În 2012, viteza excesivă a curmat 20 de vieţi!

Cumplitele accidente de circulaţie petrecute anul trecut pe drumurile judeţului au dus la moartea a 20 de persoane, numărul decedaţilor în astfel de evenimente fiind mai mare comparativ cu anul 2011, potrivit bilanţului anual de activitate prezentat, marţi, de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. Majoritatea acestor tragedii s-a produs din cauza vitezei excesive şi neadaptată la condiţiile de drum.
„În ciuda multiplelor activităţi educative şi de prevenire, pe raza judeţului s-au produs 170 de accidente grave de circulaţie, mai puţin cu 18 faţă de 2011, urmările acestora constând în 20 de persoane decedate, mai mult cu trei, şi 202 răniţi grav, mai puţin cu unul decât. Dar se poate aprecia că s-a diminuat riscul rutier, îndeosebi sub aspectul consecinţelor tragice, raportându-ne la evoluţia acestui indicator la nivel naţional”, se arată în bilanţ.
Potrivit aceluiaşi document, în funcţie de cauzele producerii accidentelor de circulaţie, pe primul loc se situează abaterile săvârşite de către conducătorii auto, respectiv 90 de accidente soldate cu 15 morţi şi 130 de răniţi grav. Principala cauză este viteză excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum. Nerespectarea acestor reguli de circulaţie a condus la producerea a 41 accidente, în care 10 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 51 au fost rănite grav.
În mod surprinzător, anul acesta, pe locul al doilea privind cauzele producerii accidentelor rutiere grave se situează abateri precum alte preocupări la volan sau adormire la volan: opt accidente grave, soldate cu un mort şi 15 răniţi grav. Nepăstrarea distanţei în mers a dus la şapte evenimente rutiere cu 10 răniţi grav.
O persoană a decedat iar alte şase au fost grav rănite în cinci accidente rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Şoferii fără permis au provocat, de asemenea, cinci accidente soldate cu cinci răniţi grav.
Depăşirile neregulamentare efectuate de unii şoferi au provocat moartea a două persoane şi rănirea gravă a altor opt persoane, în patru accidente grave de circulaţie.
Din cauza neasigurării la schimbarea sensului de mers au avut loc patru accidente, în care au suferit leziuni cinci persoane, în timp ce conducerea unui autoturism cu defecţiuni tehnice a provocat un accident soldat cu trei 3 răniţi grav.
„În perioada analizată s-au mai înregistrat 20 de evenimente rutiere, soldate cu 11 răniţi grav şi nouă uşor, în care autorii au părăsit locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei sau procurorului, dar au fost identificaţi ulterior, la finele perioadei neexistând în evidenţă dosare cu autori necunoscuţi”, se mai arată în bilanţ.
Pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente şi creşterea gradului de disciplină rutieră, oamenii legii au organizat şi desfăşurat 1.352 de acţiuni, la care au fost angrenate şi alte instituţii abilitate. „Strategia de acţiune s-a axat pe concluziile desprinse din analiza zilnică a evoluţiei principalilor indicatori dinamici şi a vizat combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor grave de circulaţie, dar şi a comportamentelor de natură să prejudicieze siguranţa participanţilor la trafic, prin dimensionarea şi dispunerea corespunzătoare a efectivelor, având în vedere zilele, orele şi tronsoanele de drum concentratoare de evenimente rutiere grave”, apare în documentul respectiv.
Pentru creşterea siguranţei rutiere în municipiu, au fost instalate semafoare cu cronometre, au fost reconfigurate mai multe intersecţii şi s-au amplasat indicatoare noi. Primarul municipiului, Radu Căpâlnaşiu, aflat la prezentarea bilanţului de activitate al poliţiştilor sălăjeni, a declarat că acest sistem inteligent urmează va deveni funcţional în totalitate începând din luna februarie. „Sperăm ca în luna februarie să finalizăm sistemul inteligent al traficului, care sperăm să nu încurce circulaţia. În mod normal, acest sistem smart (inteligent n.r.) trebuie să ţină seama de fluxul traficului. Sunt camere care vor poza şi vor filma şoferii care forţează culorea roşu a semaforului, sunt radare fixe, dar vom mai încerca să aducem îmbunătăţiri pe parcurs”, a afirmat edilul.
Şeful Poliţiei Rutiere Sălaj, comisar şef de poliţie Vasile Sabău, a declarat, în cadrul aceleaşi întruniri, că scopul activităţilor desfăşurate în cadrul serviciului pe care-l conduce este reducerea riscului producerii accidentelor de circulaţie. De asemenea, Vasile Sabău a afirmat că pentru fluidizarea traficului rutier şi pentru siguranţa participanţilor la trafic este nevoie de amplasarea unor camere de supraveghere la ieşirile din oraşe, astfel încât contravenţiile sau infracţiunile să înregistreze un trend descendent.

Leave a Comment