De Ziua Națională a Republicii Turcia, seară culturală turcească la Zalău

La 29 octombrie 2014 s-au împlinit 91 de ani de când Marea Adunare Națională a proclamat Republica Turcia. 91 de ani de când Mustafa Kemal Atatürk a devenit primul președinte al Turciei. Blogul Foto-Travel a scris pe parcursul acestei luni o serie de articole de promovare a obiectivelor turistice din Turcia. Toate ca un preambul la evenimentul ce a avut loc miercuri la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. Sub genericul ”Serile culturale API” (API – de la abrevierea numelui școlii) s-a desfășurat un eveniment multicultural dedicat Zilei Naționale a Republicii Turcia. Proiectul, intitulat ”Fascinația Orientului”, a fost gândit ca o seară culturală turcească, în care am vrut să aducem în atenția elevilor și profesorilor dar și opiniei publice, aspecte ale culturii, artei, istoriei, gastronomiei, educației Turciei. Cu alte cuvinte, o seară dedicată culturii Turciei, o țară care continuă să fascineze pe oricine ajunge să o vadă.
Proiectul ”Fascinația Orientului – seară culturală turcească” a fost primul dintr-o serie de evenimente cultural-educative prin care dorim să-i conștientizăm pe elevi de importanța educației culturale. Dacă în școlile publice din România se face mai mult instrucție decât educație și dacă educația culturală lipsește aproape cu desăvârșire, e timpul să schimbăm această stare de fapt. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Școala Internațională SPECTRUM din Cluj-Napoca, parte a Fundației Lumina Instituții de Învățământ. Ne-au mai fost alături Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România – TIAD care ne-a sprijinit cu o serie de materiale de promovare a culturii turce, Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, iar parteneri media au fost alături de blogul Foto-Travel, cotidianul Magazin Sălăjean și publicația electronică Sălajul Pur și Simplu.
Chiar dacă nu au putut fi prezenți fizic la Zalău, au transmis gânduri bune prietenii blogului “Turca La Un Ceai” și cei de la Asociația de Prietenie România-Turcia.
La eveniment au participat profesori și elevi de la API, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, prieteni ai școlii noastre care sunt pasionați de Turcia. Am avut și invitați speciali în persoana domnului Ali Arparslan Yagmur – managerul Școlii Internaționale Spectrum din Cluj-Napoca, a domnului Cuma Erdogmus – directorul adjunct al aceleiași instituții. De asemenea, a fost alături de noi globetrotterul Mirel Magop.
După deschiderea evenimentului, realizată de directorul școlii gazdă prof.Ioan Lung, introducerea în contextul seriei de evenimente culturale a fost făcută de prof. Mirel Matyas coordonatorul proiectului. Apoi, doamna profesoară Mariana Iuga a evocat personalitatea lui Mustafa Kemal Atatürk și a descris contextul istoric prin care în 1923 avea să fie proclamată Republica Turcia.
Cultura turcă nu poate fi întreagă fără literatură. A fost evocată personalitatea laureatului premiului Nobel pentru literatură, Orham Pamuk, de către doamna bibliotecară Adela Lobonț. S-a insistat pe romanul ”Muzeul Inocenței”, dar au fost expuse mai multe cărți ale lui Orham Pamuk, traduse în limba română. Expoziția de carte, realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj a cuprins și alți autori turci.
Seara culturală turcească a fost completată de o mini-expoziție filatelică, cuprinzând mărci poștale turcești ce evocă personalitatea primului președinte al țării. Prezentarea a fost făcută de domnul Daniel Mureșan, membru fondator al Asociației Colecționarilor din Sălaj.
A fost vernisată apoi expoziția de fotografie realizată de prof. Mirel Matyas. Cele 120 de fotografii expuse evocă aspecte turistice (Istanbul, Izmir, Ankara, Pamukkale, Cappadocia), istorice (Efes și Troia), spirituale (moschei, biserici rupestre sau biserici creștine), gastronomice, educaționale. Fotografiile încearcă să surprindă oamenii, patriotismul, arta turcă și islamică.
Reprezentanții Școlii Internaționale Spectrum din Cluj-Napoca au vorbit despre învățământul din Turcia, despre grupul de școli ce funcționează în România sub patronajul Lumina Instituții de Învățământ și despre cultura și civilizația turcă.
Nu poți cunoaște o țară doar citindu-i scriitorii sau evocând diverse personalități. Ca să o cunoști cu adevărat trebuie să mergi acolo, să o bați în lung și-n lat. Majoritatea celor prezenți au luat contact cu Turcia și frumusețile ei, fie prin intermediul unor călătorii private, fie prin intermediul unor proiecte educaționale. Așa că, în cea de a doua parte a întâlnirii au fost depănate amintiri, impresii de călătorie.
O surpriză a fost prezența globetrotter-ului Mirel Magop, cel care este cunoscut mai ales pentru faptul că în 2013 a reeditat călătoria pe jos până la Roma a celebrului Badea Cârțan. Mirel a povestit celor prezenți despre ospitalitatea turcilor, despre cum a bătut la pas Turcia. Expunerea sa a fost urmărită cu interes de către toți cei prezenți.
Despre călătoria în Turcia în cadrul unui proiect educațional, ce a vizat locuri ca Istanbul, Tarsus, Mersin sau Cappadocia, a vorbit prof. Cristina Hossu. Imaginile prezentate au avut darul de a trezi în rândul celor prezenți dorința de a vedea sau de a revedea acele locuri minunate.
Doamna prof. Laura Galvácsy a prezentat o zonă a Turciei mai exotică, mai departe de rutele obișnuite turistice. A vorbit despre frumusețile orășelului Hasankeif – care este amenințat cu dispariția datorită unui proiect energetic în acea zonă de sud-est a Turciei. A prezentat celor de față și un tablou realizat prin tehnica ebru de pictură în apă.
Seara culturală turcească nu ar fi fost completă fără partea de gastronomie. Nu au lipsit delicioasele pide (pizza turcească), rahatul (turkish delight), baclavalele sau ceaiul. Domnul Ali Arparslan Yagmur a explicat tuturor modul de preparare a ceaiului turcesc.
Vrând să aducă o parte din Turcia la Zalău, organizatorii au amenajat și un ”colț al Turciei”, în care au expus diverse obiecte personale, achiziționate din călătoriile în orașele Turciei. Printre ele multe cărți, pliante, CD-uri, DVD-uri, vederi dar și ceramică, tablouri, bancnote și monede turcești.
A fost un eveniment multicultural autentic, în care ”pasiunea pentru Turcia” i-a reunit pe toți, elevi, profesori și invitați. S-au legat prietenii frumoase și s-au pus bazele unor viitoare colaborări.

Prof.Mirel Matyas,
Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău

Alte articole

One Thought to “De Ziua Națională a Republicii Turcia, seară culturală turcească la Zalău”

  1. emil

    Felicitari organizatorilor!!! De-abia asteptam urmatoarea intalnire!!!

Leave a Comment