Update – Cod ROŞU de inundaţii: Sălajul sub ape!

 

Hidrologii au emis, în această dimineaţă, o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, miercuri, de la ora 7 la ora 14, se pot produce inundaţii locale cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Până la aceată oră, în 16 comune sălăjene, mai precis în 30 de localităţi din judeţul Sălaj, ploile au făcut ravagii, provocând inundaţii. Cele mai grave probleme au fost semnalate în localitatea Surduc, unde în cursul nopţii trecute au fost evacuate, din cauza viiturilor, 20 de persoane. „La ora 9 se va întâlni Comintetul judeţean pentru situaţii de urgenţă pentru a lua măsurile ce se impun. În teren, se lucrează cu peste 120 de specialişti de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Porolissum Sălaj, iar dacă situaţia va impune, în teren vor acţiona şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi”, a declarat în această dimineaţă Ionel Ciunt,  prefectul judeţului Sălaj.

Din cauza ploii, două şcolii din localităţile Chieşd şi Cheud au fost închise.

 

La Şimleu, subsoluri de locuinte inundate

Nici oraşul de sub Măgură nu a fost ocolit de efectele ploilor din ultimele ore. Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, a precizat că la această oră mai multe străzi au fost inundate, cele mai afectate fiind strada Stadionului şi Argeşului, unde subsolurile a zeci de locuinţe sunt pline de apă. „La această oră sunt prezente în teren echipaje ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ale Poliţiei Locale şi ale Primăriei. Deocamdată nu au fost înregistrate evenimente deosebite”, a declarat Ţurcaş.

 

Primăria Surduc: „Nu dăm niciun fel de informaţii. La revedere!”

Situaţia unor localităţi din din judeţul Sălaj este în acest moment pe cale de a deveni foarte gravă, din cauza cantităţilor de apă care au căzut în ultimele zile pe aproape întreg teritoriul judeţului, dar şi a fenomenelor meteo extreme cum ar fi căderile de grindină sau intensificările vântului. În comuna Surduc, una dintre cele mai afectate de ploile masive din ultimele 48 de ore, viceprimarul Isaia Puşcaş ne trânteşte telefonul în nas: „Până nu vine Prefectul, nu vă declar nimic. O zi bună!”. E bine de ştiut ce vor aceşti oameni, pentru ca,  pe viitor, să nu-i mai deranjăm, nici noi, dar nici cei care i-au votat, şi pe care ar trebui să-i reprezinte

Deşi înţelegem situaţia grea în care se găseşte Primăria Surduc şi edilii din localitate, credem că o astfel de atitudine nu este una menită să aducă ceva constructiv sau un eventual sprijin din partea celor care pot face ceva pentru localităţile aflate la greu, în acest moment. Nu am cerut informaţii secretizate, ci doar un minut în care să aflăm care este situaţia în teren, astfel că am apelat la reprezentanţii Primăriei care sunt singurii ce pot oferi astfel de date în mod oficial. Ca să nu spunem că intră în obligaţia lor, inclusiv cea morală, faţă de localnicii aflaţi într-o situaţie specială, de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor din comună, prin intermediul presei, situaţia de la faţa locului.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe ISU „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a precizat,  în jurul orei 11,30, că numărul persoanelor evacuate din comuna Surduc, din cauza viiturilor, a ajuns la 29. Au mai fost închise încă cinci unităţi de învăţământ în comunele Percei, Letca, Băbeni şi Lozna.
În Pericei, unităţile de învăţământ, închise preventiv

Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, ne-a declarat că s-a hotărât închiderea atât a grădiniţei din cartierul de romi cât şi a şcolii pentru a preveni eventuale incidente. „Am închis grădiniţa din cartierul de romi, unitate frecventată de 15 copii, şi şcoala, unde învaţă peste 300 de copii. Un afluent a ieşit din matcă, inundându-se astfel şi curtea instituţiei de învăţământ. Întrucât nu am vrut să riscăm ca vreun copil să cadă în apă, să păţească ceva, am decis să fim precauţi. Astfel, preventiv, cursurile au fost suspendate pentru ziua de astăzi (n.r. – miercuri, 27 mai)”, a explicat edilul. Conform spuselor sale, în comună nu au fost afectate gospodării, ci doar terenuri agricole pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare.

În Letca, profesorii nu au putut ajunge la cursuri

În Letca, din cauza precipitaţiilor abundente, două drumuri au fost închise până în jurul orei 13, fapt ce a determinat şi suspendarea cursurilor Şcolii Gimnaziale. „Avem câţiva profesori care fac naveta de la Jibou. Aceştia nu au putut intra în comună întrucât două drumuri au fost închise până s-au retras apele. De asemenea, tot din cauza drumurilor blocate, din celelalte sate, nu au putut fi aduşi toţi copiii. Astfel directorul unităţii de învăţământ a decis să suspende cursurile”, a precizat Dorel Man, primarul comunei Letca.

În Lozna, anexe gospodăreşti luate de viitură

O situaţie similară a fost şi în comuna Lozna. „Nu am putut aduce copiii din celelalte sate din cauza drumurilor blocate. Abia în jurul orei 12,30 s-au mai retras apele. Am vorbit cu directorul şcolii să anunţe şi la Inspectorat că nu se pot ţine cursurile astăzi (n.r.- miercuri, 27 mai)”, ne-a declarat Augustin Sabou, primarul comunei Lozna.
Potrivit acestuia, în comună, au fost afectate terenuri agricole şi 150 de gospodării. „Una dintre gospodării a fost afectată mai grav. Anexele acesteia au fost luate de viitură”, a mai spus edilul.

Vom reveni cu amănunte.

4 Thoughts to “Update – Cod ROŞU de inundaţii: Sălajul sub ape!”

 1. Anonim

  Credem ca e obligatia presei sa se documenteze la fata locului.

 2. Anonim

  Da,si eu zic ca ar fi datoria presei sa se informeze pentru ca primarul si viceprimarul erau cu apa pana in gat si incercau sa ajute bietii oameni cred ca este mai important sa salvezi o viata decat sa dai detalii la telefon presei,de aia sunteti platiti sa mergeti pe teren si sa va informati nu sa stati in birou bine mersi si anunturile sa va vina voi doar sa postati in ziar.
  Am fost de fata si am vazut cat s-au luptat nu au stat ca si voi sa comenteze gen : ca vicele este anafabet si nu mai stiu cum ma refer la comentariul anterior care acum este sters..si asa „analfabet” sau „semianalfabet” cum il numiti putea sa stea sa doarma in noaptea aceea la fel cum ati facut-o voi care sunteti cu gura pe sus dar a preferat sa fie in folosl comunitatii. tot respectul!

  1. A.C

   Nu mai fiti rai. Fiecare a facut ceea ce a putut. De bine de rau si presa ne a informat, sunt o gramada de fotografii si stiri din fiecare comuna afectata. Si primarii trebuie sa fie mai putin suparati sa inchida telefoanele, si chiar de la fata locului cand sunt sunati, sa spuna doua vorbe, tot in sprijinul lor vin si telefoanele si presa. Asa cum se scrie si despre faptele lor bune, de fiecare data! Cat despre comentariile jignitoare si nefondate, foarte bine ca se sterg. In rest mie nu mi s a sters niciodata nimic. Sa auzim de bine!

Leave a Comment