Jandarmii sălăjeni, iniţiaţi în prevenirea consumului de droguri

Circa 25 de jandarmi sălăjeni au participat, în perioada 24-27 septembrie, la sesiunea de formare iniţială în domeniul prevenirii consumului de droguri. Activitatea s-a desfăşurat în sala de pregătire a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sălaj. După cum au explicat reprezentanţii IJJ Sălaj, sesiunea de formare se înscrie în prevederile protocolului de colaborare încheiat între Agentia Naţională Antidrog şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în domeniul formării personalului, respectiv ofiţeri din cadrul structurilor de prevenire şi combatere a faptelor antisociale şi lucrători jandarmi implicaţi în activitatea de combatere a infracţionalităţii stradale de la nivel central şi teritorial.

În Sălaj, activităţile de pregătire din cadrul cursului au fost susţinute de către Valer Merce, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj. Potrivit informaţiilor furnizate de IJJ Sălaj, cei 25 de jandarmi sălăjeni, ofiţeri şi subofiţeri, care au participat la acest curs de instruire, provin din structurile de ordine publică din cadrul subunităţilor de jandarmi din municipiul Zalău şi oraşele Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei.
„Formarea specialiştilor din cadrul Jandarmeriei Române reprezintă un alt pas în efortul Agenţiei Naţionale Antidrog de a informa, educa şi conştientiza personalul MAI şi societatea civilă cu privire la consecinţele consumului de droguri. De asemenea, scopul acestei activităţi de pregătire este şi acela de a întări relaţiile interinstituţionale şi de a concepe şi desfăşura proiecte, acţiuni de informare şi prevenire a consumului de droguri la nivelul judeţului Sălaj, atingând astfel şi unul din obiectivele campaniei de informare iniţiate la nivel naţional, <<Jandarmeria – pe înţelesul tuturor>>”, au precizat reprezentanţii IJJ Sălaj.
Potrivit acestora, participanţii au fost familiarizaţi cu aspecte precum: tendinţele fenomenului consumului şi traficului de droguri în România, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, noţiuni utilizate în domeniul drogurilor, semnele consumului de droguri, cadrul legal şi sistemul de coordonare a politicii în domeniul drogurilor, sistemul de asistenţă destinat persoanelor dependente de droguri în România, noţiuni şi concepte teoretice utilizate în prevenirea consumului de droguri (factori de risc şi protecţie, etapele unei campanii de prevenire, evaluarea unei campanii de prevenire, prevenirea în mediul şcolar etc), fenomenul substanţelor noi cu efecte psihoactive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment