Magistraţii sălăjeni refuză să-l elibereze pe Dan Radu

Încercarea afaceristului Radu Dan de a scăpa din spatele gratiilor a eşuat, după ce magistraţii Tribunalului Sălaj au respis, miercuri, ca neîntemeiată cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar formulată de inculpat. Decizia instanţei poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.
Radu Dan a fost încarcerat la finalul lunii octombrie 2015, fiind acuzat de trafic de influență (două infracţiuni, din care una în formă continuată), spălare de bani şi dare de mită, ambele în formă continuată, se află în faza procesuală a camerei preliminare, fază situată între urmărirea penală şi judecată. În acelaşi dosar ce priveşte retrocedările de terenuri din Zalău, este trimis în judecată, în stare de libertate, fostul suprefect al judeţului Sălaj, Lucian Băican, pentru luare de mită, în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Cluj, în perioada septembrie 2012-iulie 2015, inculpatul a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză) peste 270.000 lei şi un teren de 1.570 mp, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor din Primăria Zalău, cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. În acest fel, martorului denunţător și fratelui acestuia le-au fost eliberate patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 hectare teren, în schimb, mandatându-l pe inculpat să vândă terenul. În cazul unuia dintre contracte, Radu Dan a dobândit prin metoda simulației 8.433 mp (prețul înscris în contract fiind de 120.000 de lei), din care a vândut 1.470 mp cu 100.000 de lei.
În ambele cazuri, preţurile stabilite de părţi au fost subevaluate, taxarea tranzacțiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari. Pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, Lucian Băican, în calitate de funcționar public, având funcţia de subprefect de Sălaj și ulterior de şef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei Zalău, a primit de la Radu Dan, un teren de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, și materiale de construcții de 4.200 de lei.
Pentru a disimula adevărata proveniență a acestor bunuri primite cu titlu de mită, Băican a încheiat contractul de vânzare-cumpărare a terenului respectiv cu aceleași persoane interpuse, iar materialele de construcție au fost livrate de o firmă controlată de Radu Dan, pe baza unor documente fictive. În aceeași manieră a procedat inculpatul şi în 2011, când, ca urmare a influenței pretinse, a fost emis pe numele a două persoane, un titlu de proprietate ce privea o suprafață de 8.684 mp, în intravilanul Zalăului. De această dată, omul de afaceri a pretins unu la sută din prețul de vânzare al terenurilor respective.

Leave a Comment