daniela Stoica, Claudiu Costinaș, Andreea Vălean Indrecan, Alex și Alexandra Chira, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Vasile Coca, Ileana Domuța Mastan şi Cristian Pomohaci – invitat special. Intrarea se face pe bază de invitație în limita locurilor disponibile. După încheierea spectacolului, de la ora 18,30, zălăuanii sunt aşteptaţi la Hora Unirii, care se va desfăşura tot în centrul oraşului.
Ziua de 24 ianuarie, Mica Unire, a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti.

Alte articole

One Thought to “Mica Unire a fost sărbătorită și la Zalău”

  1. Unionistul

    Mica Unire este de fapt Marea Unire pentru ca atunci s-a constituit bazele Principatelor Unite care ulterior a devenit Romania.Alipirea ulterioara a unei provincii sau a alteia este de importanta mai mica.(Parerea mea).

Leave a Comment