Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic prin lege

Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic, conform unui proiect de modificare a Codului Administrativ care urmează să fie discutat și adoptat în ședința de Guvern de astăzi. Conform notei de fundamentare care stă la baza actului normativ, aceste modificări sunt de natură să clarifice statutul prefectului şi subprefectului. Acestea nu vor mai fi funcții publice, de înalt funcționar, ci de demnitate. Astfel, aceștia vor fi numiți politic de guvernul în exercițiu și vor părăsi funcția odată cu acesta. Conform modificărilor, aceștia vor putea rămâne membri de partid pe toată perioada exercitării mandatului. „Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalți funcţionari publici pentru cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Prin aplicarea noii reglementări, ocuparea unor funcţii de demnitate publică de către prefect şi subprefect, situaţie în care aceştia pot fi membri ai unor partide politice, este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local. Guvernul este o autoritate publică care are structură politică”, se arată în nota de fundamentare. În plus, se va înfiinţa şi funcţia de secretar de general al instituţiei prefectului. Astfel se va realiza o „o unitate de abordare” cu modul de organizare şi conducere a ministerelor. Secretarul general va fi înalt funcționar public și va fi subordonat prefectului. Această poziție este asemănătoare celei de secretar general de minister. „Înfiinţarea acestei funcţii reprezintă o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului, inclusiv în contextul în care este demnitar. Acesta sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 255 din Codul administrativ (controlul de legalitate) şi coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuţii”, se explică în nota de fundamentare.

2 Thoughts to “Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic prin lege”

  1. Ardelean Cornel

    Modificarea CODULUI ADMINISTRATIV se impunea , pentru a avea o viziune unitara asupra respecrarii LEGII in litera si spiritului ei ,in beneficiul tuturor locuitorilor judetului nostru.

  2. Ardelean Cornel

    MA BUCUR de initiativa de a infiinta in cadrul INSTITUTIEI PREFECTULUI a functiei de SECRETAR GENERAL insa , cu respect , eu apreciez ca la LEGI noi trebuie si OAMENI NOI,, resursa umana cu pregatire adecvata , intrare in sistem pe baza de concurs , cu experienta ,si competenta profesionala ,care sa respecte LEGEA in litera si mai ales in spiritul ei. NU trebuie ocupata aceasta importanta functie ,prin rotirea cadrelor , care nu intotdeauna au respectat LEGEA . ( in acest caz concret ma refer la Hotararea de Guvernnr.906/2020 )

Leave a Comment