Încet, încet, rămânem fără primari! Claudiu Lazăr a pierdut fotoliul de primar al comunei Dragu

Prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, a emis joi, 2 iulie, ordinul privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Dragu, Claudiu Lazăr, ca urmare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese, potrivit raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, rămas definitiv prin decizia pronunţată în 28 mai de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Sălaj, ordinul poate fi atacat în termen de zece zile de la comunicare, în baza legii 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată. Totodată, atribuţiile ce îi sunt conferite primarului vor fi exercitate de viceprimarul comunei Dragu, respectiv de Ioana Boca.
Contactat, edilul din Dragu, ne-a declarat că a primit ordinul în dimineaţa zilei de vineri, 3 iulie, şi că nu îl va contesta. „Am primit ordinul azi- dimineaţă (n.r- vineri) şi nu îl voi contesta. Este foarte clar, am greşit şi nu sunt mai presus de lege”, a punctat scurt Claudiu Lazăr.

Şi-a angajat mama în funcţia de consilier personal
Reamintim că în luna octombrie a anului 2013, inspectorii de integritate l-au găsit în conflict de interese de natură administrativă şi penală pe Claudiu Iuliu Lazăr, primar în Dragu, pentru că şi-a angajat mama în funcţia de consilier personal. Demersul acestuia din urmă de a contesta în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost respins însă de către magistraţii clujeni.
Potrivit inspectorilor ANI, Lazăr „a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Dragu, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie”.
În acest fel, edilul a încălcat dispoziţiile articolului 76. alin. 1 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitatea funcţiei, care produce un folos material, pentru sine, pentru soţul său”.
Primarul din Dragu ne-a declarat la acea vreme că va merge până în pânzele albe pentru a-şi dovedi nevinovăţia: „Voi face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că mă consider nevinovat. Când am angajat-o pe mama pe funcţia de consilier personal, am primit avizul Prefecturii. Cum este posibil ca acum demersul meu să fie considerat ilegal? În ce ţară trăim?”. Acesta susţinea că la mijloc nu a fost vorba despre foloase materiale, că mama sa a fost angajată prin contract de muncă şi că postul pe care aceasta l-a ocupat doar trei luni nu este unul de funcţionar public, aşa cum susţin inspectorii de integritate. „Am optat pentru mama pentru acest post, mizând pe experienţa ei îndelungată în administraţia publică locală (n. red.: Rodica Lazăr a fost primar în Dragu timp de două mandate)”, a mai spus Claudiu Lazăr, adăugând că responsabilă pentru situaţia creată este viceprimarul Ioana Boca, pe care o acuză că a făcut reclamaţie la ANI.
Cu toate acestea, în 28 mai 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de către primarul comunei Dragu.

Declarat incompatibil de ANI
În acelaşi an, după doar o lună, respectiv noiembrie 2013, Claudiu Lazăr, intră pentru a doua oară în vizorul ANI. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, edilul „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 mai – 20 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu, judeţul Sălaj (începând cu data de 18 iunie 2013)”.
Inspectorii Agenţiei susţineau că Lazăr „nu a respectat dispoziţiile art. 94, alin (1), lit. a) din Legea nr. 188/1999, potrivit cărora raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una din următoarele situaţii: este numit sau ales într-o funcţie de demnitate publică, pentru perioada respectivă, cu excepţiile prevăzute la art. 34”, dispoziţiile art. 95, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, potrivit cărora „Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public în următoarele situaţii: pentru participare la campania electorală”, dispoziţiile art. 97, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă: pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales; până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”, precum şi dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar este incompatibilă cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia”.

Al doilea raport al ANI, anulat de instanţa clujeană
Lazăr susţinut, la momentul respectiv, că nu s-a aflat niciun moment în incompatibilitate, întrucât în perioada în care a candidat la Primăria comunei Dragu a renunţat la statutul de funcţionar public. Edilul ne-a mai declarat că va contesta şi acest al doilea raport al ANI. „Am atacat în instanţă primul raport şi la fel voi procesa şi cu acesta”. De altfel, în luna februarie a anului 2014, magistraţii clujeni au admis acţiunea formulată de către primar în contradictoriu cu Agenţia de Integritate şi au anulat raportul de evaluare întocmit de instituţie în noiembrie 2013, în care se susţine că Lazăr „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 mai-20 iunie 2013, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu, judeţul Sălaj (începând cu data de 18 iunie 2013)”.

Lazăr, al patrulea edil sălăjean destituit de prefect
Primarul comunei Dragu completează astfel lista edililor ce şi-au pierdut fotoliile, după ce au fost condamnaţi definitiv în diferite procese. Primul a fost primarul din Crişeni, Maior Andrei, care a fost destituit prin Ordin al Prefectului, în luna februarie a aestui an, după ce a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Maior a intrat, în luna februarie a anului trecut în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate, fiind acuzat de conflict de interese, după ce şi-a angajat fiul, Maior Otto, pe postul de consilier personal fără organizarea unui concurs pentru ocuparea acestei funcţii.
În luna mai, alţi doi edili sălăjeni şi-au pierdut funcţiile, în urma unor condamnări definitive. Este vorba despre Eugen Bălănean (PSD) – primarul oraşului Jibou şi Ioan Barou (PNL) – primarul comunei Bocşa.
Ioan Barou, găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilat infracţiunilor de corupţie şi de fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani şi şase luni, scăpând ca prin urechile acului de patru ani de închisoare cu executare.
În ceea ce-l priveşte pe Eugen Bălănean, edilul din Jibou a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru două infracţiuni de conflict de interese, după ce, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ”în calitate de primar, în perioada 2010 – 2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri şi servicii de transport, în valoare totală de 167.844,59 de lei, de la SC Cerespan SRL, cu sediul în Jibou, cunoscând că, la această societate, asociat unic şi administrator este fiul Bălănean Eugen Ciprian, cu scopul de a realiza un scop material indirect pentru acesta din urmă. De asemenea, în perioada 2009 – 2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri alimentare şi nealimentare în valoare totală de 37.768,8 lei de la SC Ceres 91 SRL, la care este asociat, deţinând 50 la sută din părţile sociale, cu scopul de a realiza un scop material pentru sine”.
Ordinele privind încetarea mandatelor celor doi primari au fost emise de prefectul judeţului Sălaj miercuri, 6 mai, în urma a două sentinţe rămase definitive.

 

2 Thoughts to “Încet, încet, rămânem fără primari! Claudiu Lazăr a pierdut fotoliul de primar al comunei Dragu”

  1. Anonim

    Poate face si el ca si Barou de la Bocsa,scoate concediu medical si va ramane primar,mai nou la Bocsa si noua secretara se afla in concediu medical(mai mult de o luna de zile),iar fosta secretara care este condamnata si este consiliera primarului,lucra in continuare la primarie,face acte de stare civila si cateodata mai semneaza si cu semnatura primarului, dar din pacate pe nimeni nu-l intereseaza, prefectura nu ia nici o masura.D-nul Lazar poti invata si d-neata de la cei din Bocsa.Bafta.

  2. mirela

    Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: mireladaniela80@yahoo.com

Leave a Comment