Pompierii sălăjeni au primit autospeciala pentru intervenţie la înălţime

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” Sălaj a fost dotat cu o nouă autospecială, destinată intervenţiei şi salvării de la înălţime. Achiziţia a fost posibiliă prin intermediul proiectului ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a III-a”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Transilvania de Nord”.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii ISU Sălaj, autospeciala a fost fabricată de o firmă din Polonia şi asigură intervenţia la înălţimi mai mari de 32 de metri.
Valoarea totală a acesteia este de 1.540.500 lei fără TVA.
Această achiziţie este ultima din cadrul proiectului care s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, în total, fiind achiziţionate pentru pompierii sălăjeni un număr de 12 echipamente de intervenţie: două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă de mare capacitate; patru autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă de medie capacitate; o autospecială pentru descarcerare grea; trei ambulanţe SMURD de tip B2; un punct medical avansat şi o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime.
Recepţia autospecialei a avut loc joi, 2 iulie, la Cluj. În total, s-au primit şase autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, ce au fost distribuite către Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Bihor, Bistriţa – Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
Valoarea lor a fost de 9,2 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, fiind executate de către firma poloneză Wawrzaszek ISS Spolka Z Organiczona Odpowiedzialnoscia Spoloka Komandytowo Akcyjna, în asociere cu Fabryka Masyzn Bumar-Koszalin Spolka Akcyjn.
Înainte de recepţia autospecialelor la sediile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă au fost instruite 20 de persoane privind mânuirea şi întreţinerea utilajelor de intervenţie şi salvare de la înălţime.
Obiectiv general al proiectului, prin s-au realizat achiziţiile precizate, este îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de urgenţă la nivelul Regiunii Nord-Vest, prin creşterea capacităţii de răspuns adecvat situaţiilor de urgenţă şi prin sporirea gradului de siguranţă şi de sănătate a cetăţenilor. De asemenea, s-a urmărit reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat de către unităţile ISU, în scopul ridicării capacităţii de acţiune şi de reacţie adecvată a centrelor judeţene pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentelor de urgenţă.
Un alt obiectiv a fost îmbunătăţirea nivelului tehnic şi de performanţă a serviciilor publice judeţene de urgenţă din Regiunea Nord-Vest, prin achiziţionarea de echipamente specifice moderne, eficiente şi performante.
Totodată, investiţia vizează consolidarea capacităţii de colaborare şi de conlucrare operaţională între centrele judeţene de urgenţă din cadrul regiunii, precum şi a centrelor judeţene cu cele din judeţele limitrofe, în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei şi a salvgardării vieţii, proprietăţii şi bunurilor.
Valoarea totală a proiectului a fost de 11,6 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă, de 11,3 milioane. Durata de implementare este de 18 luni.

 

Leave a Comment