Florin PIERSIC, 85 de ani de viață!

Motto: „Eu cred că suntem făcuți din iubire, trăim pentru a primi și a dărui iubire. Fără iubire, fără dragoste ar fi pustiu în lume. Dragostea poate să umfle pânzele speranței, dar singură nu poate niciodată să ducă corabia la mal”. (Florin Piersic)

Miercuri, 27 ianuarie 2021, Florin PIERSIC, unul dintre cei mai buni și mai iubiți actori români de film și teatru, a împlinit 85 de ani! Despre el și activitatea lui s-a vorbit și s-a scris mult. Și se va mai vorbi și scrie. Cu acest prilej, voi spune O POVESTE OBIȘNUITĂ… O POVESTE CA ÎN BASME.
După FRUMOASELE VACANȚE, spre sfârșitul lunii lui Răpciune 2003, citind CARTREA LUI IOVIȚĂ, Florin Piersic a avut o ELIBERARE. A visat că va avea o REGĂSIRE cu ȘAPTE BĂIEȚI ȘI O ȘTRENGĂRIȚĂ și cu HARAP ALB la Șimleu Silvaniei, cu prilejul sărbătoririi „Zilelor Orașului”. N-a avut. Totuși, după JOCUL DE-A VACANȚA din spectacolul prezentat pe scenă, PINTEA a avut o întâlnire cu mai mulți „ciocoflenderi” în sala de ședințe a Primăriei șimleuane. În stilul care-l caracterizează, CELEBRUL 702 ne-a vorbit despre DULCEA PASĂRE A TINEREȚII în HEIDELBERGUL DE ALTĂDATĂ, unde, ÎN LACRIMI DE IUBIRE, o FATĂ FĂRĂ ZESTRE a primit TRANDAFIRUL GALBEN și COLIERUL DE TURCOAZE. În continuare, ROȘCOVANUL, acest Alain Delon de România, a spus că pe meleaguri sălăjene a găsit ELIXIRUL TINEREȚII și oameni buni, ospitalieri care se simt APROAPE DE SOARE.
Atunci, referitor la activitățile desfășurate cu prilejul sărbătoririi celor 752 de ani de atestare documentară a urbei de la poalele Măgurii Țării Silvaniei, artistul și actorul cu chip de „Făt Frumos” al filmului și teatrului românesc, care, la 67 de ani, era același june-prim cunoscut de noi, șimleuanii, mai ales din filmele de capă și spadă (din „Haiducii lui Șapte Cai”, cum bine îi plăcea să spună!), dar și din evoluțiile remarcabile pe scena Casei de Cultură a orașului Șimleu Silvaniei, mi-a declarat, printre altele: „A fost întâlnirea mea de suflet cu șimleuanii și, în general, cu mulți sălăjeni. Am așteptat-o cu mare bucurie, nici nu vă închipuiți cum. Această zi de 28 septembrie este și rămâne una dintre zilele cele mai încărcate de prietenie și de „hai să dăm mână cu mână” pe care le-am avut în anul 2003. Când i-am spus – mai în glumă, mai în serios – primarului orașului, domnul profesor Octavian Guțu, că vreau să fiu Cetățean de Onoare al Șimleului Silvaniei, cu diplomă, domnia sa mi-a zis că eu am fost, sunt și rămân cetățean de onoare al acestui oraș, pentru că n-am nevoie de această… hârtie! Vă îmbrățișez până la prima noastră revedere!”.
Prima noastră „revedere” a avut loc peste două săptămâni, printr-un schimb de scrisori. Eu i-am trimis articolul „Ecouri de la Zilele Șimleului”, fotografia cu noi doi și catrenul pe care i l-am compus la întâlnirea de la Primărie: „E artist între actori, / Cum e crinul între flori. / Însă, este cel mai „șic” / Fiindcă-i floare de… PIERSIC!”. Domnia sa mi-a trimis, de la București, salutări și o fotografie făcută la Paris.
Așadar, Florin PIERSIC, actorul cu chip de Făt Frumos al filmului și teatrului românesc, vedeta masculină a superproducțiilor românești, cu aură hollywood-iană și prezență de spirit a românului binecrescut pe măsura talentului său, omul cu inima și sufletul mari, de notorietate inconfundabilă în lumea artei, cu un farmec special în care inteligența, eleganța și distincția definesc personalitatea acestui june-prim carismatic, dezinvolt și exuberant, ce întruchipează tinerețea veșnică, a împlinit 85 de ani!
La mulți ani cu sănătate, Florin PIERSIC!

Prof. Marin ȘTEFAN

Leave a Comment