Încă două sălăjence, ţepuite cu metoda „premiul”

Un escroc trimis în judecată după ce a țepuit o femeie din Mirșid va da socoteală în fața magistraților zălăuani pentru alte două fapte de înșelăciune. Sub pretextul că au câștigat diverse premii în bani și obiecte, bărbatul a convins două sălăjence să îi tranfere mai multe sume.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău l-au trimis în judecată, într-un nou dosar, pe giurgiuveanul Codruţ Licea, în vârstă de 30 de ani, pentru săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune, comise în stare de recidivă postcondamnatorie.

Încă două femei au căzut în plasa escrocului, după ce acesta le-a păcălit că au câştigat diverse concursuri şi le-a pretins taxe fără de care, chipurile, „norocoşii” nu ar fi putut intra în posesesia presupuselor premii.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului, în 25 martie 2014, bărbatul, prezentându-se cu diferite  identităţi şi calităţi mincinoase, a indus-o în eroare pe persoana vătămată H. E. cu privire la faptul că aceasta ar fi căştigat un premiu de 12.000 euro oferit de Romtelecom, precum şi un autoturism Dacia Duster oferit de Bingo Metropolis. Sub pretextul că premiile nu îi pot fi înmânate decât dacă achită taxele aferente, Codruţ Licea i-a cerut femeii să efectueze în aceeaşi zi trei plăţi prin serviciul Western Union. Aceasta a căzut în plasa impostorului şi i-a virat, pe rând, 12.000 lei, 1.700 lei şi 500 euro.

Anchetatorii susţin că după câteva zile, mai precis în 6 mai 2014, prin aceeaşi metodă, giurgiuveanul a păcălit-o pe G.M.V. cu privire la câştigarea unui premiu de 12.000 de euro oferit de către Romtelecom. Ba mai mult, a convins-o să plătească, tot prin Western Union, suma de 1.000 de lei, reprezentând taxele aferente premiilor.

Ajutat de doi complici

În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată încă două persoane, pentru complicitate la înşelăciune, Mariana-Valentina Ciulică şi Vasile Tănase, despre care procurorii spun că l-ar fi ajutat pe giurgiuvean în demersurile sale. Astfel, se arată în comunicat, cea dintâi, în baza unei înţelegeri prealabile cu Licea, „a convins-o pe inculpata Ciobanu Irina-Elena, să accepte să fie trimise pe numele său anumite sume de bani, cunoscând faptul că respectivele sume urmau să provină din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, respectiv din înşelăciunea săvârşită în data de 25 martie 2014, de către inculpatul Licea Codruţ, în calitate de autor, în dauna persoanei vătămate H. E.”

La rândul său, Vasile Tănase, „în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Licea Codruţ, a convins-o pe inculpata Ciobanu Irina – Elena, să accepte să fie trimise pe numele său anumite sume de bani, cunoscând faptul că respectivele sume urmau să provină din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, respectiv din înşelăciunea săvârşită în data de 25 martie 2013,  de către inculpatul Licea Codruţ, în calitate de autor,  în dauna persoanei vătămate H. E., şi  în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Licea Codruţ a convins-o pe inculpata Constantin Petruţa-Cristina  să accepte să fie trimise pe numele său suma de 10.000 lei, cunoscând faptul că respectiva  sumă urma să provină din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, respectiv din înşelăciunea săvârşită în data de 6 mai 2014 de către inculpatul Licea Codruţ, în calitate de autor,  în dauna persoanei vătămate G. M.– V.”

Al doilea process pentru înşelăciune

Acesta este cel de-al doilea dosar aflat pe rolul Judecătoriei Zalău în care Licea este acuzat de înşelăciune. Ţeparul este judecat  pentru că a păcălit o femeie Mirşid, anunţând-o că a câştigat un premiu pentru care trebuie să achite o taxă de 2.400 de lei.

În recizitoriu se arată că în 22 aprilie 2013, inculpatul a telefonat la locuinţa unei femei din comuna Mirşid şi, dându-se drept „Marian Radu”, angajat al companiei Romtelecom, a anunţat-o pe aceasta că este fericita câştigătoare a unui premiu de 3.000 de euro, oferit cu ocazia a 150 de ani de existenţă a operatorului de telefonie fixă. La momentul respectiv, bărbatul era încarcerat pentru mai multe fapte de înşelăciune săvârşite, de regulă, prin telefon.

Pentru a o induce pe femeie în eroare, individul a invocat vechimea şi fidelitatea acesteia, faptul că şi-a plătit cu regularitate facturile, dar şi că a refuzat de fiecare dată ofertele concurenţei. După ce i-a îndrugat verzi şi uscate, inclusiv că pe toată perioada contractuală a folosit în mod legal serviciile companiei, Licea i-a cerut femeii să se deplaseze la Zalău ori Jibou pentru a-i depune în cont 1.400 de lei. Sălăjeanca a respectat întocmai indicaţiile deţinutului şi, însoţită de un martor, i-a expediat prin intermeniul unei unităţi bancare din Zalău suma de bani pretinsă, precum ca mai apoi să îi comunice presupusului angajat Romtelecom că a efectuat tranzacţia, susţine sursa citată.

Întoarsă acasă, victima înşelăciunii a fost sunată din nou din penitenciar. De această dată, inculpatul a anunţat-o că norocul s-a abătut încă o dată asupra ei şi că va participa la o tombolă, împreună cu alţi abonaţi, premiul pus la bătaie fiind de 6.000 de euro. Pentru asta, trebuia să facă un nou transfer bancar, de 1.000 de lei, către acelaşi cont. Şi de această dată femeia a expediat banii conform instrucţiunilor primite.

Prin intermediari, sumele de bani au ajuns într-un final la soţia puşcăriaşului.

One Thought to “Încă două sălăjence, ţepuite cu metoda „premiul””

  1. Anonim

    No, tat ii bine c-o avut de unde da imediat banii escrocilor! Ca daca n-aveau lichiditati, trebuia sa se imprumute, cu camata!

Leave a Comment